Gündem Bakan Tekin'den yerel yönetime tebrik: Parti ayrımı yapmadan takdir ediyorum

Bakan Tekin'den yerel yönetime tebrik: Parti ayrımı yapmadan takdir ediyorum

29.09.2023 - 17:38 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, parti ayrımı yapmadan yerel yönetimin eğitim ve öğretim süreçlerine desteklerini gerçek çok önemsediğini ve takdir ettiğini söyledi.

Bakan Tekinden yerel yönetime tebrik: Parti ayrımı yapmadan takdir ediyorum

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli ziyaret ve açılış törenlerine katılmak için Konya'ya geldi.

Haberin Devamı

Konya Organize Sanayi Anaokulu açılış törenine katılan Bakan Tekin, konuşmasında, eğitime verilen değere dikkati çekerek, "Ben gittiğim her yerde, parti ayrımı yapmadan, partisine bakmadan, yerel yönetim mensubu olan, yerel yönetici olan kişilerin eğitim ve öğretim süreçlerine desteklerini gerçekten çok önemsiyorum ve takdir ediyorum. Bu anlamda kim yerel yönetimlerden hangi partiden olursa olsun eğitime destek oluyorsa, biz de kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.

Bakan Tekin, 28 Şubat sürecinin sadece imam hatipler için değil, meslek liseleri için de telafisi olmayan boşluk ortaya çıkardığını, hem öğrenci tercihi hem de eğitim öğretim süreci açısından ciddi kesintiye uğramasına sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sorunu, 'Proje Okulu' adlı projeyle çözmeye başladıklarını ifade eden Bakan Tekin, ''2014 yılında 'Dershane Kanunu' diye bilinen kanunun içerisinde 'Proje Okulu' diye bir kavram ürettik. Proje okullar, sayesinde sektörle protokoller yaparak, biraz önce söyledim, bu 3 konuda, sektöre ve okullara ayrıcalık tanıyarak yeni bir okul türü icat etmiş olduk" diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞARILARA 'PROJE OKUL' MANTIĞI KATKISI

Spordaki başarılara 'Proje Okulu' mantığının katkısı olduğunu ifade eden Bakan Tekin, şunları söyledi:

Bakan Tekinden yerel yönetime tebrik: Parti ayrımı yapmadan takdir ediyorum

"Şimdi aynı şekilde bir başka eksiklik de daha önce çıraklık olarak bildiğimiz mekanizmanın ortadan kalkmış olmasıydı. Onu gidermek için de ortaöğretimle beraber sahada yetişen, eski adıyla çırak, usta, kalfa unvanlarına sahip kişilerin yetiştiği merkezler ürettik. Mesleki eğitim merkezi bunlar. Bence, şahsen kendi adıma radikal bir adım atıldı. Devasa bir atıldı. Sonra sektörle oturduk, bu konularla ilgili protokoller yaptık. Konya'da, Konya Ticaret Odası, bizden hangi evsafta bir meslek lisesi istiyor? Bu meslek lisesinde hangi evsafta kişilerin eğitim öğretim vermesi Konya Ticaret Odası için uygundur? Hangi nitelikli öğrencilerin seçilmesi uygundur? Oturduk, protokollerle böyle bir alan oluşturduk. Sonra bu protokollerle oluşan okullara, 'Proje Okulu'ndan vererek sektörden bir tecrübeli, tırnak içinde söylüyorum, bir mühendis, bir ustabaşı, oradaki bir eğitimci, her kimsenin gelip bizim okullarımızda bu evsaftaki dersleri vermesinin önünü açtık. Bunu sadece meslek liseleri için yapmadık. Bunu spor liseleri için yaptık. Voleybol Lisesi bunun bir örneğidir. Bugün bayan voleybol takımının elde ettiği başarılarda 'Proje Okulu' mantığının çok büyük bir katkısı var. Bütün projelerimiz başarılı oldu mu? Olamadı. Mesela Futbol Federasyonu'yla yaptığımız, Riva'daki futbol lisesi, istediğimiz başarıyı elde edemedik. Ama onu da geçen hafta federasyon başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi ile konuştuk, o da çok heyecanlı ve bu projeye sahip çıktı. Tekrar başlatıyoruz. Onu da hayata geçireceğiz." Konuşmaların ardından okulun açılışı yapıldı.

Haberin Devamı

‘OKUL YAPACAĞIMIZ ARAZİLERİN İMAR KARŞILIĞINI DEĞİŞTİREN BELEDİYELER VAR’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Konya Organize Sanayi Anaokulu'nun açılışının ardından Selçuklu Belediyesi Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Tekin, açılışta yaptığı konuşmada, ''Biz, eğitim- öğretimi sadece okulda yürütülen bir süreç olarak görmüyoruz" dedi.

Bakan Tekin, "Öğretmenlerimiz, çocuklarımıza kendi alanlarıyla ilgili konularda eğitim öğretim sürecinde destek oluyorlar. Yabancı dil, Türkçe öğretiyorlar, matematik öğretiyorlar. Ama eğitim öğretim süreci sabah 9'da başlayıp, akşam 4’te biten bir süreç değil. Bu süreç evde, ailede, okul dışındaki ortamlarda da devam etmesi ve beslenmesi gerekiyor. Yarım bırakılırsa eksik kalıyor. Burası benim açımdan şu anlamda önemli. Çocuklarımızın okul dışı alanlarda, eğitim öğretim süreçlerini devam ettirebilecekleri bir mekan oluşturulmuş. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. Önümüzdeki eğitim- öğretim yılında, sosyal etkinlik öğrencilerimizin sosyal etkinliklerinin akademik başarılarına ilave edeceğimiz bir sürece gidiyoruz. Çocuklarımız sosyal etkinliklerle yani bu tür yerlerdeki aktiviteleriyle akademik başarılarına katkı yapmış olacaklar. Onu sistemi içerisine dahil ediyoruz. O yüzden bunların sayısını artmasını da arzu ediyorum” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul yapacağı arazilerin vasfını değiştirip, fiyat arttıran belediyelerin olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Türkiye'nin neresinde olursa olsun, eğitim- öğretim sürecine destek olan yerel yöneticilerimize ayrı bir parantez açmak istiyorum. Gerçekten kendilerine teşekkür ediyorum. Bakın arazilerimizin üzerine, okul yapacağımız arazilerinin imar karşılığını değiştirip, okul alanı olmaktan çıkartan, çıkartmayı bize teklif eden belediyeler var. Okullardaki ihtiyaçlarımızı gidermek bir tarafa iki katı, üç katı fiyatlandıran belediyeler varken, bir taraftan da bizim yükümüzü alan belediyeleri görünce mutlu oluyorum. Bu tür belediye başkanlarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Sizleri böyle belediye başkanlarına, belediye yerel yönetim yöneticilerinin sahibi olduğunuz için ayrıca kutluyorum. Kadrini, kıymetini bilin. Böyle belediye başkanları memlekette çok fazla yok” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

'BU YILIN ANA TEMASI ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK'

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kentteki son açılışını Karatay ilçesinde gerçekleştirdi. 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu’nda 30 halı sahanın toplu açılış törenine katılan Bakan Tekin, "Bu dönem okullar başlarken, yeni eğitim- öğretim yılının başlangıcıyla ilgili önemli kararlar aldık. Bu yılın ana teması; çocuklarımıza, bu ülkeye sahip çıkmak, bu ülke ile ilgili sıkıntılar ortaya çıktığında canımız pahasına, mücadele etmek, fedakarlık yapmak, çaba sarf etmek, çalışmak gerekliliğini gelecek kuşaklara aktarmak odaklı. Niye bu yolu böyle seçtik? Çünkü arkadaşlar bu yıl iki tane güzel kavram gündemimizde var. Bunlardan bir tanesi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Artık yüz yılı geride bırakan Cumhuriyete bu anlamda sahip çıkacak gençliği, gelecek kuşakları yetiştirmek bizim vazifemiz. Bizim boynumuzun borcu. İkincisi de sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki yüz yılı da Türkiye Yüzyılı ilan etti. Dolayısıyla biz bu iki kavramı merkezi alan, gelecek kuşakları yetiştirmeyi kendi üstümüze vazife olarak aldık. Bu vazifenin gereği olarak da yeni eğitim- öğretime başlarken bu milli manevi ve kültürel değerlerimizi, insani değerlerimizi, ahlaki değerlerimizi, tarihi referanslarımızı gelecek kuşaklara taşıyacak adımlar attık. İnşallah sizlerle birlikte, öğretmen arkadaşlarımızla birlikte bunu hep beraber başarırız" dedi.

Bakan Tekinden yerel yönetime tebrik: Parti ayrımı yapmadan takdir ediyorum

Bakan Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki bugün hiç gündemimize almadığımız, hiç konuşmadığımız bir konu daha var. Onu da paylaşayım. Sonra da bunu yapanlara teşekkür etmek istiyorum. O da şu biz önümüzdeki yılı, eğitim- öğretim yılını bu biraz önce söylediğim çerçevede değerlendirilebilecek bir başka aktiviteyle taçlandırmak istiyoruz. O da önümüzdeki eğitim- öğretim yılında ana hedefimiz Türkçenin bir anadil olarak dört beceriyi, mükemmel düzeyde kullanabilen yeni bir nesil inşa etmek. Bu da bizim için ilk söylediğim gerekçeyle paralel yürüttüğümüz üçüncü bir adım. İnşallah hep beraber bunları yapacağız."

'ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BİZİ MAHKEMEYE VERDİ'

Bazı belediyelerin kendilerine zorluk çıkardığını ifade eden Bakan Tekin, "Konya'da şunu gördüm. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve siyasetimiz bizim aslında buralarda neyi murat ettiğimizi sanki bizden önce tahmin etmiş ve bize bu konuda destek olmak için çaba sarf ediyor. Ben samimiyetle hem fiziki yatırımlar için hem de bu politikayı destekleyecek adımlar için kendilerine teşekkür ediyorum. Bunu gerçekten çok önemsiyorum. Şunun için önemsiyorum. Bakın 2017 yılında bir yasal düzenleme yapmak zorunda kaldık. Neydi biliyor musunuz yasal düzenlemenin konusu? Bazı belediyeler okullarımızın içme suyu, ya da temizlik için kullandığımız şebeke suyunun kullanım bedelini konutların 3 katı fiyatla bize fiyatlandırdılar. Biz bunları gördük arkadaşlar. Bunun önüne geçebilmek için kanun yapmak zorunda kaldık. Yaptığımız kanun da şu, konutlardaki fiyatla fiyatlandırın diye yasal düzenleme. Şimdi bir böyle belediyeler var. Ya da bir başka belediye örneği, o da Türkiye'de çok böyle efsane belediyeci olarak anlatılıyor Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı. Okullarımızın arazi mülkiyet problemleriyle ilgili olarak bizi yargıya taşıdı, mahkemeye verdi. Şimdi bir bu tür belediye başkanları var. Bir de bizden arsa istemeden, bütçe istemeden spor salonları, okullar yapan belediyeler var. Bu belediye başkanlarının kıymetini bilmenizi sizlerden rica ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun" diye konuştu.