Gündem Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Liselere Giriş Sınavı (LGS), 2 Haziran’da yapılacak. Yeni sisteme göre sınava girmeyen ya da girdiği halde istediği liselere yerleşemeyen öğrenciler, adrese göre yerleştirilecek. Ancak bu konuda kriterler netleşmedi. Bu belirsizlik içinde cumartesi günü yaklaşık 1 milyon öğrenci, iyi bir lise hayali için yarışacak.

Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerine uygulanacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınava 3 gün kaldı ve yaklaşık 1 milyon öğrencide heyecan dorukta.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 20 Nisan’da verdiği bilgilere göre 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin 996 bini sınava başvurdu. Ancak Bakanlık önceki gün sınava başvuru için ek süre tanıdı. Yeni başvurularla birlikte sınava girecek öğrenci sayısının 1 milyonu bulması bekleniyor.

Yeni sistemde sınava giren öğrenciler, MEB’in belirlediği 1367 okuldaki 126 bin 240 kontenjan için yarışacak. Okul türlerine göre ise 298 imam hatip lisesi için 28 bin 830; 309 fen lisesi için 34 bin 140; 222 Anadolu lisesi için 34 bin 650; 89 sosyal bilimler lisesi için 9 bin 390; 449 meslek lisesi için de 19 bin 230 kontenjan ayrıldı. Bu rakamlara göre sınava girecek yaklaşık 1 milyon öğrencinin yüzde 13’ü bu liselere yerleşecek.

Haberin Devamı

Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

Sınava girmek istemeyen ya da sınavla yerleşemeyenler ise adreslerine göre evlerine en yakın okula kayıt olacaklar. Kontenjanlar dikkate alındığında yaklaşık 1.1 milyon öğrencinin adrese göre liselere yerleşeceği görülüyor. Büyük yarış ise Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri için olacak. Bu okulların toplam kontenjanı 78 bin 180; yani sınava giren öğrencilerin sadece yüzde 8’i bu okullara yerleşebilecek.

Belirsizlikler içinde sınava giriyorlar

İki bölümde yapılacak

LGS, 2 Haziran’da iki bölüm hâlinde uygulanacak. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.

Sabah 09.30’da başlayacak, ancak öğrencilerin en geç saat 09.00’da okulda bulunmaları gerekiyor. Sınavda birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve öğrencilere cevaplamaları için 75 dakika süre verilecek. Saat 11.30’da başlayacak ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacak.

Sözel bölümde, 8. sınıf Türkçe’den 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ileYabancı Dil derslerinden 10’ar soru, Sayısal Bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri’nden 20’şer soru yöneltilecek.

İki bölüm arasında öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmeleri için 45 dakika ara verilecek.

Sınav belgeleri açıklandı

LGS için sınav giriş belgeleri e-okul sisteminden açıklandı. Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alıyor. Okul müdürlükleri, fotoğraflı sınav giriş belgesini internetten renkli çıktısını alarak mühürleyip onaylayarak öğrenciye teslim edecek. Sınav giriş belgesini kaybeden öğrencilere belgenin yenisi onaylanarak verilecek. Sınava giriş belgesinin renkli olması şart, öğrencilerin buna dikkat etmesinde yarar var.

3 yanlış kuralı geldi

LGS’de, TEOG’a göre bir dizi değişiklik var. En önemlisi yerleştirmelerde yaşanacak. Ancak bu konuyla ilgili kriterler netleşmedi. Bu yılki sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Oysa ki TEOG’da yanlış sorular doğruları götürmüyordu. O nedenle bu yıl öğrencilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Yine yeni sistemde, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinin katsayısında değişiklik oldu; geçmişte iki olan katsayı bir olarak değişti. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri’nin katsayısı ise 4. Ancak uzmanlar bunun sıralama sınavı olduğunu hatırlatarak, öğrencilerin alacakları her puanın sıralamayı etkileyecek değere sahip olduğunu kaydediyorlar. Doğa Koleji Rehberlik Birimi, LGS’deki diğer değişiklikleri ise 3 başlıkta topluyor. Bunlar şöyle:

Haberin Devamı

- Sınavın yapılma biçimi: Merkezi sınavın tek oturumda sözel ve sayısal bölüm olarak uygulanması bu yıla özgü bir değişiklik. Bunun dışında öğrenciler, TEOG sistemindeki gibi aynı derslerden ve yine 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar. Dolayısıyla sınava hazırlanma süreciyle ilgili öğrenciler, bu yıl çok büyük bir değişiklikle karşılaşmadılar.

Haberin Devamı

- Yerleştirme sistemi: Liseye geçiş sisteminde öne çıkan en büyük değişiklik liselerin, sınavla girilenler ya da mahalli yerleşme sistemine göre sınavsız girilenler olarak ayrılması oldu. İlk defa uygulanacak bu sistemde tercih süreci çok iyi yönetilmeli. Aileler mutlaka tercihlerini uzman rehber öğretmenlerle birlikte yapmalılar.

- Soru biçimi: MEB’in yayınladığı örnek sorulardan da anlaşılacağı üzere sınavdaki sorularda bilgiyi kullanma, farklı durumlara uyarlama, yorumlama becerileri ön planda olacak. Paragrafların ve soru öncüllerinin uzun olması, sınavda zaman yönetimini de önemli bir hale getirecek. Öğrencilerin PISA sorularına benzer sorularla karşılaşacağı söylenebilir.