Gündem ‘Aşılar bahar sonuna kadar yaptırılabilir’

‘Aşılar bahar sonuna kadar yaptırılabilir’

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çocuk ve yaşlılarda ağır seyreden H1N1 virüsünün, Beylikdüzü’nde iki çocuğun ölümüne yol açtığı iddiasından sonra uzmanlar, ortaya çıkan grip tablosuna karşı vatandaşları uyarıyor.

‘Aşılar bahar sonuna kadar yaptırılabilir’

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, grip vakalarının ülke genelinde tepe noktaya ulaştığını belirterek, “Mayıs ayına kadar korunma ve tedbir amaçlı olarak grip aşısı yaptırılabilir. H1N1, uzun bir süredir mevsimsel grip vakaları olarak karşımıza çıkıyordu ancak bu yılın başlamasıyla virüsün mutasyona uğradığı anlaşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ceyhan, Ocak ve Şubat aylarının grip vakalarının en yoğun görüldüğü dönemler olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

Aşı olmamak riskli

“Şu an H1N1 virüsü insanların sağlığını tehdit ediyor. Şu an grip şüphesi ile sağlık merkezlerine gelen insanların yaklaşık yarıya yakınında H1N1 tespit ediliyor. Her yıl yaklaşık bin kişi grip nedeniyle yaşamını yitiriyor ancak bu ölümler kayıtlara zattürre, solunum veya yetmezliği, şeker koması olarak geçiyor. Mayıs ayına kadar korunma ve tedbir amaçlı olarak grip aşısı yaptırılabilir”

Tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur ise sonbahar döneminde geçmiş yıllara oranla çok az sayıda yetişkinin grip aşısı olduğunu belirterek, “Grip aşıları yetişkinlerde yüzde 60 koruyuculuğa sahip ancak kimi durumlarda bu etki yüzde 30’lara kadar düşebiliyor. Ancak hiç aşı olmamak daha riskli bir tabloya neden oluyor. Sağlıklı yetişkinler, Mart ayı sonuna kadar koruyucu amaçlı grip aşısı yaptırabilirler. Risk grubundakileri zaten her yıl aşı olmalı” diye konuştu.