Gündem Avcı: Okullarda peçe takılmayacak

Avcı: Okullarda peçe takılmayacak

24.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Avcı kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikle isteyen öğrencilerin artık 5’inci sınıftan itibaren baş örtüsüyle okullarda derse girebileceğini söyledi. Avcı “Öğrenciler peçeyle de gelecek mi?” sorusuna ise “Yok öyle bir şey” yanıtını verdi.

Avcı: Okullarda peçe takılmayacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle türbanın sadece liselerde değil, ortaokullarda da serbest kaldığını açıkladı. Yönetmelik değişikliği ile okullarda başörtüsü, 4+4+4 düzenlemesinin ardından ortaokul öğrencisi olan 9.5-10 yaşındaki çocuklara kadar inmiş olacak.
Provokasyon olabilir’
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün Bilkent Otel’de düzenlenen, “Medya Okuryazarlığı Dersi Tanıtım Toplantısı ve Yenilikler Paneli” sonrasında gazetecilerin ‘kılık kıyafet yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe ilişkin soruları yanıtladı.
Avcı, “Anaokulu, ilkokul söz konusu değil. Ortaokullarda ve liselerde zaten bazı okullarda uygulanıyordu. Artık 5. sınıf itibarıyla isteyen öğrenciler bu uygulamadan yararlanabilir” ifadelerini kullandı.
“Başı açık ibaresi kaldırıldı ama kapalılığın da nasıl olacağı tanımlanmadı. Peçeyle de öğrenciler gelebilecek mi?” yönündeki soru üzerine Avcı, “Yok öyle şeyler. Böyle provokasyonlar olur mu? Bugünlerde bekliyorum, olur. Evet, birileri bu tür fotoğraflar çekmek için mizansenleri kurgularlar. Geçmişte bunun örneklerini yaşadık. İşin doğal akışı içinde böyle şeyler olmaz” diye konuştu.
Sınırları çizilmedi
Yönetmelik değişikliği ile okullarda başörtüsü, 4+4+4 düzenlemesinin ardından ortaokul öğrencisi olan 9.5-10 yaşındaki çocuklara kadar inmiş olacak.
Yönetmelikte, “başı açık” ifadesinin kaldırılmasının yanı sıra, açıklanmayan bir düzenlemenin daha yapılacağı öğrenildi. Buna göre, yönetmelikten “Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez” hükmündeki “giysileri giyemez” ifadesinin çıkarılacağı belirtildi. Böylece siyasi sembol içeren her türlü kıyafet giyilebilecek, türban okullarda siyasi simge olarak kabul edilmeyecek.
‘Ayrım yaptı’ diyemezler’
Davutoğlu, önceki hafta Milli Eğitim bürokratlarından brifing aldı. Brifingin ardından düzenlenen ilk Bakanlar Kurulu’nda türban için düzenlemeye onay verildi. Kurul toplantısının ardından bir televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “10 sene önce memurlar arasında başörtü takılınca kıyamet kopacağı söyleniyordu. Şu anda hiçbir yerde gerilim yok. Böyle bir özgürlük anlayışı yok. Başörtü nedeniyle kendi ailem baskı görürken, birisi çıkıp da ‘Ahmet Hoca öğrenciler arasında ayrım yaptı’ diyemez” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Yönetmelik sonrası ilk deneme Konya’da

Bakanlar Kurulu kararıyla 5’inci sınıf itibarıyla isteyen öğrencilerin türban takabilmesine olanak sağlayan kılık kıyafetlerine dair yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan değişikliğin ardından Konya’daki bazı orta öğretim okullarında kız öğrenciler derslere türbanlarıyla girdi. Zafer Orta Okulu’nda daha önce derslere başı açık olarak girdiğini belirten bir öğrenci artık derslere türbanıyla girebildiğini, mutlu olduğunu söyledi. Şehit Pilot Ayfer Gök Ortaokulu’nda ise öğrencilerin büyük kısmının başlarının kapalı olduğu gözlendi. Antalya’da da bazı okularda öğrenciler derslere türbanla girdi. (DHA)