Gündem Beyaz camın efsane ismine hazin veda

Beyaz camın efsane ismine hazin veda

26.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Televizyonun simge isimlerinden, 12 Eylül 1980 darbesini Türkiye’ye duyuran usta spiker Mesut Mertcan, son yıllarını geçirdiği Adana Huzurevi’nde 71 yaşında hayatını kaybetti

Beyaz camın efsane ismine hazin veda

Türk televizyonunda bir çınar daha devrildi. TRT’nin unutulmayan spikerlerinden Mesut Mertcan, yaşamını sürdürdüğü Adana Huzurevi’nde 71 yaşında hayata gözlerini yumdu. 12 Eylül 1980 darbesini radyodan Türkiye’ye duyuran spiker olarak tanınan Mertcan’ın, bir süredir yaşadığı sağlık sorunlarının neden olduğu çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi. 2015 yılından bu yana kaldığı huzur evinin müdürü Adem Hayta, içine kapanık olan Mertcan’ın son olarak kendisine ‘dipteyim’ dediğini söyledi. Mertcan, bir süre önce verdiği röportajda son dileğinin TRT ekranlarından haber sunmak olduğunu söylemişti. Bunun üzerine TRT sunucusu Erhan Çelik, Mertcan’a davette bulunmuş ve TRT ekranından birlikte haber sunmuştu.
Organ yetmezliği
Vefatından yarım saat önce Mertcan’ı gören Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi doktoru Ethem Şahin, içine kapanık olan usta spikerin eski günlerine duyduğu özlemden dolayı depresif bir ruh halinde olduğunu belirterek, “Çoklu organ sistemi yetersizliği sonucu” öldüğünü açıkladı.
‘Çok eziyet çekti’
Adana Huzurevi Müdürü Adem Hayta ise “Geçen haftaki görüşmemizde ‘dipteyim’ kelimesini kullandı. Son bir ay içerisinde özel bir hastanede gerekli kontrolleri yapılmıştı. Daha önce kendisiyle İstanbul’a bir ödül törenine birlikte gittiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme talebi vardı. Ben de şifahi olarak genel müdür yardımcılarımıza bu talebi iletmiştim.” dedi.
Mertcan’ın vefatının ardından Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen kayınbiraderi Mehmet Sabit Lunkata, duygusal anlar yaşadı. Mertcan’ın 30 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl TRT ekranlarına çıktığını gösteren fotoğrafı ile kitap, şapka ve ödülünü teslim alan Lunkata, usta spikerin zor günler yaşadığını belirterek, “Çok eziyet çekti. Dünya tatlısı bir insandı” diye konuştu.

Mertcan kimdir?

Mesut Mercan, gençliğinde Adana’da gazino ve cambazhanelerde sunuculuk yaptı, reklam ajanslarında çalıştı. 1973’te TRT spikeri oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde sabaha karşı radyoda 1 numaralı MGK bildirisini okumasıyla tanındı. Daha sonra Star, Kanal 6, Kanal 9, Ulusal Kanal gibi televizyon kanallarında reklam spikerliği ve sunuculuk yaptı. Önce İstanbul’da son yıllarda da Adana Huzurevi’nde yaşamını sürdürürken, hastalıkları nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. Mertcan’ın “Şimdi Şiirler” adlı bir şiir albümü bulunuyor. Mertcan 1996-2009 arasında bazı uzun metrajlı filmlerde de rol almıştı.

Bugün Adana’da toprağa verilecek

Mesut Mercan için bugün saat 11.30’da, Adana Atatürk Caddesi Mustafa Gümüşdamla Sokak’taki Çukurova Gazeteciler Cemiyeti önünde tören düzenlenecek. Cenaze, buradan Akkapı Mezarlığı’na götürülerek toprağa verilecek.