Gündem Çanakkale’de 1500 hektarlık alan yangından etkilendi: Alevler yerleşim yerlerine sıçradı

Çanakkale’de 1500 hektarlık alan yangından etkilendi: Alevler yerleşim yerlerine sıçradı

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale’de Damyeri mevkiinde çıkan orman yangını saatteki hızı 70 km’yi bulan rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik alana yayıldı. Alevler yerleşim yerlerine ulaşırken 2 köyde bazı evler yandı, 9 köy tedbir amaçlı tahliye edildi, Çanakkale Boğazı kapatıldı.

Gülden Çoktan - Çanakkale’de Damyeri mevkiindeki ormanda dün saat 12.30 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda ekip alevlere havadan ve karadan müdahale etti. Yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sonucu Damyeri mevkii, Kayadere, Ulupınar, Belen, Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Köylerden toplam bin 251 kişi tahliye edildi. 

Haberin Devamı

4 kişi dumandan etkilendi 

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. Boğaz, gece saatlerinde tek taraflı deniz ulaşımına açıldı. Ayrıca, Çanakkale-Çan karayolunun da sivil araç trafiğine kapatıldığı bildirildi. 

Bölgede çalışmaları koordine eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90’ı insan unsuru. Hızı saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle yangın kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir alana kat etti. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor. Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor. Önlemler alındı. Çanakkale Boğazı sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak” dedi. 

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, dumandan etkilenen 4 kişinin tedavilerinin devam ettiğini duyurdu. 

Uçak seferleri yapılamadı

Yangın hava ulaşımını da etkiledi. Dün akşamki Ankara-Çanakkale uçak seferi güzergah değiştirirken, THY’nin bu sabah yapılacak Çanakkale-Ankara seferi de iptal edildi.

Çanakkale’de 1500 hektarlık alan yangından etkilendi: Alevler yerleşim yerlerine sıçradı

Alev kapanında can pazarı

Alevlerin ulaştığı boşaltılan merkeze bağlı Yağcılar ve Ulupınar köylerinde çok sayıda ev alev alev yandı. Kayadere köyünde de hayvanlarını kurtarmak isteyen bazı vatandaşlar son anda bölgeden uzaklaştı. 

Çanakkale’de 1500 hektarlık alan yangından etkilendi: Alevler yerleşim yerlerine sıçradı

‘Kaçın köyden’

Yanan köylerde araçlarını bırakmak istemeyen bazı köylüler sinir krizi geçirdi. Bir vatandaş, köyde kalan yakınlarını telefonlara arayarak “Traktörü falan bırakın. Çıkın köyden. Yanarsa yansın” dedi.

Çanakkale’de 1500 hektarlık alan yangından etkilendi: Alevler yerleşim yerlerine sıçradı

Doğalgaz ve elektrik bağlantısı kesildi

Yangın nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Hastanesi bölgesinde doğalgaz hattı kontrollü olarak kesildi. Yangının hastane bölgesine olası sıçrama durumunda patlama riskine karşı doğalgaz ve elektrik bağlantısının kesildiği belirtildi.