Gündem Bir suikast daha! Bütün işaretler o ismi gösteriyor

Bir suikast daha! Bütün işaretler o ismi gösteriyor

09.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bağdat Caddesi’nde eşinin ve oğlunun yanında öldürülen İlhan Ünğan cinayetiyle ilgili soruşturma sürüyor. Polise göre, Ergenekon’un gizli tanığı ve uyuşturucu patronu İranlı Zindaşti olağan şüpheli.... Zindaşti halen aranırken önceki gün kızının ve yeğeninin öldürülmesinde azmettirici olarak aranan üçüncü isim İlhan Ünğan, Kadıköy Bağdat Caddesi’nde eşi ve oğlunun gözü önünde öldürüldü. Böylece Zindaşti ve Öztunç’un öldürülmesine azmettirdiği öne sürülen üç kişiden ikisi, öldürenlerden de ikisi öldürülmüş oldu. Diğer azmettirici Orhan Ünğan ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Bir suikast daha Bütün işaretler o ismi gösteriyor

Ergenekon davası gizli tanığı İranlı Naci Şerifi Zindaşti’nin kızı Arzu Şerifi Zindaşti (19) ve şoförü Devrim Öztunç’un (23) öldürülmesi davasında azmettirici olarak aranırken önceki gün Kadıköy Bağdat Caddesi’nde eşi ve oğlunun gözü önünde öldürülen İlhan Ünğan cinayetinde tüm oklar Zindaşti’yi gösteriyor. Emniyet’e göre Zindaşti, “olağan şüpheli.”

Haberin Devamı

İranlı Naci Şerifi Zindaşti, 24 Eylül 2007’de Büyükçekmece’de düzenlenen bir operasyonda 75 kilo eroinle yakalanıp tutuklandı. Zindaşti ismi ilk olarak o dönem duyuldu. Zindaşti, 2007 yılında Ergenekon soruşturmasının başlatıldığı tarihte dönemin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’e bir ifade verdi. Bu ifadesinin ardından Zindaşti, Ergenekon soruşturmasına “Terazi” adıyla gizli tanık yapıldı. Gizli tanık olmasının ardından da serbest bırakıldı.

Kızı ve yeğeni öldürüldü

Zindaşti’nin adı 2014 yılında bir kez daha gündeme geldi. İddiaya göre, 23 Haziran 2014’te başlayan savaşta Zindaşti, uyuşturucu ticaretinde rakibi olan Çetin Koç’un büyük bir sevkiyatını Yunan polisi ve ABD Uyuşturucu ile Mücadele İdaresi’ne (DEA) ihbar etti. Yapılan operasyonda 2.1 ton uyuşturucu ele geçirildi. Uyuşturucu kaçakçıları Orhan Ünğan ile kardeşi İlhan Ünğan ve İran asıllı Çetin Koç, kendilerini ihbar ettiği gerekçesiyle Naci Şerifi Zindaşti’nin ölüm emrini verdi.

Haberin Devamı

26 Eylül 2014’te Büyükçekmece’de lüks bir cip iki kişi tarafından çapraz ateşe tutuldu. Saldırıda arabada bulunan Zindaşti’nin kızı Arzu Şerifi Zindaşti ve Zindaşti’nin yeğeni olan şoförü Devrim Öztunç hayatını kaybbetti. Bu olayın ardından Zindaşti Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifadesinde, “Emniyete bilgi verdim. Uluslararası bir uyuşturucu kaçakçılığı şebekesi var. Bunlar dünyanın her yerinde at koşturuyorlar. Daha önce tehdit aldım. Çocuklara bir şey yapacaklarını zannetmiyordum. Hedef bendim” dedi.

Tetikçileri infaz ettirmişti

Arzu Şerifi Zindaşti ve Devrim Öztunç’un hayatını kaybettiği saldırıyı yurtdışında bulunan Ünğan kardeşler ve Çetin Koç’un talimatıyla Hacı Osman Sezen ve Turgay Akar’ın gerçekleştirdiği tespit edildi. Sezen ve Akar, 22 Aralık 2014’te Küçükçekmece’de bir restoranda öldürüldü. İddiaya göre Zindaşti, kızının ve yeğeninin tetikçilerini infaz ettirmişti.

Bu olaydan sonra Türkiye, Hollanda, Dubai, İran, Kanada ve Panama’da hızlı bir uyuşturucu hesaplaşması yaşandı. Hollanda emniyeti ve mafyası tarafından da aranan Ali Ekber Akgün, son cinayetten bir gün sonra, 23 Aralık 2014’te İstanbul İstinye’de kırmızı ışıkta Bentley marka lüks aracının içinde öldürüldü. Aynı akşam yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Sedat Şahin’in kardeşi Vedat Şahin, Nişantaşı’nda silahlı saldırıya uğradı. Şahin ve koruması Ferdi Topal öldü.

Haberin Devamı

24 Ocak 2015’te Hollandalı Sjaak Burger (44), Panama’da öldürüldü. Akgün’ün en yakın adamlarından biri olan ve onunla 3.5 yıl cezaevinde yatan Burger, bir restoranda yemek yerken ensesinden vuruldu. Hollanda tarihinin en büyük adli soruşturmaları arasında yer alan “Pasaj” davasında, Ali Ekber Akgün ile Sjaak Burger de sanık olarak yer alıyordu.

Azmettirici iade edildi

Kırmızı bülten ile aranan Zindaşti cinayeti azmettiricilerinden Orhan Ünğan, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı ile Hollanda polisinin ortak operasyonu sonucu 25 Ağustos 2015’te Hollanda Amsterdam’da yakalandı. Türkiye’ye iade edilen Ünğan, 25 Mart 2016’da Arzu Şerifi Zindaşti ve Devrim Öztunç’un öldürülmesine ilişkin davada “tasarlayarak kişiyi öldürme suçuna azmettirmek” suçundan tutuklandı.

Haberin Devamı

4 Mayıs 2016’da bu kez Zindaşti cinayetinin azmettiricilerinden Çetin Koç, Dubai’de yüksek güvenliği bulunan bir sitenin otoparkında kurşun yağmuruna tutuldu. Koç hayatını kaybederken, Koç’un katil zanlısı Kolombiya uyruklu Kanada pasaportu taşıyan Orosman Garcia Aravela, aynı gün Kanada’ya döndü. Aravela’nın cesedi ise Koç’u öldürmesinden yedi gün sonra, 11 Mayıs 2016’da, Kanada’da ormanlık alanda bulundu. Koç’un kardeşinin de İran’da öldürüldüğüne yönelik bilgilere ulaşıldı.

Avukat da hedefteydi

Hedeftekilerden biri de Zindaşti cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Orhan Ünğan’ın avukatı Kudbettin Kaya’ydı. Kaya, Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması sırasında “Öldürülme riskim var veya ben nefsi müdafaa kapsamında birilerini öldürmek zorunda kalabilirim. O nedenle duruşmaya gelemeyebilirim” dedi ve 11 gün sonra 1 Kasım 2017’de Yeşilköy’de bir restoranda herkesin gözü önünde öldürüldü.

Haberin Devamı

Bir suikast daha Bütün işaretler o ismi gösteriyor

Tahliye edildi, 3 saat sonra kayboldu

İranlı uyuşturucu patronu Naci Şerifi Zindaşti, 6 Nisan 2018’de İstanbul Büyükçekmece’de düzenlenen operasyonda dördü polis, sekiz adamı ve eşi Nigar Şerifi Zindaşti ile birlikte yakalandı. Bir dizi cinayetten sorumlu tutulan Zindaşti ve üç adamı tutuklandı ancak 19 Ekim 2018’de tahliye edildi. Tahliye kararında, Zindaşti’nin üzerine atılı cinayet suçlarında rol aldığı, azmettirici olduğuna somut yeterli delil olmadığı, tutuklu kalmasının ise telafisi mümkün olmayan zarar vereceğini gerekçe gösterildi.

Suikast zincirine bir halka daha eklendi

Tahliyenin ardından soruşturma savcısı itirazda bulunarak Zindaşti hakkında yakalama kararı çıkarttı. Ancak Zindaşti üç saat içerisinde ortadan kayboldu. Zindaşti halen aranırken önceki gün kızının ve yeğeninin öldürülmesinde azmettirici olarak aranan üçüncü isim İlhan Ünğan, Kadıköy Bağdat Caddesi’nde eşi ve oğlunun gözü önünde öldürüldü. Böylece Zindaşti ve Öztunç’un öldürülmesine azmettirdiği öne sürülen üç kişiden ikisi, öldürenlerden de ikisi öldürülmüş oldu. Diğer azmettirici Orhan Ünğan ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.