Gündem ‘Darbeye katıldım’

‘Darbeye katıldım’

22.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı’na suikast girişimini planlayan ve yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Genelkurmay Başkanlığı davasında savunmasına devam etti. Sönmezateş, “Darbeye katıldım ancak FETÖ üyesi değilim” dedi

‘Darbeye katıldım’

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimini planlayan ve yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, “Benim için darbe gece 03.00’te başlıyor. Marmaris’e (Cumhurbaşkanı’nı almaya) gittiğimi kabul ediyorum, 3 tane generali almaya gittiğimi mi kabul etmeyeceğim. Planlamaya karargâhta katıldım” dedi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı davada esasa ilişkin savunmasına devam eden Sönmezateş, daha önce olduğu gibi “darbede yer aldığı, ancak FETÖ üyesi olmadığı” söylemini devam ettirdi. Sönmezateş, “Birini peygamberlikle ima etmek, ona peygamber gibi davranmak gerçekten sapıklıktır” dedi.

‘Sensin karanlık’

Sönmezateş, Cumhurbaşkanı’na suikastte birlikte yer aldıkları “menfez paşası” eski astsubay Zekeriya Kuzu’nun kendisi hakkındaki, “karanlık adamdır” sözlerine, “Bu herifi gebertiyordum ben kaç defa, sensin lan karanlık adam” yanıtını verdi.
Sönmezateş, Akıncı Üssü davasının sanığı eski pilot Binbaşı Mehmet Fatih Özkan’ın, Moda Deniz Kulübü’nde düğüne katılan generallerin derdest edilmesi emrini kendisinden aldığı yönündeki beyanlarının ise doğruyu yansıtmadığını öne sürdü. Darbeye katıldığını, ancak böyle bir emir vermenin “racona ters” olduğunu beyan eden Sönmezateş, şöyle dedi: “Benim için darbe gece 03.00’te başlıyor. Ben Korgeneral Mehmet Şanver ile 2 yıla yakın çalıştım. Kendisine sorun, kızının düğünü gece 03.00’te de devam edecek miymiş ya da ben bir adamın kızının düğününü basar mıyım? Benim de kızlarım var, bu racona ters. Ayrıca ben Marmaris’e (Cumhurbaşkanı’nı almaya) gittiğimi kabul ediyorum, 3 tane generali almaya gittiğimi mi kabul etmeyeceğim?”
Sönmezateş, “Marmaris’e gittim, bu işi yaptım ama polisleri ben öldürmedim. Konsey üyesi deniliyorum tanklar, toplar, uçaklar, helikopterler nerede ne olduysa yapılan planlamadan haberim yok, atılan bombaları tasvip de etmiyorum” şeklinde beyanda bulundu.

Haberin Devamı

‘Orgenerallerden oluşuyor’

Sönmezateş, 2015’te hazırladığı raporda FETÖ’cü olduğunu düşündüğü kişilerin isimlerini ilgili makamlara ilettiğini, bunlardan ikisinin de aleyhinde ifade veren kurmay albaylar Emin Mert ve Selçuk Başyiğit olduğunu kaydetti. Kendisinin de içinde olduğu 38 kişinin konsey üyesi olmadığını savunan Sönmezateş, “Yurtta sulh konseyi normalde orgenerallerden oluşuyor” dedi. Sönmezateş, darbe planlanmasına katıldığını, ancak bunun Adil Öksüz liderliğinde Ankara Çayyolu’ndaki villada yapılan toplantı olmadığını ifade etti.