Gündem ASM’lerin bina sorununa ‘park alanları’ çözümü

ASM’lerin bina sorununa ‘park alanları’ çözümü

03.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklik ile 2 bin 500 metre kareden büyük park alanlarında, parkın işlevini bozmayacak şekilde kamuya ait aile sağlığı merkezi yapılabilecek.

ASM’lerin bina sorununa ‘park alanları’ çözümü

Özel ve kamuya ait aile sağlığı merkezi (ASM) binalarında “kiracı” durumundaki hekimler ve çalışanlar, ekonomik koşullar sebebiyle ASM’lerin cari giderlerine yapılan desteklerin arttırılmasını bekliyordu. ASM çalışanlarının örgütlendiği meslek birlikleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya; Ocak 2019-2022 arasında yüzde 89’dan yüzde 339’a kadar değişen oranlarda artan maliyet kalemlerine rağmen cari gider ödemesinin yalnızca yüzde 79’luk oranda artırıldığına dikkat çekerek, bu kalemde “adaletli artış” yapılması çağrısında bulunmuştu. Örgütler ayrıca, ticarethane olarak değil, kamu hizmeti sunan kurumlar olarak kamu kaynaklarından yararlanma talebini gündeme getirmişti. ASM’lere yönelik destek adımı, gider ödemelerindeki artıştan önce, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık 2022 yılının son gününde Resmi Gazete’de yayınladığı düzenlemeyle 2 bin 500 metrekare üzerindeki park alanlarında “kamuya ait aile sağlığı merkezi” yapılabilmesinin önünü açtı.

Haberin Devamı

Cari dengesizlik

AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan gelişmeyi, ASM’lerin fiziki koşullarına getirilen standartizasyon denemesinin ardından bulunamayan uygun binaların önüne geçilme çabası olarak değerlendirdi. Eryazğan, “Bakanlığın kamu binaları yapması gerekiyor. Sıkıntılı tarafı bu. Uygun alan bulunamayınca park içleri düşünüldü. Bakanlık ASM olacak binalarla ilgili detaylı bir yönerge çıkardığı için bina bulmakta zorlanıyoruz; artan kiralar sebebiyle Antalya ve İstanbul’da yerini boşaltmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Bakanlık her ayrıntısını düşündüğü binalar için ödediği cari gideri, yılda bir normal memur maaşına göre attırıyor ama bu binalarda kullanılan tüm malzeme ve personel gideri yüzde 300 artıyor. Uyumsuzluk var. Ruhsatlandırmayı önemseyen Bakanlığın, cari gider artışındaki dengesizliği de ortaya koymasını bekliyoruz” dedi.