Gündem Bu düğünde ölü ve yaralı yok!

Bu düğünde ölü ve yaralı yok!

22.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Süryani iki gencin düğününe yöredeki aşiret ağaları da katılınca, korucular Biksi marka ağır silahlar ve kalaşnikoflarla hoş geldin ve güle güle ateşi açtı. Şans eseri ölü ya da yaralananın olmadığı düğün sonrasında, korucular hakkında soruşturma başlatıldı

Bu düğünde ölü ve yaralı yok

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Kato Dağı eteğindeki Cevizağacı köyünde yapılan, Belçika’da yaşayan Süryani Mecit Yaramış (20) ile akrabası olan Estel Yaramış’ın (19) düğününe yöredeki aşiret ağaları da katılınca, Biksi marka ağır silahlarla havaya binlerce el ateş açıldı. Ateş açan korucular hakkında soruşturma başlatıldı.
Beytüşşebap’tan 20 yıl önce Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç eden Süryaniler, akraba olan Mecit ile Estel Yaramış’ın düğünü için Cevizağacı köyünde bir araya geldi. Kuzey Irak sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Kato Dağı eteklerinde bulunan köyde altı gün altı gece süren Süryani düğününe, bölgede korucu olan Ertoşi, Gevran ve Jirki aşiretinin önde gelen isimleri ile Beytüşşebap Belediye Başkanı DTP’li Faik Dursun da katıldı. 

Operasyon tüfekleri

Aşiret ağalarının düğüne katılması üzerine taraftarları havaya peş peşe ateş açtı. Silah sesleri bölgede yankılarınken, aşiret üyeleri terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda kullanılan şeritli “Biksi” marka ağır makineli tüfeklerin yanı sıra, Kalaşnikof ve ABD yapımı M-16 ile uzun menzilli Kanas marka tüfeklerle altı gün boyunca aralıklarla peş peşe binlerce mermi sıktı.

Hoş geldin ve güle güle ateşi

Köy meydanındaki halaya yüzlerce kişi katılırken, iki korucu şeritli Biksi ağır makineli tüfek ile havaya ateş açtı. Bu sırada yanında durdukları ve üzerlerinde “Allah Korusun” yazılı iki minübüs dikkat çekti.
Düğün boyunca aşiret ağalarının gelişi ve gidişi sırasında alanda sıraya dizilen ağır silahlı korucular, “Hoşgeldin” ve “Güle güle” mesajını havaya ateş açarak verdi.
Düğünün yapıldığı meydanın yanı sıra evlerin balkonlarından da havaya sürekli ateş açıldı. Korucular tarafından havaya yaylım ateşi açılırken, silah seslerinden ürken çocuklar kulaklarını kapattı.
Silah seslerinin sık sık yankılandığı ve altı gün boyunca yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı düğünde davetlilere ikram edilen yemek için 70 küçükbaş hayvan kesildi, bir ton pirinç, bir ton salatalık ve domates, dört bin ekmek, 40 kilo çay, beş bin şişe su ile kola tüketildi. Üç bin metrekare alan üzerine kurulan bir kilometre uzunluğundaki çadırın altında davetlilere düğün yemeği verildi. 10 kazanda aşçılar tarafından pişirilen düğün yemeği yaklaşık 10 bin kişiye dağıtıldı.
Düğünde gelin ile damada YTL’nin yanı sıra dolar ve euro olmak üzere toplam 390 bin YTL para takıldı. Damadın babası Muhsin Yaramış ile gelinin babası Çetin Yaramış, yöresel ve aşiretsel gelenekler gereği düğünlerde genellikle havaya silahla ateş edildiğini söyledi. Yaramış, “Bizde havaya silah sıkılırken, evlenen gelin ve damadın başına da dolar atılıyor” dedi.
Süryani gelenekleri ve Hıristiyan inancına göre kıyılan nikâh yaklaşık üç saat sürdü. Mecit ve Estel Yaramış’ın nikâhı, kiliseye çevrilen bir çadırın içinde Midyat Deramer Kilisesi papazı İshak Ergün ile 12 yardımcısı tarafından yapılan dini ayinle kıyılırken, çadır dışında yine ağır silahlarla havaya ateş açıldı.

Bu düğünde ölü ve yaralı yok
Koruculara soruşturma
Düğünde, Biksi, Kanas, Kalaşnikof ve M-16 silahlarla havaya binlerce mermi sıkan köy korucuları hakkında soruşturma başlatıldı. Beytüşşebap Kaymakamı Murat Uzunparmak, söz konusu düğünle ilgili görüntülerin jandarma tarafından incelendiğini belirterek, “Düğünde havaya ateş açan korucular tespit edilip haklarında yasal işlem yapılacak” dedi.

‘Gövde gösterisi’

Beytüşşebap Belediye Başkanı DTP’li Faik Dursun, köy korucularının düğünü kendilerinin gövde gösterisine dönüştürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Silah atılacağını bilsem düğüne katılmazdım. Beytüşşebaplılar olarak 300-400 kişi toplu halde davet üzerine düğüne katıldık. Gider gitmez silahlar atıldı. Aşiret ağaları geldi, karşılıklı silahlar atıldı. Zaman zaman silah atmamaları için uyarıda bulunduk ama bizi dinleyen olmadı. Köy korucuları her istediklerini yapabileceklerini bu düğünde gösterdiler.”