Gündem 'Darbeler bu ülkeye ihanet'

'Darbeler bu ülkeye ihanet'

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda "amirallerin Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiral hakkında, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

Darbeler bu ülkeye ihanet

PAŞA ALYURT Ankara - Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasını, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP'li Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Nihat Yeşil, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da izleyici olarak takip etti. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.

Haberin Devamı

'Dedikoduname'

Emekli askerlerin avukatlarından Ümit Kocasakal, usule ilişkin beyanda bulunarak, davanın önemli olduğu için SEGBİS kaydı yapılmasını istedi. Talebi kabul edilen Kocasakal, 181 sayfalık iddianameyi de "İddianame ne zamandan beri dedikoduname oldu?" diye eleştirdi. Kocasakal'ın "derhal beraat verilmesi" talebini reddeden mahkeme, duruşmanın ilk gününde emekli askerler Abdullah Akgül, Abdullah Can Erenoğlu, Ahmet Şenol, Atilla Kezek ve Emin Sami Örgüç dinledi. İddianamedeki suçlamaları kabul edmeyen Abdullah Akgül, "Emekli amiraller Whatsapp grubunun üyeyim. Montrö anlaşması yazılı ve görsel basında doğru bilgiye dayanmadan tartışmaya açıldı. Montrö Anlaşması Lozan'ın tamamlayıcısı ve ülkemizin tapu senetlerinden biridir" dedi. Muhtıra verebilmek için TSK'nin imkanlarının ellerinde bulunması gerektiğini vurgulayan Akgül, "Yıllar önce emekli olan kişilerin böyle gücü ve imkanı olabilir mi? Hangi gerekçelerle muhtıra olarak kabul edilir anlamak mümkün değil" ifadelerdini kullandı.

Haberin Devamı

'Haysiyet cellatlığı'

Sanıklardan Erenoğlu da, "Asrın iftirası Balyoz davasında üç yıl hürriyetimden yoksun bırakıldım. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine karşı direnmek için sokağa ilk çıkanlardan biriyim. Darbeyi kimin yapıp yapmadığı beni ilgilendirmiyor. Darbeler bu ülkeye ihanet. İtibar suikastlığı ve haysiyet cellatlığı yapılarak lekelenmeme hakkımız ihlal edildi" ifadelerini kullandı.
Ahmet Şenol da, "Beni en çok üzen Yargıtay'ın Balyoz davasını bozma kararındaki argümanların bu iddianamede referans alınarak emekli amirallerin açıklamasını suç ile ilişkilendirilmeye çalışılmasıdır" diye konuştu. Atilla Kezek de "Duyuru tam anlaşılmadan her yerden saldırıya uğradık, linç edildik. Demek istediğimiz şudur; Montrö önemlidir. TSK'da cemaatleşme yeni 15 Temmuz'lara sebep olur" dedi. Emin Sami Örgüç de "Metnin içeriği tamamen bilgilendirme amacındadır. İddianamede duyurunun içeriğine değinilmeden kelimelere özel anlamlar yüklenmiştir" görüşünü dile getirdi.