Gündem Canlıların Sınıflandırılması Önemi Nedir? Canlıların Sınıflandırılmasının Özellikleri

Canlıların Sınıflandırılması Önemi Nedir? Canlıların Sınıflandırılmasının Özellikleri

21.07.2020 - 16:53 | Son Güncellenme:

Canlılar bulunduğu ortama, sahip oldukları özelliklere ve beslenme koşulları gibi daha birçok farklı unsur üzerinden gruplara ayrılır. Yani değişik kategoriler üzerinden sınıflandırılır. Yaşamın döngüsü konusunda ise bu oldukça önemlidir. Peki, canlıların sınıflandırılması önemi nedir? Canlıların sınıflandırılmasının özellikleri hakkında bilmesi gerekenler.

Canlıların Sınıflandırılması Önemi Nedir Canlıların Sınıflandırılmasının Özellikleri

Canlıların sınıflandırılması doğanın daha iyi anlaşılması ve yaşam döngüsünü etkin şekilde düzenli hale getirebilme noktasında çok önemlidir. Hatta bunun incelemesi için bilim dalı bulunuyor. Bu bilim dalı taksonomi olarak bilinir. Böylesi önemli bilim dalını inceleyen bilim insanına ise taksonomist denir. Böylece farklı sınıflandırmalar üzerinde canlılar hakkında daha detaylı bilgi elde etme şansı yakalanabiliyor. Günümüzde hala canlıların sınıflandırılmasının devam ettiğini dile getirmek mümkün.

Haberin Devamı

Canlıların Sınıflandırılması Önemi Nedir?

Canlıların sınıflandırılması için taksonomi bilim dalı üzerinden çalışmalar yapılır. Canlıların günümüze kadar geçirdiği değişiklikler, canlıların akrabalıkları ve çeşitliliğini incelemek suretiyle bunu alan biyolojinin alt bilim dalı olarak taksonomi öne çıkıyor. Günümüzde yaklaşık olarak 2 milyon civarında canlı çeşidi bulunuyor. Hatta hala devam eden süreç içerisinde yeni canlılar ortaya çıkarılmaktadır. Tabii belli başlı bazı dönemlerde yaşayıp nesli tükenmiş olan canlıları da işin içine katmak gerekir.

Canlıların sınıflandırılmasındaki en önemli unsurlardan biri yok olan canlıları koruma altına almaktır. Çünkü yaşam bir döngüden ibarettir ve bu döngüden bir zincir koptuğunda, yaşamın alt üst olma durumunu ortaya çıkarır. Hayattaki tüm canlılar birbiriyle bağlantılıdır ve aynı şekilde birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Özellikle hava, su ve toprak kirliliği nedeniyle sürekli olarak nesli tükenen canlılardır. Bu canları tespit etmek ve yaşamın sağlıklı şekilde devam etmesini sağlayabilmek amaçlı, canlıların sınıflandırılması ve düzene sokulması gerekir.

Haberin Devamı

Canlıların Sınıflandırılmasının Özellikleri

Canlıların sınıflandırılmasının özellikleri belli başlı bazı ölçütler dahilinde ele alınır. Ölçekler hayvanlar ve bitkiler olmak üzere farklı gruplar üzerinden gerçekleşir. Ortaya çıkan özellikler sayesinde canlılar konusunda genetik, sitoloji, farmakoloji, anatomi ve ekoloji gibi birçok farklı bilim dalı adına sentez yapma imkanı elde edilir. Bu veriler değişik amaçlara hizmet eder ve canlıların özelliklerinin hayata sunduğu faydaları ortaya çıkarır.

Bilimsel açıdan canlıların sınıflandırılması çok eski tarihlere dayanmakta ve Aristo'ya kadar uzanmaktadır. Bitkiler ve hayvanlar olarak iki farklı sınıf üzerinden alınan çalışmalar, günümüzde tek hücreli canlılardan en büyük boyutlu canlılara kadar ortaya çıkmış durumda. Böylece cins, familya, takım, şube ve alem gibi kategoriler üzerinde canlıların beslenme tarzı, yaşam koşulları ve hayatta kalma kültürleri gibi birçok unsur bilimsel açıdan anlaşılır.

Yazarlar