Gündem Baharın müjdecisi nevruz ateşi yandı

Baharın müjdecisi nevruz ateşi yandı

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen nevruz şölenlerinde baharın gelişi coşkuyla kutlandı. Nevruz ateşleri yakılırken, temsili demir dövme gösterileri yapıldı, törenlere katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.

Baharın müjdecisi nevruz ateşi yandı

Baharın müjdecisi nevruz, yurt genelinde törenlerle kutlandı. Törenlerde nevruz ateşi yakılarak üstünden atlandı. Demir dövme, yumurta tokuşturma gibi etkinliklerin yanı sıra dans ve folklor gösterileri de yapıldı.

Haberin Devamı

Ankara’da Gazi Üniversitesi tarafından nevruz dolayısıyla üniversite kampüsünde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliğe üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterirken davetliler arasında Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin (KKTC) Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da yer aldı.

Demir dövdüler

Protokol davetlileri, üniversitenin akademisyenleri ve öğrenciler, etkinlik kapsamında yakılan nevruz ateşinin üstünden atladı, demir dövme gösterisi yaptı. Etkinlik kapsamında birbirinden farklı halk oyunları gösterileri gerçekleştirilirken tüm katılımcılara Özbek pilavı, ayran ve lokma tatlısı ikram edildi.

Haberin Devamı

- Bursa'da nevruz kutlamaları 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlendi. Törende açılış konuşmasını Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik yaptı. Çelik, "Bugün birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi pekiştiren nevruz için bir aradayız. Biz bugün demirden dağları eritip Ergenekon’dan çıktık ve üç kıta yedi iklime uzandık" dedi. Nevruz kutlamaları konuşmaların ardından mehter konseri, folklor gösterisi, ateşten atlanması ve demir dövülmesi ile devam etti.

Ok atma gösterisi

- Amasya'da düzenlenen nevruz kutlamalarında konuşan Vali Mustafa Masatlı, nevruz denince birlik, beraberlik, barış ve kardeşliğin akla geldiğini vurguladı. Vali Masatlı ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı, daha sonra bir nevruz geleneği olan örste demir dövdü.

- Kırşehir'de Türk Büyükleri Anıtı önünde tören düzenlendi. Kutlamalar kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mahmut Sarıkaya tarafından nevruzun tarihçesi anlatıldı. Programda yöresel halk oyunları gösterisi düzenlendi. Gösterilere Kültür Bakanlığı Abdallar Grubu davul zurna ekibi eşlik etti. Nevruz ateşinin Vali İbrahim Akın tarafından yakılmasının ardından AK Parti ve CHP Kırşehir milletvekilleri demir dövdü. Program, yöresel ok atma töreni ardından ateşten atlanması ile sona erdi.

Haberin Devamı

- Diyarbakır’da da nevruz coşkuyla kutlandı. Bağlar’daki Nevruz Parkı’nda düzenlenen ve 6 bin polisin görev yaptığı etkinlikte alanın çevresinde bariyer kuruldu. Nevruz ateşi yakılırken, sahneye çıkan sanatçılar katılımcılara coşkulu saatler yaşattı.

Yumurta tokuşturdular

- Kars Valiliği tarafından organize edilen nevruz kutlaması, Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Program, folklor ekibinin gösterisiyle devam etti. Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Başsavcı Soner Aygün ile yumurta tokuşturdu. Protokol üyeleri demir dövdü. Nevruz ateşinin yakılmasıyla programlara katılanlar halay çekip oynadı, ateşin üzerinden atladı. Nevruz etkinlikleri, katılımcıların türküler eşliğinde halay çekmesiyle son buldu.

Örste demir dövdüler

- Sivas’ta düzenlenen programa Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program konuşmalar ile devam etti. Çeşitli halk oyunlarının oynandığı programda daha sonra yumurta kırma, örs üzerinde demir dövme ve ateş üzerinden atlama gibi çeşitli etkinlikler yapıldı. İl protokolünün ateşin üzerinden atlaması ise renkli görüntülere sahne oldu. Programın sonunda katılımcılara pilav ikramında bulunuldu.

Haberin Devamı

Baharın müjdecisi nevruz ateşi yandı

Ankara'da coşkulu kutlama

Ankara'da Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV), Şuşa Kongre Merkezi'nde Nevruz Bayramı kutlaması gerçekleştirildi. TADİV, BİSAV (Balkan Göçmenleri Vakfı) ve Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu (KAİ) öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, BİSAV Başkanı Dr. Yüksel Özkale, KAI Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı İsmail Deniz selamlama konuşmaları yaptı. Ankara Seymenler Kulübü ve TADİV Şuşa Fikir Sanat Atölyesi üyelerinin dans gösterileri ve müzik dinletileriyle devam eden etkinlik, yakılan Nevruz ateşiyle birlikte misafirlerin, geleneksel olarak ateş üzerinden atlamasıyla devam etti. Tören, boyanmış yumurta ve çerez gibi Nevruz ikramlarıyla sona erdi. -ANKARA Milliyet