Gündem BM’ye KKTC, ABD’ye ‘tatbikat’ tepkisi

BM’ye KKTC, ABD’ye ‘tatbikat’ tepkisi

20.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kıbrıs’ta Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne ulaşımı kolaylaştırmak için başlatılan yol projesine BM Barış Gücü’nün müdahale etmesine ve PKK/YPG terör örgütüyle ortak tatbikat yapan ABD’ye tepki gösterdi.

BM’ye KKTC, ABD’ye ‘tatbikat’ tepkisi

ANKARA Milliyet - Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla planlanan ve devreye sokulan insani projelere kemikleşmiş önyargılarla, siyasi hesaplarla engel olmaya kalkışmak çözüm arayışlarını kundaklayan, huzursuzluğu kamçılayan provokasyonlardır. Kıbrıs’ta Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne ulaşımı kolaylaştırmak için hazırlanan yol projesine, nereye ve kimlere hizmet ettiği az çok belli olan BM Barış Gücü’nün haksız ve hukuksuz şekilde müdahil olması tam manasıyla ilkelliktir. Beton blokların proje sahasına yerleştirilmesi kaos ve kutuplaşmaya açıktan destek olmak ve çanak tutmaktır. Rumların tahrik ve telkiniyle ortamı germesi sorumsuzluktur. Barış Gücü unsurlarına layık oldukları cevabı veren, fütursuz engelleme girişimlerini bertaraf eden KKTC hükümeti haklıdır, yapılan müdahale ve muameleler doğrudur, son tahlilde desteğimiz tamdır. BM, Rumların karanlık emellerine hizmetten, Kıbrıs’ın barış ve huzurunu bozucu teşebbüslerden derhal vazgeçmelidir.”

Haberin Devamı

‘Terörizme kuluçka’

“Kıbrıs’ta bu gerginlik ortadayken, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’li teröristlere silah eğitimi vermesi, üstelik Kamışlı’da terör örgütüyle ortak tatbikat düzenlemesi sınırlarımızın mücavir alanlarına yuvalanmış düşmanlığın ayan beyan göstergesidir. ABD’nin sabırları taşıran sözde taktik ve stratejik adımları terörizme kuluçka işlevi görmektedir. Dostluk ve müttefiklik ilişkilerini pervasızca çiğnemektedir. Geldiğimiz aşamada terörle mücadele esas itibariyle arkasındaki güçlerle mücadeleye sabitlenmiş ve kilitlenmiştir. ABD’nin eğitip donattığı teröristleri Suriye’nin petrol varlığı etrafında konuşlandırması kan dökerek kaynak devşirmenin şeytani formülüdür. Kaldı ki bölücü terör örgütünün hunhar sahibi bellidir. Bu kapsamda Türkiye’ye sıkılan her kurşunun, yapılan her ihanetin koçbaşı ABD’dir. MHP, ABD’yi terörle arasına kesin çizgilerle mesafe koymaya ve Suriye’den derhal çekilmeye davet etmektedir.”

BM’ye KKTC, ABD’ye ‘tatbikat’ tepkisi

Bahçeli’den çizmeli mesaj

MHP, sosyal medya hesabından Kıbrıs’ta BM ile yaşanan gerginliğe ilişkin “Kıbrıs Türktür” mesajıyla bir video paylaştı. Videoda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elinde tespihi, ayağında çizmeleriyle, Zeki Müren’in “Ağlama Sevdam” şarkısı eşliğinde yürüdüğü görüldü. Bahçeli’nin siyah çizme giymesinin mesajı ise “gerekirse yeniden savaşmak” olarak yorumlandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’te, Antalya’nın kendilerine verilmesini isteyen İtalyan Büyükelçisi’nden müsaade isteyip mareşal kıyafetini ve çizmesini giydikten sonra, “Buyrun, şimdi sizi dinliyorum” demişti. Tarih sayfalarına büyük bir rest olarak giren bu anı, daha sonra Hatay meselesinde yeniden gündeme gelmişti. Atatürk’ün daha sonra Fransız Büyükelçi ile Hatay konusunu görüşürken de “Bana çizmelerimi yeniden giydirmeyin” ifadesini kullanması tarihe “Hatay için gerekirse yeniden savaşırım” mesajı olarak kaydedilmişti.

 

 

Yazarlar