Gündem Çelikten evler daha güvenli ve çevreci

Çelikten evler daha güvenli ve çevreci

01.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’na katılan bilim insanları, daha güvenilir ve sağlam yapılar inşa edilebilmesi amacıyla köy ve kırsal yerleşimler için “çelik ev” önerisinde bulundu.

Çelikten evler daha güvenli ve çevreci

MELTEM GÜNEŞ Ankara - İklim değişikliğiyle birlikte giderek şiddetini arttıran ve büyük kayıplara neden olan sel, deprem gibi afetlere karşı bütün ülkeler yeni ev yapım teknolojisi arayışına girerken, yapılan araştırmalara göre; çelik konstrüksiyondan inşa edilen evler, deprem başta olmak üzere afetlere karşı dirençliliğiyle öne çıkıyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye de, daha güvenilir ve daha sağlam yapılar inşa etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 15-17 Eylül arasında düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası”nda şehirlerin, köylerin depreme karşı dirençli hale getirilmesi gündemiyle, bilim insanları ve alanında uzman isimler hummalı çalışmalar yürüttü. 

Haberin Devamı

İnşası kolay ve hızlı 

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; şûrada, köy ve kırsal yerleşimlerde kullanım için bilim insanlarından “çelik ev” önerisi geldi. Şûranın sonuç bildirgesinde yayımlanacak öneriler arasında “çelikten köy evi” yapımının da yer almasına karar verildi. Daha güvenli, kolay ve hızlı inşa süreciyle öne çıkan çelik yapılara eklenecek güneş enerji sistemi panelleriyle sıcak su temini masrafsız hale gelirken karbon salınımının da önleneceği belirtildi. Mantolama tekniği ile inşa edilecek yapılarda kullanılan taş yününün iklime duyarlı bir şekilde evin ısısını da dengede tutabileceği aktarıldı. 

Deprem yasasına altyapı oluşturacak

Şûrada, 81 ilin tamamının deprem bölgesi olarak kabul edilerek çalışmaların yürütülmesi gerektiği ön plana çıkarken; “Kentsel Dönüşüme İlişkin Yasal Stratejiler Komisyonu”, “Kentsel Dönüşümde Finansmana Yönelik Stratejiler Komisyonu”, “Kentsel Dönüşümün Önceliklendirilmesine Yönelik Stratejiler Komisyonu”, “Konut Arzına Yönelik Stratejiler Komisyonu”, “Kamuoyu Farkındalığı Oluşturmaya Yönelik Stratejiler Komisyonu” ve “İstanbul’da Kentsel Dönüşüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu” başlığında 6 ayrı komisyonun toplantısı gerçekleştirildi. Pek çok kesimden uzman ismin katıldığı şûranın sonuç bildirgesi, yeni yasama yılında Meclis Genel Kurulu’na sunulacak deprem ve kentsel dönüşüme yönelik yasaların altyapısını oluşturacak.

Haberin Devamı

İstanbul’un sürdürülebilir geleceği masaya yatırıldı

PlumeMag’in “Yerel kalkınırsa değer katlanır” sloganıyla 2022 yılında hayata geçirdiği Green Up Meetings‘in dördüncü edisyonu, 28 Eylül’de gerçekleştirildi. Saint-Gobain Türkiye’nin katkılarıyla Levent’te düzenlenen etkinlikte, “İstanbul’un estetik direnişi” başlığı altında birçok panel yapıldı. İçerik danışmanlığını Akademisyen ve Serbest Araştırmacı Seda Naniç Zeybek’in yaptığı etkinlik, her biri alanında uzman konuşmacıları ağırladı. Gün boyu süren panellerde; şehir planlamacılar, mimarlar, kültürel miras konusunda uzmanlar, akademisyenler ve birçok kanaat önderi ve belediye yetkilileri görüşlerini paylaştı. PlumeMag ve Green Up Meetings’in kurucusu Bihter Ayyıldız’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte, “Doğal afetlere karşı hazırlıklı, çarpık kentleşme ve ulaşım sorunu yaşanmayan, kültürel mirası ve çağdaş kültür sanat alanları her geçen gün daha da artan bir şehir inşası nasıl olur?” sorusuna cevaplar arandı.