Gündem Çizilen sınırın ihlali tacizdir

Çizilen sınırın ihlali tacizdir

13.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan psikolog ve sosyal çalışmacı Leyla Soydinç, “Bir kadının güvensizlik ve rahatsızlık hissettiğini beyan ettiği nokta bizim için tacizdir. Fakatsız amasız bu böyle kabul edilir. Kadının belirlediği sınırın ihlal edilmesi ve bundan rahatsızlık duyduğunu dile getirmesi yeterlidir” dedi...

Çizilen sınırın ihlali tacizdir

Yazar Hasan Ali Toptaş’ın birçok kadını taciz ettiğine ilişkin iddialar büyüyerek devam ediyor. Taciz suçlamasıyla gündem olan isimlerden biri de yazar Bora Abdo. Bir süredir ismi taciz iddiaları ile anılan İhtiyar Yayınevi sahibi yazar İbrahim Çolak da iddialar üzerine intihar etti. Taciz iddiaları sadece Toptaş, Abdo ve Çolak ile sınırlı kalmadı. Sosyal medyada yüzlerce kadın günlerdir ‘#meeTo’ hashtagi ile yaşadıkları ve dile getiremedikleri taciz ve cinsel saldırı olaylarını paylaştı, paylaşmaya da devam ediyor. Cinsel tacizin ne olduğu ya da hangi davranışın cinsel taciz olduğunu bilmeyenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar. Peki cinsel taciz nedir?

Haberin Devamı

Cinsel taciz nedir?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na göre; sözle, gözle, vücut diliyle, posta veya elektronik haberleşme araçlarını gerçekleştirilen, cinsel, olarak rahatsız eden davranışların tamamı cinsel tacizdir. Laf atmak, istenmediği halde cinsel içerikli konuşmalar yapmak, öpücük atmak, cinselliği çağrıştıracak eşyalar göndermek cinsel tacizdir.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan psikolog ve sosyal çalışmacı Leyla Soydinç cinsel tacizle ilgili şu bilgileri aktardı: “Bir kadının güvensizlik ve rahatsızlık hissettiğini beyan ettiği nokta bizim için tacizdir. Fakatsız amasız bu böyle kabul edilir. ‘Şöyle olursa ya da böyle olursa bu tacizdir’ demek de çok doğru değil. Kadının güvenliği ve hissettiği üzerinden dile getirdiği beyan önemlidir. Ancak hukuki olarak, hangi durumlar olursa cinsel taciz olur, gibi tanımlamalar mevcut. Bu hukuki kısmı fakat bize sorarsanız kadının belirlediği sınırının ihlal edilmesi ve bundan rahatsızlık duyduğunu dile getirmesi yeterlidir. Diyelim ki, adam kadının elini tutmak istedi ve kadın bunu istemediğini dile getirdi, aynı şeyi tekrar yapmaya kalkıyorsa bu cinsel tacizdir. Kadın istemiyorsa ve ısrarla sormaya devam ediyorsa bu da tacizdir. ‘Sen de çok abartıyorsun, ne var bunda’ gibi cümleler de cinsel tacizdir. Kadının onayı olmayan, çizdiği sınırı ihlal eden ve ısrar gibi durumların hepsi birer cinsel tacizdir.”

Haberin Devamı

Kadın ‘yok’ demişse yoktur

“Örneğin; bir adamla yemek yemeyi kabul ettiniz ve yemeğe çıktınız. Yemekte elinizi tuttu ve sonrasında ise siz istemediğiniz halde sizi öpmeye çalıştı. Öpemez, çünkü kendinize bir sınır belirlemişsiniz ve bu sınırı aşmaya çalışıyor. Ya da diyelim ki, bir adamın evine gittiniz veya kendi evinize davet ettiniz, adam sonra sizinle birlikte olmak istedi ve siz bunu istemiyorsanız bu da cinsel tacizdir. Bu örnekler bu şekilde çoğaltılabilir. ‘Evine çağırdı bu benimle birlikte olur. Evine çağırmasaydı. Neden evine çağırdı’ diyemez, böyle bir şey yok. Kadın ‘yok’ demişse yoktur. Neyi ne kadar istediğine karar verecek olan kadındır. Bir de şöyle bir durum var, kadının bugün onay verdiğine ertesi gün de onay verecekmiş algısı var. Oysa bugün ‘evet’ dediğine yarın ‘hayır’ diyebilir. Diyelim ki biriyle günlerce mesajlaştınız ve daha sonra bu kişiyle mesajlaşmak istemeyebilirsiniz ve karşı taraf bu ısrarını sürdürse de tacizdir.” 

Haberin Devamı

Tacize uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, cinsel tacizle karşılaşılması durumunda yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

“Doğrudan olayın olduğu yerdeki karakola/jandarmaya veya savcılığa başvurarak şikâyetçi olabilirsiniz. Cinsel taciz suçu ve tecavüz dışındaki cinsel saldırı suçu şikâyete bağlıdır. 6 ay içinde şikâyet edebilirsiniz. 6 ay içinde şikâyetçi olmadığınız takdirde şikâyet hakkınızı kaybedersiniz. Cinsel taciz suçu e-posta, posta ya da telefon mesajı gönderilerek işlenmişse gelen e-posta, posta ve mesajları; yani kanıt olabilecek her şeyi saklayın. Cinsel saldırı sokakta gerçekleşmişse kamera kayıtları olması muhtemel yerlerden kamera kayıtlarını almaya çalışın. Bu kayıtları, savcılığa veya karakola/jandarma komutanlığına delil olarak sunun.”

Haberin Devamı

Cinsel taciz suçu teşkil eden hareket ve davranışlar

Yargıtay uygulamasına göre de, cinsel amaçla işlenen aşağıdaki fiiller cinsel taciz suçunun oluşmasına neden olur:

Cinsel amaçlı el hareketi yapmak

Cinsel bir hisle öpücük atmak

Cinsel ilişki teklif etmek

Cinsel organını göstermek

Mağdura yönelik “Sevişelim mi”, “Sevişmek ister misin” şeklinde sözler sarf etmek

Sokakta yürüyen bir kişiye cinsel amaçla laf atmak, sözlü taciz (fıstık, güzelim, harikasın gibi)

Failin mağdurun yaşadığı evin penceresine tırmanarak “Seni kaçıracağım, beni içeri al, içeri gireceğim” demesi

Mağdura karşı cinsel arzuyla çiçek koklamak

Telefonla kısa aralıklarla arayıp; “Evinin önündeyim, dışarı çık, seni maddi ve manevi tatmin edeceğim”, “Seni seviyorum, evlenmek istiyorum” şeklinde sözler sarf etmek

“Konuşmak ister misin, numarayı çaldır, istemezsen kimsenin haberi olmaz” içerikli mesajlar göndermek

Haberin Devamı

Mağdurun yüzüne karşı, “Seni ve aileni tanıyorum, arabaya bin, gideceğin yere bırakayım, sana kötülük yapmam” şeklinde sözler söylemek

İnternet üzerinden bir kimseye “Soyun”, “Vücudun çok güzel” gibi cinsel amaçlı sözler söylemek, cinsel taciz olarak kabul edilmiştir.