Gündem Ankara'da eylem gerginliği

Ankara'da eylem gerginliği

29.10.2012 - 08:39 | Son Güncellenme:

Polis, Kızılay yönünde kurduğu barikatları kaldırdı. Gençlik Parkı önündeki kalabalık Kızılay Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.Binlerce gösterici, Necati Bey Caddesi ve Gençlik Caddesi üzerinden Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti... Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanların bir bölümü Anıtkabir’e geldi. Birinci Meclis önündeki kutlama için toplanan kalabalık, polis müdahalesinin ardından, farklı güzergahları kullanarak Anıtkabir’e yürümeye başladı. Cumhuriyet Bulvarı’ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir’e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir’e Aslanlı Yol’dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplanıyor. Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus’tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir’e yürüyor. Polisin müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.

Ankarada eylem gerginliği

'Alternatif Cumhuriyet Kutlamaları'nda Birinci Meclis önünde toplanan grup ile polis arasında çıkan arbede sonrası binlerce vatandaş kortej halinde Anıtkabir'e ulaştı. Anıtkabir'in avlusunda toplanan kalabalık, burada 'alternatif kutlama' programına devam etti. Vatandaşlar Atatürk Bulvarı, Necati Bey Caddesi ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı kullanarak Anıtkabir'e geçti. Anıtkabir girişinde vatandaşların yoğunluk oluşturdu. Onbinlerce vatandaş Atatürk'ü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ziyaret etti. Vatandaşların Anıtkabir'e ulaştığı sırada İçişler Bakanı İdris Naim Şahin sikorsky tipi helikopterlerle olayların yaşandığı yerler üzerinde havadan incelemelerde bulundu.

'Alternatif Cumhuriyet Kutlamaları'nda Birinci Meclis önünde toplanan grup ile polis arasında arbede çıktı. Polis, Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba biber gazıyla müdahale etti. Baruthane Kavşağı'nda toplanan grup, ellerinde bayrak ve flamalar Birinci Meclis'e doğru yürüyüşe geçti. Meclis önünde barikat kuran polis, gruba izin vermedi. Göstericiler ile polis arasında sözlü tartışma çıktı, ardından grubun polis barikatına yüklenmesiyle arbede yaşandı. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler ve basın mensupları yoğun biber gazından etkilendi.

TÜRK BAYRAĞI AÇANLARA POLİSTEN TEKME!



ULUS MEYDANI'NDA ARBEDE

Ulus Meydanı'nda toplanan gruba ise polis tayzikli suyla müdahale etti. TOMA'lardan göstericilere polisin yaptığı müdahaleye tepki gösterirken, çocuk ve yaşlıların tayzikli sudan etkilendiği kaydedildi. Göstericiler polis barikatına pankart asmaya ve barikatı aşmaya çalıştı.Meydanda toplanan kalabalıkta bulunan basın mensupları da tazyikli sudan etkilendi.

KILIÇDAROĞLU MEYDANDA

Ankara'da Cumhuriyet yürüyüşünün yapılacağı eski Meclis önünde polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren caddeye gelen polis ve çevik kuvvet ekipleri eski Meclis'in bulunduğu caddenin giriş ve çıkışını demir bariyerlerle kapattı. Cadde içindeki iş yerleri ve dükkanlarda bulunan insanlar ve yoldan geçenler cadde dışına çıkarıldı. Çevik kuvvet ekipleri, caddenin giriş ve çıkışında önlem aldı. Toplumsal Müdahale Araçları (TOMA) cadde içerisinde belli noktalara yerleştirildi. Eski Meclis'in bulunduğu cadde tamamen boşaltıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yürüyüşe katılmak üzere gelen gruplardan bazıları yürüyüşün yapılacağı cadde önüne geldi, fakat yoğun güvenlik önlemlerinden dolayı caddeye giremeyen grup beklemeye başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yanında birçok partiliyle beraber 41 STK'nın destek verdiği 'alternatif kutlama' mitingine geldi.

5 BİN POLİS GÖREV YAPIYOR

Ankara'ya çeşitli illerden 'Cumhuriyet yürüyüşü' için gelen grupları taşıyan otobüsler kentin giriş noktalarında güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Yürüyüşün başlayacağı yer olarak planlanan Ulus'taki Birinci Meclis önünde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Ulus'ta toplanan grup bekleyişini sürdürürken, kent genelinde bugün 5 bin polisin görev aldığı ifade edildi.

Yürüyüş için dün akşamdan itibaren otobüslerle diğer illerden Ankara'ya gelenleri taşıyan otobüsler kentin giriş nokalarında durduruldu. Güvenlik güçleri, kimlik kontrolü ve güvenlik araması yaptı.

BİRİNCİ MECLİS ÖNÜNDE POLİS BARİKATI

Yürüyüş başlanacağı yer olan Ulus'taki Birinci Meclis önünde polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Birinci Meclis önünde polis barikatı kurulurken TOMA'larında getirildiği görüldü. Yürüyüş öncesi Ulus Meydanı'nda bekleyişini sürdüren kalabalık halay çekti. Polis ile vatandaşlar arasında kısa süreli tartışmalar da yaşandı.

Yetkililerden alınan bilgilere göre Ankara il genelinde bugün 5 bin polis memurunun görev yapacağı belirtildi.



OTOBÜSLER ENGELLENDİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara'da düzenlenecek Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere çeşitli illerden Ankara'ya hareket etmek isteyen grupları taşıyacak otobüslerin hareket etmesi çeşitli gerekçelerle engellendi. Bazı illerde polisle tartışma yaşanırken, gruplar engellemelerin keyfi olduğunu iddia ederek duruma tepki gösterdi.

(İZMİR) CHP İZMİR HEYETİNE ENGEL

İZMİR'den yarın Ankara'da düzenlenecek olan CHP'nin Cumhuriyet yürüyüşüne katılacak olanları götürecek olan 10 otobüs, çeşitli gerekçeler gösterilerek hareketlerine izin verilmedi. Hazırlıklarını tamamlayıp otobüslerin kalkışlarını bekleyen CHP'liler duruma tepki gösterdi. Ankara'da düzenlenecek olan Cumhuriyet yürüyüşüne gidecek olan CHP'nin öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteklediği vatandaşlar saat 22.30'da İzmir saat kulesi önünde toplandı. Ankara'ya gidecek CHP'lilerin herhangi bir engelleme ile karşılaşmaması için CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven'de hazır bulundu. Saat 23.00'de hareket etmesi gerek 10 otobüs, fahri yolcu sigortası, ceset torbası gibi çeşitli gerekçeler gösterilerek polis tarafından hareketleri engellendi. Farklı ilçelerdeki otoparklara çekilen ve burada kontrolleri süren otobüslerin kalkışının yasalara aykırı olarak engellendiğini öne süren CHP'liler duruma tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Alaattin Yüksel, "Valilik, herhangi bir yasağın bulunmadığını söyledi. Ancak Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri araçlardaki belgelerde sorun olduğunu, başka bir araçla yola devam etmemiz gerektiğini söyledi. Şikayetçi olacağız" dedi. CHP milletvekili Birgül Ayman Güler, "10 otobüs çeşitli sebeplerde Emniyet'in farklı ilçelerdeki otoparklarına çekildi, seyahat özgürlüğümüz engelleniyor. Ne olursa olsun Cumhuriyeti kutlayacağız. Konuyla ilgili şikayetçi olacağız" dedi. CHP heyetinin toplandığı alan giden otobüsün içerisinde bulunan milletvekili Mustafa Moroğlu, "Yapılan trafik uygulamasında şoförün 24 saat içerisinde kullanması gereken 9 saatlik kotanın dolduğunu söylediler. Trafik kurallarına uygun olduğu için itiraz etmedik. Çağırdığımız ikinci otobüs şoförünün de şehirlerarası yolcu taşımada olması gereken SCR 2 belgesi olmasına rağmen ehliyetinin kayıtlarda gözükmediğini söylediler. Yani ehliyetinin sahte olduğunu söylediler. Kısacası bahane yaratıyorlar. SCR 2 belgesi olan bir kişinin ehliyeti nasıl kayıtta gözükmez. Benim E sürücü belgem var, otobüs kullanabilirim. Ama ben yolcuları almaya kalksam bana SCR 2 belgesi soracaklar ve kalkışımıza izin vermeyecekler" dedi. Üçüncü bir şoförü çağırdık beklemekteyiz bakalım ona da bir gerekçe bulacaklar mı? Göreceğiz" diye konuştu. Saat 01.00'i olmasına rağmen otobüsler hala hareket edemedi. Ankara'daki Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için İzmir'den binecekleri otobüslerin çeşitli gerekçelerle engellenmesi ve herhangi bir çözümün üretilememisi üzerine bekleyen milletvekilleri ayrıldı. Yarın konu ile ilgili basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

(BALIKESİR) CHP'LİLER ANKARA'YA GİDEMEDİ

Balıkesir'den Ankara'daki Birinci Meclis önünde yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına gitmek isteyen 45 kişilik bir gurup engellendi. Eğitim-iş Sendikası Balıkesir Şubesi Başkanı Hüseyin Semirci ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şube Başkanı Necati Bilgetürk, kendilerini Ankara'ya götürecek otobüsün polis tarafından engellendiğini söyledi. Saat 23.00'te Balıkesir'den Ankaraya hareket edecek otobüs gelmeyince, guruptaki vatandaşlar seyehat firmalarına telefon ederek otobüs bulmaya çalıştı. Ancak hiç bir otobüs gelmeyince 2 saate yakın bekleyen Eğitimi-iş Sendikası, ADD, Baro ve demokratik kitle örgütü üyesi ile vatandaşlar, evlerine dönmek zorunda kaldı. Eğitim-iş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Semerci, "Ankara'daki cumhuriyet buluşması için arkadaşlarımızla sözleştik. Yola çıkmak için yaptığımız organizasyon emniyetten aracımızın sürücüsüne yapılan telkin sonucu engellendi. Bu yurttaşların seyehat etme özgürlüğüne açıktan bir saldırıdır. Her türlü kanunsuzluğu yapanlara hoşgörü gösterilirken, Cmhuriyet Bayramı'nı milletin en büyük bayramını kutlamak isteyenlere karşı böyle bir engelleme çabasını anlamak mümkün değildir. Tarih bunu gelecek kuşaklara kötü bir örnek olarak gösterecektir. İnsanların bayramı kutlamasını engelleyen anlayışı kınıyorum" dedi. ADD Balıkesir Şube Başkanı Necati Bilgetürk'te, "İçişleri Bakanlığı'nın antidemokratik uygulaması ile şu anda karşı karşıyayız. 2911 sayılı kanunun 3. maddesi bizi bağlıyor. Biz oraya cumhuriyetin 89. yılını kutlamaya gidiyoruz. Biz oraya gösteri yapmaya gitmiyoruz. Bu antidemokratik tutumu nedeni ile İçişleri Bakanlığını kınıyoruz" diye konuştu.

(YALOVA) ADD: ANKARA'YA BULDUĞUMUZ ARAÇLARI VALİLİK VE EMNİYET ENGELLEDİ

Ankara’da sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği 29 Ekim Yürüyüşü’ne Yalova'dan katılmak isteyenlerin Yalova Valiliği ve Emniyeti Müdürlüğü tarafından engellendiği iddia edildi. Kiraladıkları toplu taşıma araçlarının engellediğini öne süren ADD üyeleri durumu protesto etti. Ankara’daki yürüyüşe destek vermek için Yalova’dan yola çıkmak isteyen grup toplu taşıma aracı bulunamadığı için durumu protesto etti. Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru Beldesi'nde toplanan ADD Yalova Şubesi üyeleri, kiraladıkları toplu taşıma araçlarına izin verilemediğini ileri sürerek duruma tepki gösterdi. Koru Belediyesi önünde toplanan grup adına bir konuşma yapan ADD Yalova Şube Başkanı İsmail Bayraktar, araçlarının Emniyet Müdürlüğü ekiplerince engellendiğini iddia etti. Ne pahasına olursa olsun yürüyüşe katılacaklarını söyleyen Başkan Bayraktar, şöyle dedi: "Önce araç bulduk. Emniyet, bulduğumuz araç sahiplerini arayarak bunu engelledi. Sonrasında özel bir firma ile görüştüm. Firmadan 3 araç ayarladık. Son dakikada telefonlar dinlendiği için Emniyet bunlara da izin vermedi. Bizim Yalova’dan çıkmak için araç bulmamızı valilik ve Emniyet engelledi. Buna rağmen genel merkezle görüştük. Her şeye rağmen özel araçlarla buraya gitmek istiyoruz. Seyahat özgürlüğümüz engelleniyor. Bu iktidarın ne yapmak istediği ortada. 'Oraya gidenleri azaltalım' diye her şeyi yapıyorlar. Bunu Hitler de darbeci hükümetler de asla yapmadı. Gerekirse Ankara’ya yürüyerek de gideriz. Her şeye rağmen biz Ankara’ya gideceğiz." Gruba Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman da destek verdi. Ardından gruptaki bazı kişiler özel araçlarla Ankara’ya doğru yola çıktı.

(MANİSA) TGB'Lİ GENÇLERE POLİS ENGELLİ

MANİSA'dan Ankara'daki Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere otobüsler ile hareketeden TBG'lilerin bulunduğu otobüs, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince durduruldu. TBG'li gençler, engellemeyi protesto etmek amacıyla Manolya Meydanı'nda sabaha kadar oturma eylemi yaptı.

TGB Manisa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen, 22 kişinin katıldığı Ankara yolculuğu polis engeline takıldı. Otogar'dan Ankara'ya hareket eden gençlerin bulunduğu otobüs, Manisa çıkışında, Turgutlu yolunun çevreyoluna bağlandığı Mevkii'de, polis ekipleri tarafından durduruldu. Emniyet görevlileri, İçişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Mustafa Demirer'in imzasıyla tüm illere gönderilen genelge doğrultusunda Ankara'ya hiçbir ilden toplu halde hareket izni verilmediğini dile getirdi. TGB'li gençlerin Manisa çıkışında durdurulduğunun haberini alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, gençlerin yanına gelerek, Ankara'ya yapılacak seyahatin neden engellendiği hakkında bilgi aldı. İçişleri Bakanlığı'nın tüm illerdeki Emniyet müdürlüklerine gönderdiği genelge doğrultusunda seyahatin engellendiğini öne sürenCHP'li Milletvekili Özel, şöyle dedi: "Gönderilen genelgede TGB, ADD, Cumhuriyetçi Kadınlar gibi bazı sivil toplum örgütlerinin isimleri yer alıyor. İsimler yer alan sivil toplum örgütlerinin Ankara'da toplu bir eylem yapacağı gerekçesiyle tüm illerde Ankara'ya ismi belirlenen örgütlerin seyahatleri yasaklanmış. Anayasa göre seyahat özgürlüğünüz kısıtlanması kanunlara uygun değil. Kanunsuz bir emir. Ancak yazılı bir emir geldiği için emniyetin yaptığı iş kanuni bir iş." Gençlerle birlikte otobüsün içinde olan TGB Manisa İl Temsilcisi Sena Gökdağ, kendilerinin Ankara'ya Anıtkabir'i ziyarete gittiklerini ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasının kanunsuz olduğunu dile getirdi. TGB'li Gökdağ, Ankara'ya gidişlerinin engellenmesini protesto etmek için sabaha kadar merkez Manolya Meydanı'nda oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Gökdağ'ın açıklamasını ardından gençler Manolya Meydanı'na otobüsle gelerek saat 02.30'da oturma eylemine başladı. Eyleme CHP'li Özel, Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Nejdet İnce de katıldı. Manolya Meydanı'nda TGB'li gençler adına açıklama yapan Sena Gökdoğan, şunları söyledi: "Türkiye Gençlik Birliği'ni Ankara'ya ulaşmalarını engellemeye çalıştılar. Bu bizim gücümüzü ve AK Parti'nin bizden korkusunu göstermektedir. Atatürk gençliği olarak Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkacağımızı bir kez daha gösteriyoruz. Milyonların önüne kimse geçemez. Sabaha kadar Cumhuriyet nöbeti tutacağız. Polis artık halkın polisi olmaktan çıkıp, iktidar polisi olmuştur. Burada amaç bizim kısıtlanmamız değil, amaç Atatürk'ü illegalleştirmeye çalışıyorlar. Şu bilinsin ki Atatürk gençliği her zaman görev başındadır." Gökdağ'ın konuşması ardından TGB'li gençler bağırarak Atatürk'ün Bursa Nutku'nu okudu. TGB'liler birlikte oturma eylemine katılan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, gençlerin seyahat özgürlüklerini engellenmesiyle birlikte AK Parti'nin ileri demokrasi anlayışının yalan olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi. Özel, şunları söyledi: "Türkiye'nin her yerinde yaşanan bir ayıp Manisa'da da yaşandı. Sözde ileri demokrasiden söz eden iktidar, meseleyi öyle bir noktaya getirdi ki, Cumhuriyetin kuruluşunu coşkulu bir şekilde Ankara'da kutlamak isteyen kişileri yollarda çevirdi. Hukuksuz bir emri uygulamak zorunda bırakıldı polis. Ankara'ya gidecek olanların seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması gibi bir emir verildi polise. Arkadaşlarımız Ankara'ya gitmeyerek AK Parti?nin bir yalanını daha ortaya çıkarttı. AK Parti'nin yalancı ve sözde demokrasisinin iki yüzlüğünü ortaya koydular. Her türlü suçluya tölarans ile yaklaşan, ülkeyi bölmeye çalışanlarla gizli protokoller yapan bir ortamda Atatürkçüleri, gerçek vatanseverleri bugün şehirlerde ulaşım özgürlüklerine engel koyarak hapsetmeye çalışıyorlar. Gün gelecek devran dönecek AK Parti bu yaptıklarından dolayı hepimize hesap verecek." Özel'in açıklaması ardından TGB'li gençler 'Cumhuriyet Değil, AK Parti Yıkılacak' sloganı atarak saat 06.00'ya kadar oturma eylemi yaptı.

(MALATYA) POLİS CHP'LİLERİ ANKARA YOLUNDA DURDURDU

Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere Malatya'dan hareket eden partililer şehir çıkışında durduruldu. Ankara'ya gitmek üzere üç otobüs halinde hareket eden CHP heyeti, şehir çıkışında polis tarafından durdurularak tek tek kimlik kontrolü yapıldı. GBT sorgulamarı yapılan partililerle polis arasında zaman zaman tartışmalar çıktı. Partililer uzun süredir polis noktasında bekletiliyor.

(ADANA) MEMURLARDAN GECE AÇIKLAMASI

Ankara'da eski TBMM binası önünde düzenlenecek olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasına gitmelerinin İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle engellendiğini iddia eden Birleşik Kamu İş Sendikası'na bağlı memurlar Adana'da basın açıklaması yaptı. Saat 23.00'te kent merkezindeki Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan yaklaşık 60 kişi, Türk Bayrağı açıp slogan attı. Protesto eylemine CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Birleşik Kamu İş Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan ve memurlar katıldı. Eylemciler adına açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, Cumhuriyetin bekçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. Göl, "Gafletin, dalaletin üzerine yürüyecektik ama olmadı. Ankara'ya gidişimiz İçişleri Bakanımızın emriyle iptal edildi. Bu tavır, Cumhuriyeti kuranların ruhunu incitti. Ulusal bayramımızı izin almadan kutlayacağımız günlerin geleceği umudumuzu hiç ama hiç yitirmedik" dedi. Yapılan açıklamanın ardından eylemciler dağıldı.

(ANKARA) YÜRÜYÜŞE GELENLERİ TAŞIYAN OTOBÜSLERE ANKARA GİRİŞİNDE JANDARMA KONTROLÜ

Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere çeşitli illerden gelen grupları taşıyan otobüsler, kent girişinde jandarma ekipleri tarafından bir akaryakıt istasyonuna çekilerek kontrol edildi.

5