Gündem ‘Cumhuriyet değerlerini onunla anlayabilirsiniz’

‘Cumhuriyet değerlerini onunla anlayabilirsiniz’

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk kadın bakanı Akyol dün 89 yaşında hayatını kaybetti. TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, ‘Türkiye, bir Cumhuriyet kadınını sonsuzluğa uğurladı’ dedi.

‘Cumhuriyet değerlerini  onunla anlayabilirsiniz’

Türkiye’nin ilk kadın bakanı ve seçilen ilk kadın rektörü unvanına sahip Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Peyman Türkan Akyol (89), tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde dün yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk kadın bakanı olarak görev yapan Akyol, 12 Ekim 1928’de İstanbul’da doğdu. Akyol’un genç yaşlardan itibaren en büyük arzusu doktor olmaktı. 1947’de Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olan Akyol, 1953’te ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni başarıyla bitirdi. Göğüs hastalıkları uzmanı olarak 1965’te doçentlik, 1970’te de profesörlük kadrosuna yükselen Akyol, 1959-1962 yılları arasında ABD’de çalıştı.

Siyaset yılları

25 Mart 1971’de 1. Nihat Erim hükümetinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na atanarak “Türkiye’nin ilk kadın bakanı” olmayı başaran Akyol, 13 Aralık 1971’de bu görevinden istifa ederek Ankara Üniversitesi’ne döndü. Akyol, 1980’de Ankara Üniversitesi’ne oy birliği ile rektör seçildi. Akyol, ilk “Türkiye’nin ilk seçilen kadın rektörü” unvanını da almış oldu. Akyol, 1983’te Prof. Dr. Erdal İnönü’nün daveti üzerine Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katılarak, başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 1992’de ‘Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na dışarıdan atanan Akyol, bu son görevinde yaklaşık üç yıl çalıştı.

Prof. Dr. Turhan Akyol ile 62 yıldır evli olan iki çocuk annesi Akyol’un cenazesinin bugün Maltepe Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verileceği duyuruldu.

Haberin Devamı

‘Türkiye için çok büyük bir kayıp’

Prof. Dr. Akyol’u yakından tanıyan isimlerden TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, merhum Akyol’un ardından “Türkiye için çok büyük bir kayıp” derken, duygularını şöyle dile getirdi:

“Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk kadın bakanı olan Türkan Hanım, meslek ve siyasi yaşamında herkese örnek olacak bir duruş sergiledi. İnsancıl yapısı, sosyal demokrat dünya görüşüne sahip Türkan Hanım, Atatürk ilkelerine büyük inançla bağlıydı. Oran’daki bahçelerde eşi Turhan Bey’in de olduğu ortamlarda ailece görüşür, memleket meseleleri üzerine konuşurduk. Akyol ailesi ile yakın bir dostluğumuz vardı. Çok üzgünüm. Türkiye, aydınlanmacı bir Cumhuriyet kadınını sonsuzluğa uğurladı. Aslında Türkan Hanım’a, bakıp Cumhuriyet değerleri ve Atatürk Türkiyesi’nin anlayabilirsiniz. Ailesine sabırlar diliyorum.”

Haberin Devamı