GündemBüllöz hastası Erdal’ın çaresizliği

Büllöz hastası Erdal’ın çaresizliği

06.06.2016 - 12:16 | Son Güncellenme:

AĞRI’nın Doğubayazıt İlçesi’nde doğuştan vücutta su toplanması ’büllöz’ hastası 11 yaşındaki Erdal Ertaş’ın en büyük hayali iyileşmek ve okuyup öğretmen olmak.

Büllöz hastası Erdal’ın çaresizliği

Hanım- Erkan Ertaş çiftinin 5 çocuğundan en büyüğü Erdal Ertaş, doğuştan büllöz hastalığına yakalandı. Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Tokci, maddi durumu yetersiz olan ailenin çocuğunu Erzurum’daki hastaneye götürdü. Burada büllöz teşhisi konulan Erdal Ertaş’ın ailesi, Mustafa Yassuboğa İlkokulu’nda okuyan çocuklarını, bedeninde oluşan yaralar nedeniyle sınıf arkadaşlarının dalga geçtiğini öne sürerek okula göndermedi. Özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören Erdal, hayalini kurduğu öğretmenlik için yara bere içinde olan ellerine rağmen her gün düzenli olarak ders çalıştı.

Haberin Devamı

Erdal’ın bedensel engelli olan ve çalışamadığı için devletin verdiği engelli maaşıyla ailesini geçindirmeye çalışan babası Erkan Ertaş, oğlunun her yerinde oluşan ve sık sık patlayan içi su dolu baloncuklar nedeniyle canının çok acıdığını belirtti. Doktorların oğullarının hastalığının çaresi olmadığını söylediklerini anlatan 36 yaşındaki Erkan Ertaş şöyle dedi:

"Okula göndermeye çalıştık ancak fazla yürüyemiyor, gittikçe eriyor. Çocuğum doğduğundan beri böyle. Okula gönderdik. Okulda sürekli düşüp yaraları kanıyordu ve çocuklar bu durumundan dolayı sürekli onunla dalga geçiyorlardı. O yüzden okuldan aldık. Oğlum iyileşip tekrar normal okula gidip öğretmen olmak istiyor. Ev içerisinde biz ortamı Erdal’a göre uyarlayamıyoruz. Mecburen o bize uymaya çalışıyor. Benim maddi durumum yetersiz ne oğluma rahat bir yatak, ne de ders çalışabilmesi için bir masa alamıyorum. Yetkililerden çocuğuma yardım eli uzatılmasını bekliyoruz."

Haberin Devamı

Büllöz Pemfigoid Nedir?
1 cm den büyük içi su dolu kabarcıklara, bül denilmektedir. Büllöz pemfigoid ise; kronik seyreden, otoimmün yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır.

Kadın ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülmekle birlikte 60-80 yaşları arasında sıktır. HLA-DQB1 doku tipini taşıyanlarda taşımayanlara oranla çok daha sık görülmektedir.Prodrom döneminde kızarıklık(eritem) veya kaşıntı olur daha sonra büyük, sert ve sıklıkla kanla dolu büller ortaya çıkmaktadır.Nadiren bazı hastalarda büller hiç ortaya çıkmayabilir. Birkaç ay boyunca büller çıkmaya devam eder. Sıklıkla ön kol,bacak,karında görülür ve ağız mukozasını pek tutmaz. Ağız da lezyon varsa yine büllerle seyreden bir hastalık olan pemfigus vulgaris düşünülmelidir. Hastalık çok ağrılı ve sıkıntı vericidir. Bu hastalık nadiren altta yatan bir malignitenin bulgusu da olabilir.

Hastaların %80-90’ında, immünfloresan yöntemlerle tespit edilebilen epidermal bazal membrana karşı dolaşan antikorlar vardır. Bu antikorların titresi hastalığın aktivitesini yansıtır.Tanıda bundan faydalanarak biyopsi örnekleri immünfloresan yöntemle incelenir.

Haberin Devamı

Yaygın bülleri olan hastaları hastaneye yatırılmalı ve ağır yanık hastaları gibi tedavi edilmelidir. Hastalığı kontrol etmek için yüksek doz kortikosteroidler kullanılır. Ancak kortikosteroidlerin çok fazla yan etkileri vardır bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır, kan şekeri, tansiyon, osteoporoz açısından takip edilmelidir. Ayrıca antibiyotikler ve immünsüpresiflerin tedavide önemli yerleri vardır. Büllerin kendisi ıslak pansumanlarla tedavi edilir.

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncunun baba acısı! Duygusal sözlerle veda etti
Ünlü oyuncunun baba acısı! Duygusal sözlerle veda etti

Cadde | 08.05.2025 - 08:02

Didem Balçın, hayatını kaybeden babası için sosyal medya hesabından duygusal bir paylaşım yaptı.

Yazarlar