Gündem Bush’tan Ecevit’e: YANINIZDAYIZ

Bush’tan Ecevit’e: YANINIZDAYIZ

17.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Bush, Beyaz Saray’daki görüşmede iktisadi ve diplomatik alandaki son adımlarından ötürü Başbakan Ecevit’i kutladı ve liderliğine tam destek verdi

Bush’tan Ecevit’e: YANINIZDAYIZ

Bush’tan Ecevit’e: YANINIZDAYIZ

ABD Başkanı Bush, Beyaz Saray’daki görüşmede iktisadi ve diplomatik alandaki son adımlarından ötürü Başbakan Ecevit’i kutladı ve liderliğine tam destek verdi

YASEMİN ÇONGAR

Bush yönetimi, Türkiye’de Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğine, daha önceki ABD iktidarlarının Turgut Özal’ın başbakanlığına verdiğine benzer bir siyasi destek verdi. Washington’da görüştüğü üst düzey ABD yetkililerinin ardından Başkan George W. Bush da dün Ecevit’e bizzat liderliğini öven cümlelerle hitap etti. Bush, "Türkiye ekonomisi, sizin liderliğinizde iyileşme yolunda gidiyor" dediği Ecevit’e, Kıbrıs’ta diyaloğun yeniden başlamasındaki katkısından ötürü de özellikle teşekkür etti.

İKTİSADİ ORTAKLIK KOMİTESİ
Ecevit - Bush buluşması, Türkiye’nin iktisadi beklentilerini karşılamaya yönelik yeni bir istişare mekanizması oluşturulması yönünde ABD’den bir karar çıkmasına da olanak sağladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray’daki görüşmesi öncesinde bir açıklama yaparak Türk - Amerikan iktisadi ortaklığını geliştirmek üzere üst düzey bir komite kurma kararını bildirdi. Ecevit de, Başkan Bush’la Oval Ofis’te görüştüğü sırada, bu karardan duyduğu memnuniyeti açıkladı.

SEYAHAT KISITLAMASI YOK
Başkan Bush da, Amerikan vatandaşlarının Türkiye’ye seyahatlerini kısıtlayan uyarı kararını kaldırdıklarını ifade etti. Bush - Ecevit görüşmesi, Oval Ofis’te Türkiye saatiyle 22.10’da başladı ve Irak meselesinin de ayrıntılarıyla görüşüldüğü ikili, bölgesel ve global bir görüş alışverişine zemin oluşturdu.
Görüşmeden önce Oval Ofis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan iki lider, Türk - Amerikan işbirliğinin özellikle terörle mücadele kapsamında son dönemde daha da ilerlemiş olduğunu vurguladılar. Ecevit, ABD’nin dünyayı terörden kurtarma kararlılığının bütün ülkeler için çok önemli olduğunu vurguladı.

IRAK’TA BİZE DANIŞACAKLAR
Bush, "Irak konusunda Türkiye’den beklentiniz nedir?" sorusuna, bu konuyu Ecevit’le tartışacağını söyleyerek yanıt verdi. Bush, Türkiye’den ziyade Irak’tan beklentileri olduğunu, BM silah denetleyicilerinin bu ülkeye geri dönmesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu iznin verilmemesi halinde, "zamanı gelince" gerekeni yapacaklarını ifade eden Bush, "Alacağımız her kararla ilgili her şeyi Türkiye’yle konuşacağız. Şu anda, birinci cephenin ötesinde alınmış bir karar yok. Birinci cephe de Afganistan’dır" dedi.

SADDAM’A GÖZDAĞI
ABD Başkanı, Saddam Hüseyin’in silah denetleyicilerine izin vermemesi halinde ne olacağı sorusuna, daha önce verdiği gibi, "Ne olacağını anlar" yanıtını verdi. Ecevit ise, görüşmeden sonraki açıklamasında, "Başkan Bush, Irak’a karşı önlem alınması halinde bize danışılacağı mesajını verdi" dedi.

KIBRIS İÇİN TEŞEKKÜR
Bush, Kıbrıs’ta çözüm beklentisine ilişkin bir başka soruyu, adadaki liderler arasında diyaloğun yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek yanıtladı ve bundan dolayı hem Başbakan Ecevit’e, hem de bu konuşma sırasında Oval Ofis’te ayakta bekleyen Dışişleri Bakanı İsmail Cem’e bizzat teşekkür etti. Ecevit de, iki liderin yeniden yüz yüze görüşmelerinin iyi bir gelişme olduğunu vurguladı.
Ecevit, görüşmeden sonra Ege sorununun da Bush’la tartışıldığını belirtti ve Türkiye ile Yunanistan’ın Ege meselesini çözmeleri halinde herkesin memnuniyet duyacağını vurguladı.

ÖNCE ASKER, SONRA PARA
Türkiye’nin Afganistan uluslararası güvenlik gücüne katılımı ve liderliği konusundaki bir soruyu, "Türkiye liderlik konusundaki kararını henüz vermedi" diye yanıtlayan Bush, "Türkiye’nin masraflarını karşılayacak mısınız?" denilmesi üzerine, "Türkiye ne zaman asker vermeye karar verirse, ondan sonra bu konu gündeme gelir. Bunu daha tartışmadık. Önce Türkiye kararını versin, bununla ilgili bütçe daha sonra şekillenir" yanıtını verdi.

İçeride neler konuşuldu?
40 dakikalık Bush-Ecevit görüşmesinin en ağırlıklı gündem konuları Irak ve Afganistan’dı. İktisadi ilişkiler ve bölgesel işbirliğinin de ele alındığı görüşmede, gündemin ana hatları ve temel mesajlar şöyle şekillendi:
• IRAK: Başkan Bush, Irak konusunda ABD yönetimine çok şey atfedildiğini, ancak kendilerinin Türkiye’nin hassasiyetlerini anladığını ve bu konudaki her kararda Ankara ile istişarede bulunacaklarını söyledi.
• AFGANİSTAN: Geniş biçimde ele alınan konuda, Başkan Bush’un laik demokratik bir İslam ülkesi olarak Türkiye modelinin uygulanmasının önemini vurgulaması dikkat çekti.
• EKONOMİ: İkili iktisadi ortaklık komitesi kurulmasıyla Türkiye’nin ticari beklentilerinin karşılanmasının kolaylaşacağı beklentisi dile getirildi, özellikle Türkiye’de tercihli bölgede bir kalifiye sanayi bölgesinin Amerikan katılımıyla kurulması üzerinde duruldu ve bu yönde adım atılabileceği umudu oluştu.
• KIBRIS: Ecevit, "iki millet, iki devlet" formülüne dayalı yaklaşımı anlattı. Bush, Kıbrıs’ta diyalog sürecinin önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türk - Yunan meselelerninin de çözümü yönünde konuştu.
• KAFKASYA: Kafkas sorunları genel çereçvede ele alınırken, Türkiye’nin Ermenistan’a vize kolaylığı sağlaması Başkan Bush tarafından ‘olumlu adım’ diye karşılandı.

Ecevit bu kez rahattı
Başbakan Bülent Ecevit, ABD gezisinin 3. gününde, Başkan George W. Bush ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Yaklaşık 2.5 yıl önce de ABD’ye giden Ecevit, dönemin başkanı Bill Clinton’la 26 Eylül 1999’da yaptığı görüşmedeki fotoğraflarda, "Saygısızlığa cevap vermediği" gerekçesiyle eleştirilmişti. Koltuğa yaslanan Clinton karşısında ayakta duran Ecevit ise, bu hareketi "bir samimiyet göstergesi" olarak yorumlamıştı. Ancak Ecevit’in dün, Clinton’la görüşmesinin aksine, Bush’un karşısında rahat bir tavır sergilediği görüldü. reuters

Laura Bush Türkiye’ye gelmek istiyor
ABD Başkanı George W. Bush’un eşi Laura Bush ile görüşen Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, "Kendisi Türkiye’yi görmeyi çok istiyormuş. Ben de davet ettim" dedi.
Başbakan Ecevit ile Başkan Bush’un görüşmesi sırasında Laura Bush’la bir araya gelen Rahşan Ecevit, daha sonra Ritz Carlton Oteli’ne dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görüşmenin son derece olumlu geçtiğini dile getiren Ecevit, "Genel konuları görüştük, sohbet ettik" dedi. Görüşmede hangi konuların gündeme geldiğinin sorulması üzerine Rahşan Ecevit, yanındaki bakan ve büyükelçi eşlerine dönerek, "Siz söyleyin arkadaşlar" diye konuştu. Bunun üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun eşi Mevhibe Loğoğlu, Bayan Bush’un 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye’ye olan minnettarlıklarını dile getirdiğini söyledi.
Bayan Bush’a ne hediye getirdiğinin sorulması üzerine de Rahşan Ecevit, hediyelerin protokol yoluyla geldiğini söyledi. Görüşmenin 45 dakika sürdüğünü ve Laura Bush’un kendilerine Beyaz Saray’ı gezdirdiğini belirten Rahşan Ecevit, Beyaz Saray’ı çok beğendiğini ifade etti.




GÜNCEL