Gündem Atatürk’ün güderi ceketi müzayedede

Atatürk’ün güderi ceketi müzayedede

10.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Açık artırma ile satılacak olan Atatürk’ün güderi ceketinden elde edilecek gelir hasta çocuklara harcanacak

Atatürk’ün güderi ceketi müzayedede

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ikonik güderi ceketi, 18 Nisan’da açık artırma ile satılıyor. Ceketin geliri eğitime ve hasta çocuklarla ilgili sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacak.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ekoseden papyona, fraktan pelerine, tek parça mayodan şapkanın her türlüsüne ve dönemin en stil parçası güderi cekete kadar birçok şeyi ilk o giydi. ‘Medeni ve beynelmilel kıyafet, bizim için, çok cevherli milletimiz için layık bir kıyafettir. Onu giyeceğiz’ diyen Atatürk’ün güderi ceketi, müzayede yolu ile satışa çıktı.

Hasta çocuklar için

Ceketin satışından elde edilecek gelirle, otistik ve down sendromlu çocuklar için çalışacak bir vakıf kurulması planlanıyor. Elde edilecek gelirle Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağış yapılması da planlanıyor. “www.arthill.com.tr” adresinden kayıtla katılınabilecek açık artırmada ceketin başlangıç fiyatı 15 bin dolara kadar yükseldi. Canlı açık artırmada son teklif verme tarihi 18 Nisan olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Ceketin serüveni

Ata’nın güderi ceketinin tarihsel yolculuğunu Salih Bozok’un torunu Mehmet Sadun Bozok, geçtiğimiz yıl Şalom Dergisi’ne verdiği röportajda şöyle anlatmıştı: “Dedem eskiden beri Atatürk ile olan yazışmalarını ve mektuplarını özenle saklamış. Bunlardan ayrı olarak çocukluğumdan beri evde dolabı her açtığımda gördüğüm bir güderi ceket vardı. Biraz büyüyünce ceketin hikâyesini de öğrendim. Canı ev yemekleri çeken Atatürk’ü dedem bir gece eve davet eder. Çok keyifli geçen gecenin ardından Paşa giderken bu güderi ceketi unutur. Sonra da o gecenin hatırası için “Sizde kalsın, saklayın” der. Babamdan sonra bana kaldı. Bakımının yapılıp korunması için Derimod’un kurucusu rahmetli Hasan Yelmen Beyefendi’nin ön ayak olması ile Rahmi Koç Müzesi’ne sergilenmesi için verdim.”