12.03.2008 - 02:05 | Son Güncellenme:
ANKARA AA
Gizli olarak kaydedilmiş ses ve görüntülerin son dönemlerde internet ortamında yayımlanması, birçok kişiyi “anti casus” sistemlerine yöneltti.
Elektronik güvenlik firması sahibi Ömer Gökçen, casus dinleme ve kamera sistemlerinin kimileri tarafından “tehdit” unsuru olarak kullanıldığını söyledi. Son zamanlarda internette video paylaşım sitelerinde yayımlanan bazı video ve ses kayıtlarının ardından özellikle iş adamlarının konuşmalarının dinlenilmesini önlemek için çözüm yolları aradığını belirten Gökçen, “Anti casus sistemlerinin satışında artış var. Fiyatları 250 dolar ile 1500 dolar arasında değişen cihazlar sayesinde ‘böcek’ olarak adlandırılan dinleme cihazlar tespit ediliyor ve gizli kamera çekimleri engelleniyor. Tüm casus dinleme ve izleme sistemlerine karşı ürünler var. Bu cihazlardan bazıları Türk Emniyet ve İstihbarat birimleri tarafından da kullanıyor” dedi.
Eşler takipte
Casus dinleme ve gizli kamera sistemlerine yönelik artışın da devam ettiğini kaydeden Gökçen, özellikle aldatıldığını düşünen eşlerin, evleneceği kızı takip etmek isteyen erkeklerin ve çocuklarının okuldaki yaşamından haberdar olmak isteyen velilerin, bu tür cihazlardan satın aldıklarını söyledi. Ev ve cep telefonlarının dinlenmesi, bilgisayarlardaki mesaj ve sohbetlerin izlenmesi, ortamların gizli kameralarla takip edilmesi için üretilmiş çok sayıda ürün olduğunu belirten Gökçen, “Geliştirilen her casus sistemin karşısına teknoloji anti bir sistem üretiyor” diye konuştu.
Bu aletler James Bond’u bile yakalar!
- Verici Tespit Cihazı: Kablosuz yayın yapan her türlü vericiyi tespit edebilen detektör cihaz, 0-5,4 GHZ arasında yayın yapan ses vericileri, gizli kameralar ve casus telefonları tespit ediyor. (250 dolar)
- Frekans Göstergeli Profesyonel Verici Tespit Cihazı: Kablosuz yayın yapan her türlü vericiyi tespit edebilen ve aynı zamanda LCD ekranında frekansını ve yayın şiddetini gösteren cihaz, 0-3 GHZ arasında yayın yapan ses ve görüntü vericileri ile casus cihazları tespit ediyor. (850 dolar)
- Kalem Verici Tespit Cihazı: Cep telefonu aktif olduğunda ışıklı uyarı veriyor. (160 dolar)
-Araç Takip Sistemi Bloke Cihazı: GPS uydu takip sistemlerinin uydudan aldıkları konum bilgilerine ulaşmasını engelleyen sistem, takiplerde haritadan izlenmeyi engelliyor. Araç çakmağına takılarak kullanılan cihaz, uydu takibinden kurtulmak isteyenlerin tercihi. (475 dolar)
- Lazer Gizli Kamera Tespit Cihazı: Kablolu veya kablosuz her türlü gizli kamerayı tespit edebilen ürün, kullanıcılarını uyarıyor. (875 dolar)
- Cep Telefonu Engelleyici (Jammer): Cep telefonlarının sinyal almasını engelliyor. Cihaz, 30-40 metrekare alanda, cep telefonlarını bloke ediyor. (650 dolar)
- Gizli Kamera Yayın Bozucu: Kablosuz gizli kameraların yayınını engelleyen sistem, 900 Mhz ile 2400 Mhz bantları arasındaki video kameraların yayınını engelliyor. (775 dolar)
- Kablosuz Kamera Yakalayıcı: Kablosuz gizli kameraların ve güvenlik kameraların yayınını tespit eden cihaz, aynı zamanda söz konusu kameraların görüntülerini renkli ekranında gösteriyor. Cihaz, 300 metre alanda tüm kablosuz video yayınlarını alıyor. (1400 dolar)