Gündem Çocuk için maske tedbiri sürmeli

Çocuk için maske tedbiri sürmeli

15.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Farklı ülkelerde 348 kişiye bulaşan gizemli hepatitin kaynağına dair en kuvvetli varsayımın adenovirüs olduğu belirtilirken, Milliyet’e konuşan uzmanlar artan viral enfeksiyonlara karşı uyardı... Pandemi sürecinde maskelerin çocukların enfeksiyonlara karşı bağışıklık döngüsünü bozduğunu belirten uzmanlar, çocukların kapalı ortamlarda maske takmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı...

Çocuk için maske tedbiri sürmeli

Mert İnan- İngiltere’de ortaya çıkan ve çok sayıda ülkede görülen nedeni belirsiz hepatit virüs endişesi devam ediyor. Türkiye’de henüz resmi olarak saptanan bir vaka olmamasına karşın, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nedeni belirsiz hepatit virüsünün farklı ülkelerde 348 kişiye bulaştığını ve hastalığa neden olarak en kuvvetli varsayımın ise adenovirüs olduğunu duyurdu. Milliyet’e konuşan uzmanlar ise Mayıs ayı ile birlikte çocukları etkileyen Kovid-19 dışı viral enfeksiyonlarda artış olduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’nın ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise “Her yıl nedenini bulamadığımız hafif seyirli birkaç hepatit vakası olurdu. İngiltere’de ortaya çıkan gizemli hepatitten sonra, bu yıl ilk kez nedenini bulamadığımız bir çocuk vakamız oldu ancak hastalık seyri önceki yıllardaki alışık olduğumuz tabloya nispeten ağır seyretti. Hatta vakayla ilgili Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi istediler” dedi. 

‘Bağışıklık bozuldu’ 

Gizemli hepatitte en güçlü ihtimalin “adenovirüs 41” adı verilen virüs olabileceğini belirten Ceyhan şöyle devam etti: “Bakanlık ciddi önlemler alması ve adenovirüs saptanan çocukların bir kısmında ileri tetkiklerin yaptırılması gerekirdi. Aniden normalleşmeye geçilmesinin doğru olmadığını birçok kez dile getirdik. Çocuklar iki yıldır maske kullandıklarından virüslere çok fazla temas etmediler. Bu durum beraberinde viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık döngüsünü bozdu ve virüslere daha az dirençli olmalarını beraberinde getirdi. Normalde adenovirüsler, hafif seyirli kusma ve ishal tablosuyla ortaya çıkan ve birkaç gün sonra düzelen bir sorundur. Ancak ağır seyirli viral enfeksiyon tablosu oluşan çocuklarla karşılaşıyoruz. Maskenin kalkması çocukları hastalıklara açık hale getiriyor.” 

Haberin Devamı

‘5 çocuk yaşamını yitirdi’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise Türkiye’de henüz saptanıp açıklanmış bir gizemli hepatit vakası olmadığını belirtirken, şu bilgileri paylaştı: “Birçok ülkede görülen hepatitin birincil nedeninin adenovirüs olabileceği belirtiliyor. Hepatit, karaciğerde enzimleri yükselterek hasara neden olabilen bir hastalık. Uzakdoğu ve ABD’de hastalık bildirimleri yapıldı. Bazı çocuklara karaciğer nakli yapıldı. Farklı ülkelerdeki 5 çocuk yaşamını yitirdi. Gizemli hepatit denilen sorun ağırlıklı olarak beş yaş altındaki çocuklarda görülse de 16 yaşına kadar olan çocuklarda da görüldü. Eksik aşılı çocukların aşıların aşılarının tamamlanmasını öneriyoruz.”

Haberin Devamı

‘Tarama testleri yapılmalı’

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da, gizemli hepatite ilişkin birçok farklı neden olabileceğini, son zamanlarda çocuklar arasında viral virüs yayılımında artış olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

“Özellikle çocuklarda influenza ve adenovirüste artış olduğunu görmekteyiz. Gizemli hepatit, İngiltere, ABD, Kanada ve Uzakdoğu ülkelerinde görülmeye başlandı. Hastalığın nedeni adenovirüs olabileceği gibi gıda veya kimyasal etkenler de söz konusu olabilir.  Hastalar üzerinde ortak noktanın belirlenmesi için geniş çaplı tarama testleri yapılmalı. Gizemli hepatitin nedeni çözülene kadar, çocukların kapalı ortamlardan uzak tutulması veya maskesiz dolaştırmamasına dikkat edilmeli. Hazır ambalajlı gıda tüketilmemeli.”