Gündem Mutasyona uğrayan korona B117 Türkiye'de görüldü mü? B117 virüsünde aşı etkili mi?

Mutasyona uğrayan korona B117 Türkiye'de görüldü mü? B117 virüsünde aşı etkili mi?

13.01.2021 - 13:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de B117 alarmı. Koronavirüs ile ilgili son dakika gelişmeleri merak ediliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan covid 19 salgını geçtiğimiz haftalarda Avrupa ülkelerinden gelen haberle tedirginlik yaratmıştı. Mutasyona uğradığı gözlemlenen koronavirüs Türkiye'de görüldü mü? Daha bulaşıcı olduğu söylenen mutasyona uğrayan virüste asıl riskin Güney Afrika'dan geldiğine işaret ediliyor. Peki, mutasyona uğrayan korona B117 nedir? İşte B117 hastalığı ile ilgili detaylar.

Mutasyona uğrayan korona B117 Türkiyede görüldü mü B117 virüsünde aşı etkili mi

B117 nedir? Mutant virüs ne anlama geliyor? Mutasyona uğrayan korona B117'de ne gibi değişiklikler oluyor. Vatandaşlar Avrupa ülkelerinde görülen mutasyona uğrayan virüs ile ilgili ayrıntıları araştırıyor. B117 Türkiye'de görüldü mü? İşte B117 ile ilgili bilim insanlarından son değerlendirmeler.

Haberin Devamı

MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜS NEDİR?

Connecticut Üniversitesi Alerji ve İmmünoloji bölümünde görevli Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüsün Güney Afrika’da görülmeye başlanan 501Y.V2 varyantının endişe verici olduğunu belirterek, “Mutasyonlu virüsün yayılımını durdurmak için tek çare tedbirlerden ödün vermemek. Rehavete kapıldığımızda tökezliyoruz” dedi. Aralık ayı ortasında İngiltere’de tespit edilen ‘Mutant Korona B117’, tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken, mutasyona uğrayan virüsün etkileri ise merak konusu. Kıta Avrupası’ndan sonra ABD başta olmak üzere Japonya’ya kadar yayılım gösterdiği tespit edilen ‘Mutant Korona B117’nin Kovid-19’dan daha bulaşıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Unutmaz, “Son 3 günde virüs nedeniyle 50 binden fazla insan öldü, 2.5 milyondan fazla insan enfekte olurken, ABD’de ölümler bir günde 4 bini geçti. İngiltere’de ise adeta her gün vaka ve ölüm rekoru kırılırken, Japonya bile rekor vaka sayıları bildiriliyor. ‘Mutant Korona B117’ çok hızlı bir şekilde yayılıyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

B117 TÜRKİYE'DE VAR MI?

Güney Afrika’da ‘501Y.V2’ ve Nijerya’da ‘P681H’ adı verilen iki yeni mutant korona virüs bulunduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Unutmaz, tespitlerini şöyle sıraladı: “Üstelik ‘501Y.V2’ adlı yeni mutasyon İngiltere’de ortaya çıkandan çok daha bulaştırıcı. Virüs mutasyon geçirdiğinde yüzeyindeki anahtar dediğimiz, hücreye yapışan kısmı değişime uğruyor ve hücre kilidini daha rahat açarak içeri girebiliyor. Mutasyona uğrayan virüs, Kovid-19’a göre yüzde 70 oranında daha bulaşıcı. Bu nedenle pandemi tedbirlerinde en ufak gevşeme olmaması gerektiği gibi, tedbirlerin daha da artırılması gerekiyor. Rehavete kapıldığımızda tökezliyoruz. Mutasyonlu virüsün yayılımını durdurmak için tek çare tedbirlerden ödün vermemek. B117 mutasyonunun Türkiye’de de olmaması ihtimal dışı. Türkiye’deki B117’li oranı İngiltere veya ABD’ye göre çok daha düşüktür. Mutasyonlu virüsün yayılımını anlamak için binlerce örnek üzerinde analizler yapılması gerekiyor. Çin’de çok az Kovid-19 vakası olmasına karşın B117’li vakalar tespit edilmeye başlandı.

Haberin Devamı

MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜSTE AŞI ETİKİLİ Mİ?

Mutant korona B117, aşılar açısından endişe edecek bir durum değil. Koronavirüs mutasyon geçirse de antikordan kaçamıyor. BioNTech-Pfizer aşısının mutasyonlu virüsü de etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı. ‘Aşılar mutasyona uğrayan virüse karşı etkisiz kalacak’ gibi söylemler doğru değil. Endişe edeceğimiz tek adres Güney Afrika’da görülmeye başlanan 501Y.V2 varyantı. Bu yeni varyantın antikorun etkisini azaltacağına dair veriler yayınlanıyor. Sonuçta Kovid-19 ne kadar hızlı yayılırsa o kadar çok mutasyona uğrasa da, aşılar koruyucu olacak.”