Gündem Bedenim bana ait

Bedenim bana ait

09.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA), 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında yer alan 16 Günlük Aktivizm boyunca dijital şiddete karşı koruma talep eden ilk “telif hakkı” işareti olan bodyright kampanyası (bedenim bana ait) sürüyor.

Bedenim bana ait

Meltem Günay - UNFPA’nın Bodyright Kampanya’sı (bedenim bana ait), dijital şiddet, değersizleştirme ve istismara dikkat çekmek ve bunların engellenmesi için ne kadar az şey yapıldığına dair farkındalığı artırmak için tasarlandı. Tüm dünyada kadınların yüzde 85’i dijital şiddete tanık olurken, yaklaşık yüzde 40’ı doğrudan maruz kalıyor. Çevrim içi ortamda kadınların yüzde 57’sinin fotoğraf ve videoları istismar ediliyor veya amacı dışında kullanılıyor ve deepfake videolarının yüzde 97’si pornografik içerikler ve hepsi kadınlara ait.

Haberin Devamı

Dijital şiddetle mücadele

Fotoğraflarının dijital ortamlarda kötüye kullanılmasına, karalamalara ve rıza dışı cinsel eylemlere en çok maruz kalan gruplar kadınlar, kız çocukları, etnik azınlıklar, LGBTİ+ ve diğer ötekileştirilen gruplar. Bir insan hakkı ve bedeni üzerinde söz sahibi olma hakkını ihlali olan bu istismar, uzun süreli psikolojik, duygusal ve fiziksel problemlere sebep oluyor. Buna rağmen, bu konu teknoloji şirketleri ve siyasi karar vericiler tarafından görmezden gelinmeye devam ediyor.

Dijital kampanyanın temelini; sosyal medyada kişilerin kendi görsellerine ekleyebilecekleri bodyright sembolü oluşturuyor. UNFPA, tüm sosyal medya içerik üreticilerini, aktivistleri ve ünlüleri görsellerine bodyright sembolü ekleyerek ve #bodyright hashtagi kullanarak kampanyayı yaygınlaştırmaya davet ediyor. UNFPA ayrıca, takipçilerini dijital şiddetle mücadele için politika yapıcılara eylem çağrısında bulunan Globel Citizen ortaklığındaki “Hükümetler ve Teknoloji Devleri: Bodyright’ın ve Çevrim İçi İstismarın Farkına Varın” imza kampanyasına katılmaya çağırıyor. İmza kampanyası ile kişilerin çevrim içi görüntülerinin rıza dışı ve kötüye kullanımının bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekilirken, politikacıları, CEO’ları ve sosyal medya operatörlerini, kişilerin çevrim içi görüntülerinin rıza dışı kullanımını suç saymaya ve uygulamaya, teknoloji şirketlerine ve sosyal medya platformlarına etkili denetleme ve raporlamalarını devreye sokmak için yasal bir zorunluluk oluşturmalarını talep ediliyor.

Haberin Devamı

Bodyright sembolü nasıl eklenebilir?

Instragram hikayenizi çektikten sonra, GIF bölümüne “bodyright” yazıp, çıkan sembolleri hikayenizin üzerine sürükleyin. unfpa.org/bodyright adresinde, “Bodyright Your Image” kısmına ilerleyin, resminizi yükleyerek bodyright sembolünü ekleyin ve boyutlandırın. unfpa.org/bodyright adresinde, “Bodyright Your Image” kısmına ilerleyin, “bodyright” sembolünü indirin, dilediğiniz görsel/video düzenleme aracı ile içeriğinize ekleyin.

UNFPA hakkında...

Haberin Devamı

UNFPA, BM’nin cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile hakları konusunda uzman ajansıdır. 2030 yılına kadar karşılanmamış aile planlaması ihtiyacını, önlenebilir anne ölümlerini ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve zararlı uygulamaları sona erdirmek amacıyla 150’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.