Gündem Başarı sırası sizi yanıltmasın!

Başarı sırası sizi yanıltmasın!

08.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Puan sistemi değiştiği için ÖSYM bu yıl kılavuzda programların puanlarına yer vermedi. Adaylara yol göstermesi için son üç yılın başarı sırasını paylaştı Ancak 18 puan türünün 5’e inmesi, tek test çözen adayın farklı puan türlerinin hesaplanması, sistemi daha da karışık hale getirdi O nedenle adayların tercih aralığını çok geniş tutarak, 24 tercihini iyi değerlendirmesi gerekiyor

Başarı sırası sizi yanıltmasın

Bu yıl üniversiteye girişte pek çok yenilik var. Puanlama sistemi bunlardan en önemlisi. Geçen yıl, 18 olan puan türü, bu yıl Sayısal (SAY), Eşit Ağırlık (EA), Sözel (SÖZ), Dil ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) olmak üzere 5’e indi. Örneğin geçen yıl sayısal programlar için MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 şeklinde, 4 puan türü vardı, bu yıl hepsi SAY puan türüyle alacak.

Haberin Devamı

2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda, üniversitelerin puanları yok. ÖSYM, bunun yerine programlara 2015, 2016 ve 2017 yıllarında en küçük puanla yerleşen adayın başarı sırasını paylaştı. Ancak 2018 yılı için yeni puan sistemine göre bir simülasyon hazırlanmadı. O nedenle adayların elinde tercih yapmak için yeterli bilgi yok.

Farklı sonuçlar doğabilir

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ece Tözeniş, önceki yıllarda farklı puan türleri olduğu için örneğin tıp seçecek adayların MF-3 puan türüyle, mühendisliklerin ise MF4 ile tercih yaptığını hatırlattı. Bu yıl sayısal bölümleri tercih edecek adayların hepsinin SAY puan türüyle tercih yapacağını ve o nedenle belirsizlikler olduğunu kaydeden Tözeniş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Adayın, başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar da alt tercih yapmaları gerekiyor. Örneğin 60 binlerde başarı sıralaması olan bir aday tercihlerine 30 binlerden başlamalı. 5-6 tercihini 30 binlerde yapıp kalan tercihlerini 60 binlerde yoğunlaştırıp, gerçekten gitmek istediği bölümler olmak üzere 90 bin başarı sırasında 24 tercihi kullanabilir. Böyle bir tercih listesi ile yerleşme oranı daha yükselecek. Çünkü fırsatların da olabileceği bir yılı ön görüyoruz. Farklı yerleştirme sonuçlarıyla da karşılaşacağız.”

Tözeniş, başarı sırası 150 bin ve üzerinde olan adayların tercihlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Puan grupları karıştı

Bu yıl bir testten yarım net çıkaranın bile puanının hesaplanması, başarı sıralarında değişikliklere neden oldu. EA puan türündeki adayların içinde SAY adayları, SÖZ puan türündeki adayların içinde de EA adayları bulunuyor. Bu durum örneğin SAY adaylarının EA adaylarının, EA adaylarının da SÖZ adaylarının önüne geçmesine neden oldu.

Tercih yaparken adayları çok zorlu bir tercih sürecinin beklediğini kaydeden Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adayların aldıkları puanlar ve başarı sıralarının geçen yıla göre çok daha düşük olduğunu belirtiyor. “ÖSYM, kılavuzda herhangi bir başarı sırası ve puan koymamakla en iyi yolu izledi diye düşünüyorum. Çünkü bu sistem YGS-LYS’den çok farklı” diyen Yeşilyurt, şu tespitlerde bulunuyor:

Haberin Devamı

“Adaylara tek bir kitapçık verildiği için ÖSYM ortalamaları, standart sapmaları, barajı geçen aday sayılarını TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan ve sınavı geçerli olan adayların verilerini kullanarak hesapladı. Bu durum ister istemez ortalamaları da düşürdü.”

Başarı sırası sizi yanıltmasın
Aralığını geniş tutun

Puan hesaplama yönteminden dolayı Sözel puan türünde çok sayıda EA’cı, EA puan türünde de çok sayıda sayısalcı bulunduğuna dikkat çeken Yeşilyurt, “Örneğin, bir sayısalcı Matematik sorusunu yanıtladığında EA puanı, bir EA’cı da Türk Dili ve Edebiyatı sorusu yanıtladığında Sözel puanı hesaplanmış oluyor. Bu durum tercihi özellikle EA ve sözelciler için daha da zorlaştırıyor. Çünkü ne kadar sayısalcının, EA alanında yer alan Hukuk, Psikoloji ya da PDR bölümlerine yöneleceğini kestiremiyoruz ya da EA öğrencilerinin Sözel puan türünden alan Reklamcılık, Halkla İlişkiler gibi bölümleri tercih edip etmeyeceklerini bilemiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Yeşilyurt, geçen yıla göre sürpriz yerleşmeler olabileceğini, bazı programların başarı sıralarının düşebileceğini düşünüyor ve ekliyor: “EA ve Sözel bölümler için bu beklentim daha da yüksek. Adaylar morallerini bozmadan çok geniş bir aralıktan tercihlerini yapmalılar. 24 tercih hakkı bulunduğu için mümkün olduğunca fazla tercih yapsınlar. Belki de hiç beklemedikleri bir yere yerleşecekler.”

Uzmanların da belirttiği gibi bu yıl başarı sıralarına göre tercih yaparken adayların tercih aralığını çok geniş tutmalarında yarar var. Ayrıca bu kadar karışık bir sistemde, tercihler konusunda uzmanlardan yardım almak, en doğrusu.

Başarı sırası sizi yanıltmasın

KAÇ ADAY VAR?

Bu yıl YKS’ye başvuran yaklaşık 2.4 milyon adaydan 1 milyon 749 bin 144 aday 150 barajını aşarak iki yıllık ön lisans programlarını ve özel yetenekle alan programları tercih etmeye hak kazandı. Lisans programlarını tercih etmek için gerekli olan 180 barajını Sözel’de 912 bin 284; Sayısal’da 434 bin 358; Eşit Ağırlık’ta 745 bin 485; Dil’de 66 bin 898 aday aştı.
Cihan Yeşilyurt’un hazırladığı yandaki tabloda da görüldüğü gibi 450 ve üzerinde puan alan öğrenci sayısı, TYT’de 3 bin 879, Sözel’de 78; Sayısal’da 4 bin 644 EA’da 241. Yığılma 250 ve altı puanlarda gerçekleşti.

Haberin Devamı

FARK YARATANLAR

Başarı sırası sizi yanıltmasın

KGTÜ, tarımı geleceğe taşıyacak

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Türkiye tarımını geleceğe taşıyacak uygulamalara Tarım 4.0 ile hız veriyor. Üniversite, kuracağı TARIM 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARIM 4.0 UAM) ile tarımda teknolojinin kullanımına odaklanak, TARIM 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla ilgili dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip edecek. Tarımda dijital dönüşüm çalışmalarının ilk örneğini “Akıllı Sera” projesiyle ortaya koyan KGTÜ, TARIM 4.0 uygulamaları ve Akıllı Tarım konusunda çalışmalar planladığı projeyle ilk aşamada, farklı iklim ve bitki modları için tarımsal modelleme çalışmaları; yeni nesil bitki besleme ve koruma çalışmaları gerçekleştirilecek.

KGTÜ Tarım 4.0 Uygulama ve Araştırma Merkezi, gerçekleştirileceği Akıllı Sera projesi ve onu takip edecek Tarım robotu, Tarımsal amaçlı drone ve İHA çalışmaları gibi diğer projelerle dijital dönüşüm ve yüksek teknoloji kullanılarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve Türkiye tarımının daha yüksek verimliliğe ulaşması konusundaki hedeflerine ulaşmak için çalışmalar yapacak. İhtisas alanında Michigan State, Purdue, California - Davis, Missouri, Montana State gibi dünyanın önemli üniversiteleriyle ikili anlaşmaları bulunan KGTÜ’nün, yeni işbirlikleri için çalışmaları sürüyor.

Başarı sırası sizi yanıltmasın

MEF’ten yapay zekâ destekli eğitim

MEF Üniversitesi, McGraw-Hill Education ve Pearson “Uyarlanabilir Eğitim Platformu İşbirliği” ile basılı olarak kullanılan kitap, ders notları gibi eğitim içeriklerinin, online ortama aktarılması esasına dayalı “Adaptive Learning” hayata geçirdi. Öğrencinin sınıfta pasif olduğu, öğretmenin ise aktif olduğu sistemin artık işlemez hale geldiğinin altını çizen MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, “En önemli şey bilginin kullanımıdır. Bilgi artık her yerdedir. Eğitimci artık bilge kişi değil moderatör rolünde olmalıdır. MEF Üniversitesi 4 yıl önce kurulurken bu gerçeği dikkate alarak dünyada tüm programlarında Flipped Learning’i uygulayan ilk ve tek üniversite olarak kurulmuştur” dedi.

Öğrenciyi öğrenmede ve öğrenmesini değerlendirmede aktif hale getirecek nitelikte etkileşimli kaynaklar üretilmeye başlandığını söyleyen Şahin, “Bu kaynaklar, etkileşimli olmanın yanında yapay zekâ desteğiyle öğrenciyi, öğrenme hızına bakarak gerekli öğrenme kaynaklarına tam zamanında yönlendirmekte; ona, performansıyla ilgili sürekli bir geri bildirim sağlamakta ve her bir öğrenciye kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı sağlamaktadır” diye konuştu.

Başarı sırası sizi yanıltmasın

Kadir Has, başarıyı bursla ödüllendiriyor

Kadir Has Üniversitesi, tercih yapacak öğrencilere birçok burs olanağı sunuyor. Üniversite ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ve yüzde 25 oranlarındaki Üniversiteye Giriş Üstün Başarı Bursu veya ücretli lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden ÖSYS sıralamasında, Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık puan türlerine göre ilk 100 ile ilk 3000 içinde yer alan öğrencilere 2.500 TL ile 500 TL aralığında Kadir Has Bursu veriyor. Tercih Bursu kapsamında ise önlisans ve lisans programlarını ilk 3 tercihlerinde belirterek, bu programlardan birine yerleşenlere yüzde 25 indirim uygulanıyor.

Başarılı liselerden mezun olan ve Kadir Has’ın lisans programlarını ilk 3 tercihlerinde belirterek bu programlardan birine yerleşenlere yüzde 50 oranında indirim veriliyor. Mütevelli Heyet tarafından belirlenen liselerden mezun olanlara sağlanan Lise Başarı Bursu, Üniversiteye Giriş Başarı Bursu ile birleştirilemiyor, bu durumda en yüksek olan burs geçerli oluyor. İstanbul dışından gelerek barınma imkânından yararlanmak isteyen ilk 3000’den yerleşenlere üniversitenin öğrenci konukevinde 3 kişilik odalarda ücretsiz barınma imkânı sağlanıyor. Yer verilememesi durumunda 250 TL aylık barınma yardımı yapılıyor. Üniversitenin ayrıca DGS, IB - Abitur Matura, Spor bursları da var.

YARIN: HANGİ ÜNİVERSİTE, NE KADAR BURS VERİYOR? BARAJLARDA SON DURUM NE?