08.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan
Babıali’nin usta fotomuhabirlerinden Hilmi Şahenk, İstanbul ve fotoğraf denince akla gelen ilk isimlerden... 40’lı yıllarda İstanbul Belediyesi Fotoğrafhanesi’ni kuran Şahenk, 70’lere kadar şehrin mimarisini, kültürünü ve değişimini fotoğraflayan ender isimlerin başında geldi. 30 yılı aşkın meslek yaşamında İstanbul’u gezerek fotoğraflayan Şahenk’in 1940-1970 yılları arasında çektiği siyah-beyaz İstanbul fotoğrafları kartpostal albüm olarak İBB Kültür A.Ş tarafından basılarak piyasaya sunuldu.
Değişime ışık tutuyor
‘Eski İstanbul’ adını taşıyan kartpostal albüm, İstanbul’un gözde semtleri Beşiktaş, Beyoğlu, Tarabya, Gümüşsuyu, Karaköy, Sultanahmet, Eminönü ve Üsküdar’daki şehir kültürünü yansıtan nostaljik 100 kareden oluşuyor. 1940 sonrası İstanbul’daki gündelik hayattan kesitler sunan fotoğraflarda, Haliç, Topkapı, Şehzadebaşı, Aksaray, Laleli, Beyazıt, Süleymaniye ve Sultanahmet semtlerindeki görüntüler dikkat çekiyor.
Şahenk’in arşivinden çıkan özel kareler, İstanbul’da yıllar içerisinde yaşanan betonarme değişime de ışık tutuyor. Şahenk’in bugüne kadar ilk lez yayınladığı bazı karelerde ise İstanbul’un farklı semtlerindeki değişim ile gündelik yaşantı, esnaf, kadın, çocuklar ve eğlence hayatı da yeralıyor. Fotoğraflarda Tarihi Yarımada ve Boğaziçi’ndeki dokunun geçmiş izleri de ortaya seriliyor.
Milliyet’te de çalışmıştı
Hilmi Şahenk 1903 yılında doğdu. 1928’de foto muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. Son Saat, Vakit, İkdam, Milliyet, Politika, Ulus, Tan ve Vatan gazetelerinde çalıştıktan sonra 1950’lili yılların sonuna doğru modern fotoğrafçılık yöntemlerini uygulamak için İstanbul Belediyesi Fotoğrafhanesi’ni kurdu. Şahenk 1970’lere kadar fotoğrafhanede yaşamaya, başlarken ömrünü ise adeta İstanbul’u fotoğraflamaya adadı. 1972’de yaşamını yitiren Şahenk, geride on binlerce özel fotoğraf bıraktı.