Gündem Bakan Koca'dan 'Eris varyantı' açıklaması: Eski günler geçti

Bakan Koca'dan 'Eris varyantı' açıklaması: Eski günler geçti

06.09.2023 - 20:10 | Son Güncellenme:

Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris, dünyada istikrarlı yayılım gösteriyor. Bakan Koca 'Türkiye'de Eris varyantı var mı?' sorusuna bir kez daha açıklık getirdi.

Bakan Kocadan Eris varyantı açıklaması: Eski günler geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Dün bir gazeteci arkadaşımızın Covid konulu sorusu üzerine açıklama yaptım: Türkiye’de Eris varyantına bağlı vaka şu ana kadar görülmedi. Şu an görülen hiçbir yeni varyantın virülansı yani hasta etme gücü ise Omicron’dan daha yüksek değil. Endişeye mahal yok. Eski günler geçti.

Haberin Devamı

‘POZİTİF VAKALAR ARTTI’

GÜLDEN ÇOKTAN - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre turizm sezonundan sonra Eris varyantının Türkiye’ye de sıçraması kaçınılmaz. “Şu an ki test kriterlerimizle koronavirüs yakalamamız çok zor” diyen Ceyhan, “Test kriterleri koronavirüsün çok ağır seyrettiği dönemde hazırlandı.

Vakalar Omicron çıktığından beri genellikle daha az seyrediyor. Böyle olunca test kriterlerine uymuyor. Ancak insanlar kendi paralarıyla laboratuvarlarda test yaptırırsa var mı, yok mu belli oluyor. Bize gelen vakalarda hafif de olsa bir artışın olduğunu görüyoruz. Biz test yaptırdığımız zaman yüksek oranda pozitif çıkıyor” dedi. 

Haberin Devamı

AŞI KORUYUCU MU?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut aşıların koruyuculuk olup olmadığına ilişkin de şunları söyledi: “DSÖ gibi öneri veren kurumlar, aşıları tam olan kişilere yeni bir aşı önerisinde bulunmadı. Batı’da bilim insanları yavaş yavaş son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşı öneriyor. Üç firma yeni varyant aşısı üretmeye başladı. İki ay içerisinde hazır hale geleceğini söylüyorlar. Temin ederseniz onun yapılması daha uygun. Kovid ortadan kalkıncaya kadar her yıl bir kez aşının tekrarlanması lazım. Risk grubundakilere son aşılarının üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşılanmasını öneriyoruz.”

‘ÇOCUKLARA KOVİD AŞISI ÖNERMİYORUZ’

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Çocuklara şu an Kovid aşısı önermiyoruz. Risk grubundaki vatandaşların aşı olması öncelikli. Türkiye’de yüzde 40’a yakın kişiyi tam aşılayabildik. Devlet aşılamanın gerekliliğini anlatıp arkasında durmalı. Aşı karşıtlarının tamamen yanlış iddialarının doğru olmadığını söyleyip gerçek verileri vermeli. Sadece Kovid değil solunum yoluyla bulaşan bütün hastalıklar da artış var. Bunun nedeni de 3 yıllık bir kapanmadan sonra aniden önlemlerin kaldırılması. Maske takmanın ve el hijyeninin bırakılması. Herkesin çantasında dezenfektan bulunuyordu. Onları yeniden taşımamız lazım, kapalı alanlarda fazla vakit geçirmeyip, kapalı alanlarda mutlaka maske takmak gerekiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SÜPER VARYANT: PİROLA

Son zamanlarda dikkatler “Eris” üzerinde yoğunlaştı. Ancak bilim insanları spike protein üzerinde 35 mutasyonun görüldüğü pirola (BA.2.86) varyantına da dikkat çekiyor. Bilim çevrelerinde “süper varyant” olarak adlandırılan pirola da Omicron’un bir alt varyantı. Kovid-19 ve Influenza virüslerinin yol açtığı belirtiler bu varyantta da gözlemleniyor. Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali olduğu belirtiliyor.