Gündem ‘Artan gıda fiyatlarının arkasında iklim krizi var’

‘Artan gıda fiyatlarının arkasında iklim krizi var’

26.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, dünya genelinde gıda fiyatlarının artış göstermesinde iklim krizinin önemli bir payının olduğunu savundu.

‘Artan gıda fiyatlarının arkasında iklim krizi var’

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi’nin 2021 yılının tamamında, dünyada bir önceki yıla göre yüzde 28,1 oranında artışla son 10 yılın en yüksek seviyesine eriştiğini belirten İmer, “FAO yetkililerine göre normalde yüksek fiyatların üretimi artırması beklenirken, girdi maliyetlerinin yüksekliği, devam etmekte olan küresel virüs salgını ve giderek belirsizleşen iklim koşulları 2022 yılı için iyimserliğe yer bırakmıyor” dedi. İmer, FAO Tahıl Fiyat Endeksi’nin 2012’den beri en yüksek düzeye ulaşarak yüzde 27,2’lik artış kaydettiğini, et fiyat endeksinin yüzde 12,7, süt endeksinin ise yüzde 16,9 artış kaydettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

BM verilerinin iklim krizinin gıda sisteminde neden olduğu sorunları ortaya koyduğunu söyleyen İmer, “Kara, toprak, su ve enerjinin gıda için sürdürülemez şekilde kullanımı sıcaklıkların yükselmesine yol açan sera gazı salımlarını arttırıyor. Yüksek sıcaklıklar gıda üretmek için gerekli kaynakları olumsuz etkiliyor. 2020 yılında 811 milyona yakın insan açlıkla karşılaştı. Ne yazık ki, bugünkü koşullarda, dünyada ve ülkemizde gıda fiyatlarının kısa sürede düşmesi pek olası gözükmüyor” değerlendirmesini yaptı.