Gündem Cilo Dağı’nda bir kadın dağcı

Cilo Dağı’nda bir kadın dağcı

29.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ikinci yüksek dağı olan Cilo Dağı, baharın gelmesiyle yeşil örtüsüne büründü.

Cilo Dağı’nda  bir kadın dağcı

Terör tehdidi nedeniyle 2010’da ‘Askeri Geçici Güvenlik Bölgesi’ ilan edilen Hakkari’deki Cilo Dağı’nın izin verilen bölgelerine giden dağcılar baharın doğayı nasıl canlandırdığına şahit oluyor. Türkiye’de Aladağlar, Bolkarlar ve Kaçkarlar’ın yanı sıra İsviçre Alpleri, Norveç Svalbard ve Grönland gibi yerlerde buzul tırmanışı yapan Ebru Caymaz, Cilo Dağı’na çıkan ilk kadın dağcılardan oldu. Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu ile Hakkari’de buluşan Caymaz, tırmanışı gerçekleştirdi. Güvenlik sorunu nedeniyle 4 bin 135 metre yüksekliğindeki zirveye çıkmalarına izin verilmeyen ikili, Cilo’nun 3 bin metre yüksekliğindeki ova ve tepelerinde gezdi.

‘Eşsiz güzellikte’

Caymaz, Hakkari şehir merkezine ulaşmalarının ardından artan yükseklikle beraber güzelliklerin de arttığını belirterek “Öncelikle Nehil Çayı ve akabinde Zap suyunun kollarında pek çok su sporunun yapılabileceğini gördük. Depin Vadisi’nde treking, kaya tırmanışı ve kamp yapılabilir. Hakkari’de adım başı su kaynağı bulmamız güzellikleri arttırıyor. Hakkari bende çok farklı hisler uyandırdı” dedi.

‘Önyargıları yok’

Caymaz, “Hakkari’de yasaklar devam ediyor ancak yasak kapsamında olmayan sınırlı bölgeler bile doğa sporları için uygun. Halkın doğa sporlarına yönelik önyargısı yok” diye konuştu.