Gündem Cumhurbaşkanı siyasete geri dönemeyecek

Cumhurbaşkanı siyasete geri dönemeyecek

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı, 9 ana başlık altındaki 75 alt başlıkta 2300’den fazla hedef, politika ve projelerini şöyle açıkladı:

Cumhurbaşkanı siyasete geri dönemeyecek

MEHTAP GÖKDEMİR/ MİTHAT YURDAKUL/HANDE ATILGAN Ankara - YASAMA YÜRÜTME: Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilecek. TBMM’de başkanı ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilen Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son verilecek. Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönememesine ilişkin düzenleme yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınacak. Cumhurbaşkanlığına tahsisli saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açılacak.. Seçim barajı %3’e düşürülecek. En fazla 15 milletvekili çıkartacak şekilde yurt dışı seçim çevresi oluşturulacak. Seçimde yüzde 1 oy alan partiler Hazine yardımından faydalanacak. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin izni aranacak.

Haberin Devamı

KAMU YÖNETİMİ: Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurullar ve ofisler lağvederek görev ve yetkilerini ilgili bakanlık ve kurumlara devredilecek. Türkiye Varlık Fonu’nu kapatılacak. Strateji ve Planlama Teşkilatı kurulacak. Bakan yardımcılıkları kaldırılacak, müsteşarlık sistemi getirilecek. Yerel yönetimlerde kayyum uygulamalarına son verilecek. Devlet Personel Başkanlığı kurulacak. Kamuya alımda mülakat kalkacak, KPSS sınavlarının sayısı artırılacak ve sınavlardan ücret alınmayacak.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE: TBMM’de “Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu” kurulacak. Siyasi Etik Kanunu’nu çıkarılacak, TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu kurulacak.

YARGI: Cumhuriyet Başsavcılıklarına bağlı Adli Kolluk Teşkilatı kurulacak. Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açabilecek milletvekili sayısı düşürülecek. Yüksek Seçim Kurulu Anayasa’da yargı bölümü içerisinde bir yüksek mahkeme olarak düzenlenecek, kurulun daha etkili çalışabilmesi için idari ve yargısal görevler bakımından iki daire şeklinde çalışması sağlanacak. Çoklu baro sistemine son verilecek. Tüm kamu kurum ve kuruluşları Sayıştay’ın denetimi kapsamına alınacak.

Haberin Devamı

EKONOMİ, FİNANS VE İSTİHDAM: Enflasyon iki yıl içinde tek haneye kalıcı biçimde indirilecek. Ortalama büyüme hızının yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesi sağlanacak. Merkez Bankası’nın tek yükümlülüğü fiyat ve finansal istikrarı sağlamak olacak. Kur Korumalı Mevduat hesabı açılması durdurulacak, mevcut hesaplar vade sonlarında kapatılacak. Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısı azaltılacak, bu uçakların yerine orman yangını söndürme uçakları alınacak. 

SANAYİ, TEKNOLOJİ, SAVUNMA: Yeşil Dönüşüm Ar-Ge Destek Paketi hazırlanacak. Savunma Sanayiinde özel sektörün önünü açacak ve sektörde adil rekabet sağlanacak. Milli Muharip Uçak, Jet Eğitim Uçağı, Altay Tankı, TF 2000 Firkateyni, 4G ve 5G baz istasyonu ve ağ alt yapısı, askeri gözetleme ve iletişim uyduları ve benzeri projelerin gerçekçi şekilde hayata geçirilmesi ve tamamen yerlileştirilmesi için ayrı ve özel bütçe oluşturulacak. Sakarya Tank Palet Fabrikasının tahsis işlemleri hukuki mevzuat çerçevesinde iptal edilecek.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA: Kanal İstanbul projesi iptal edecek, bugüne kadar yapılan iş ve işlemler hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak incelemeye alınacak. Atatürk Havalimanını yeniden uçuşa uygun hale getirilecek.

KOBİLER VE ESNAF: Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandırılacak. 

TURİZM: Akıllı Turizm”, “Akıllı Destinasyon”, “Akıllı Şehir”, “Akıllı Oteller” gibi uygulamalarla turizmde dijital dönüşüme destek verilecek.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM: LGS sınavı süreç içinde kaldırılacak. Üniversiteye girişte çoklu sınav imkanı sunulacak. Zorunlu eğitim 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulanacak. YÖK kaldırılacak. Ataması yapılmayan öğretmen havuzu eritilecek.

KADIN, AİLE, ÇOCUK: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” şeklinde yeniden yapılandırılacak. Temel ihtiyaç olan kadın hijyen ürünleri üzerindeki vergi yükü azaltılacak. Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyulacak. 

Haberin Devamı

DIŞ POLİTİKA: Dışişleri Bakanlığı bünyesinde

Diplomasi Akademisi kurulacak. AB’ye tam üyelik hedef olacak. ABD ile ilişkiler eşitler arası bir anlayışla kurumsal temele oturtacak, müttefiklik ilişkisini karşılıklı güvene dayanacak şekilde ilerletilecek. Türkiye’nin yeniden F-35 projesine dönmesi için girişimlerde bulunulacak. 

MİLLİ SAVUNMA: Kuvvet Komutanlıkları tekrar Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanacak. Askeri liseler, Harp Akademileri yeniden açılacak.

GÖÇ VE SIĞINMACI POLİTİKALARI: Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin güvenli ve iç hukuk ile uluslararası hukuka uygun biçimde mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak.

FETÖ İle mücadele sürecek

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son verilecek. FETÖ dahil olmak üzere tüm terör örgütleriyle kararlılıkla mücadele edilecek.