Gündem Cihatçılar Mali’de otel bastı

Cihatçılar Mali’de otel bastı

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Diplomatik araçla lüks otele gelen militanlar oda oda dolaşarak rehineleri 7. kata topladı. Kuran bilenler serbest bırakıldı. Özel kuvvetler otele operasyon yaptı. Çatışmada 27 kişi öldü. ›› Operasyonda aralarında 7 THY personelinin de olduğu 80 kişi bu sırada otelden kurtarıldı. ABD kendi vatandaşlarını kurtardı ama halen teröristlerin elinde 138 rehine olduğu belirtildi

Cihatçılar Mali’de otel bastı

Afrika ülkesi Mali’nin başkenti Bamako’nun merkezinde bulunan ve üst düzey yabancı ziyarteçileri ağırlaması ile tanınan Radisson Blu Oteli, dün bir rehine krizine sahne oldu. Oteli basan Kalaşnikoflu İslamcı militanlar, 170 kişiyi rehin alırken, ilk belirlemelere göre 27 kişi hayatını kaybetti. Mali’de El Kaide ile bağlantılı örgütlerden olan Muhtar Belmuhtar liderliğindeki Murabitun örgütü Twitter’dan saldıryı üstlendiğini açıkladı. Yetkililer ise iddiayı henüz doğrulamadı.

Haberin Devamı

Diplomatik plaka

Otelde çalışanların aktardığı bilgilere göre, yerel saatle sabah 07.00 sularında diplomatik plakalı bir araçla otele giren örgüt üyeleri Kalaşnikof’larla tekbir getirerek ateş açmaya başladı. Varlıklı Avrupalı müşterilerin tercih ettiği otelin içine giren saldırganlar tekbir getirerek ellerindeki silahlarla otel müşterilerini rehin aldı. Saldırganların otelin yedinci katına çıktıkları ve bölgenin polis kontrolüne alındığı kaydedildi.

Bir polis yetkilisi saldırganların 10 kişi olduğunu açıkladı. Ancak otel yönetimi silahlı saldırganların iki veya üç kişi olduğunu bildirdi. Görgü tanıkları da, saldırganların aralarında Nijerya aksanlı İngilizce konuştuklarını duyduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Otelde 7 Türk Hava Yolları çalışanının yanı sıra Fransa, Hindistan ve Çin vatandaşları da bulunuyordu. Mali özel birlikleri baskın sonrası otele müdahale ederken toplam 80 rehinenin kurtarıldığı açıklandı. 6 THY görevlisi ve 12 Air France çalışanının da kurtarılanlar arasında olduğu açıklandı. Otelde bulunan iki BM çalışanının da kurtarıldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler Barış Gücünden yapılan açıklamada, Mali özel kuvvetlerinin otelde kat kat ilerlediği ve rehineleri kurtarmaya devam ettiği aktarıldı. Otelde rehin kalan son THY personeli de akşam üzeri kurtarıldı. Reuters Haber Ajansına göre, görgü tanıkları Kuran’dan sure okuyan bazı rehinelerin saldırganlar tarafından serbest bırakıldığı da iddialar arasında. Kurtarılanlar arasında 7 Cezayirli, 2 Alman, 7 Çinli, 20 Hindistanlı, 45 Malili ve 15 de Fransız olduğu öğrenildi.

ABD vatandaşını kurtardı

ABD Savunma Bakanlığı’nın da kendi vatandaşlarını kurtarmak için operasyona katıldığı açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Amerikan özel kuvvetlerinin en az altı ABD vatandaşını kurtardığı belirtildi.

Terörizm hakkında bir toplantıya katılmak üzere Çad’da bulunan Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubakar Keita, olayı haber aldıktan sonra ziyareti yarıda keserek ülkeye döndü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘dost ülke Mali ile birlikte hareket edileceğini ve tüm desteğin sağlanacağını’ ifade etti. Fransız Dışişleri Bakanlığında da bir kriz masası oluşturuldu. Eski bir Fransız sömürgesi olan Mali’de, 2013’ün Ocak ayında ülkenin kuzeyini ele geçiren El Kaide bağlantılı militanlar başkent Bamako’ya yürüme tehdidinde bulunmuş, Fransa Mali’nin isteği üzerine müdahale etmişti.

Türk rehinelerin tamamı kurtarıldı

Haberin Devamı

Otelde bulunan Türk Hava Yolları çalışanlarının kimlikleri pilot İsmail Yerli, yardımcı pilot Sadık Murat Arat, kabin memurları Şerife Taşçı Kabacık, Murat Gündüz, Lütfiye Deniz Kıvrak, Eray Sevim olarak açıklandı. İsmi belli olmayan ve Mali’de yaşadığı belirtilen bir THY personelinin de otelde bulunduğu belirtildi.

Mali’deki otel baskınında rehin alınanlar arasında bulunan THY personelinin tamamının kurtarıldığı açıklandı. Kurtarılanlardan kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak “Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık” diye konuştu. Habertürk TV’nin telefonla ulaştığı 36 yaşındaki Kıvrak, Balıkesir’in Marmara İlçesi’ne bağlı Avşa Adası’nda yaşayan babası Dursun Kıvrak’ı arayarak sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

THY Basın Müşaviri Genç de yaptığı açıkamada, “Otelde 7 arkadaşımız bulunuyordu. Bunlardan 6’sı kabin ekibi, biri de orada görevli bir arkadaşımız. Bunların tamamı kurtuldu. Büyükelçimizle birlikteler. Sağlık durumları da iyi” açıklamasında bulundu.

Cihatçılar Mali’de otel bastı
THY, Mali’ye uçak gönderdi

Rehine krizinin başladığı andan itibaren İstanbul’da bir kriz merkezi oluşturan THY rehin alındıktan sonra serbest kalan personelin Türkiye’ye getirilmesi için gerekli tedbirlerin alındığını.bildirdi.

Açıklamada, şöyle denildi: “Gelişmeler, Büyükelçilik ve güvenlik birimleriyle iletişim kurularak kriz merkezinden izlenmektedir. Kamuoyu gelişmelerden haberdar edilecek olup, resmi makamlar dışında başka kaynaklardan alınacak bilgilere itibar edilmemesi sürecin başarıyla yönetilmesi açısından önem arz etmektedir.” Türk Hava Yolları’nın yedi personelini yurda getirecek uçak saat 19.25’te havalandı.

Cumhurbaşkanı aradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun kurtarılan THY çalışanlarıyla telefonda görüşerek geçmiş olsun dileklerini ilettikleri öğrenildi. Kurtarılan ekip arasında yer alan Sadık Murat Arat’ın, Davutoğlu’nun 2003 yılından öğrencisi olduğu öğrenildi.

Kuzey Mali’de ne oldu?

-İlk 2012 Tuareg isyanı sonucu ortaya çıkan tablo neticesinde 6 Nisan 2012’de Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) Mali’nin kuzeyinde bağımsızlık ilan etti.

-22 Mart 2012’de ordu, darbe yaptı.

-Mali Ordusuna karşı hareket eden radikal İslamcı gruplar, ayrıştılar ve yeni bir mücadeye başladılar. İslamcı gruplar Timbuktu, Kidal ve Gao kentlerini Tuareglerden aldı ve Şeriat uygulamaya başladı. Bölgede üç İslamcı grup Boko Haram, İslami Mağrip El-Kaidesi ve Ensar Din olarak dikkat çekiyor. Ensar Din, özellikle son dönemde Kuzey Mali’deki önemli kentlerin çoğunu ele geçirdi.

-Ocak 2013’te, İslamcı grupların başkent Bamako’ya ilerleyecekleri tehdidi üzerine Mali, Fransa’dan yardım istedi. Fransız müdahalesi sonrasında İslamcılar bazı kentlerden çıkarıldı, ülkenin kuzeyine 12 bin kişilik BM gücü yerleştirildi.

Cihatçılar Mali’de otel bastı

Fransa’dan özel birlik

Mali ile yakın ilişkilere sahip Fransa’dan olaya müdahale etmesi amacıyla GIGN isimli özel birlikler ülkeye acil olarak sevk edildi. Fransa Savunma Bakanlığı, “Malili yetkililerin talebi üzerine Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian Fransız özel kuvvetler birliği gönderdi” denildi. 40 kişilik özel kuvvetlerin TSİ saat 15.00’te olay yerine vardığı açıklandı. Twitter’da Mali’ye giden Fransız birliğinin helikopterde çekilmiş fotoğrafı yayınlandı.

Cihatçılar Mali’de otel bastı


Parçalanmış cihatçı örgütler

Cihatçılar Mali’de otel bastı
Saldırıyı üstlenen Murabitun örgütü, Kuzey Mali’de faaliyet gösteren cihatçı bir organizasyon olarak tanınıyor.

Ahmed Telmissi önderliğindeki Tevhit ve Cihat Hareketi ile Cezayirli Muhtar Belmuhtar önderliğindeki Maskeliler Tugayı’nın birleşmesiyle oluştu. Özellikle Mali’nin kuzeyindeki Timbuktu, Kidal ve Gao’da faaliyet gösteren örgütTuareg ve Araplardan oluşuyor. Örgütün lideri Abubakr al-Nasr, Nisan 2014’te Fransız özel kuvvetleri tarafından öldürüldü. Daha sonra 14 Mayıs 2015’te örgütün IŞİD’e bağlılık yemini ettiği duyuruldu. Ancak bu duyuru Muhtar Belmuhtar tarafından yalanlandı. Örgüt içinde bir ayrışma olduğu ifade ediliyor. BM tarafından terörist olarak kabul edilen örgüt, Kuzey Mali’de önce saldırıyı düzenlediği tahmin edilen Ensar Din örgütü ve İslami Mağrip El-Kaidesi ile birlikte hareket ediyor.
2012 yılında Kuzey Mali’deki isyanla birlikte faaliye başlayan Ensar Din örgütü ise, Tuareg’ler arasından önemli bir isim olan Iyad Ag Ghaly tarafından kuruldu. Tanınan bir Tuareg ailesinden olan Ag Ghaly, stratejik düşünme kabiliyeti nedeniyle ‘stratejist’ lakabıyla anılıyor. Örgütün El Kaide ile yakın bağlantı içinde olduğu ifade ediliyor. Ag Ghaly’nin kuzeni Hamada Ag Hama ise İslami Mağrip El-Kaidesi’nin başındaki isim. Selefi bir ideolojiye sahip olan Ensar Din, Kuzey Mali’de faaliyet gösteren MNLA gibi örgütlerden farklı olarak tüm Mali’ye Şeriat getirme amacında. Ensar Din, ABD ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından bir terörist örgüt olarak kabul ediliyor.

Örgüt mart ayında da yabancılara saldırmıştı

7 Mart 2015 tarihinde Mali’nin başkenti Bamako’da yapılan bir saldırı sonucu biri Fransız biri Belçikalı olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı da Murabitun örgütü üstlenmişti. Saldırı, Mali’nin başkentinde yabancıların öldüğü ilk saldırı olmuştu.

Cihatçılar Mali’de otel bastı


Otele operasyon yapan Mali Özel Kuvvetleri kurtardığı rehineleri tek tek dışarı çıkardı.