Gündem Deniz’in idam hükmü Ulucanlar Müzesi’nde

Deniz’in idam hükmü Ulucanlar Müzesi’nde

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bulunan bir müzayadede açık artırmaya çıkarılan Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın ‘idam hükmü’ belgesini 47 bin 500 lira bedelle satın alan iş adamı Mehmet Özgür Boza, belgeyi Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne hibe etti.

Deniz’in idam hükmü Ulucanlar Müzesi’nde

Boza ile cezaevi müzesinin 6’ncı koğuşunda bir araya gelen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde bu belgelerin sergilenmesinin uygun olacağını düşünerek kendisiyle irtibata geçtik. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının şahsi eşyaları da burada. Burada kaldılar ve burada idam edildiler. Bizi anlayışla karşılayıp, belgeleri Altındağ Belediyesi Ulucanlar Ceazevi Müzesi’ne hibe eden Özgür Bey’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yırtmaktan vazgeçti

Tiryaki, ayrıca Ulucanlar Cezaevi’nin Cumhuriyet’in ilk cezaevi olması bakımından önemli bir mekan haline geldiğini dile getirdi.

Daha önce müzayedede satın aldığı belgeyi yırtacağını ifade eden işadamı Boza ise belgenin diğer orjinalinin Deniz Gezmiş Vakfı’nda olduğunu belirterek, “Benim her görüşten arkadaşlarım var. Hepsi bu belgenin imha edilmemesini söyledi. Bu insanların bir kâğıt parçası üstünde bile birleştirmesi çok güzel. Ben de bu yüzden yırtmayarak buraya kazandırılmasının doğru olacağını düşündüm” dedi.

Herkes müzede olmasını istedi

Belgenin müzeye kazandırılmasında eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın önemli rol oynadığı öğrenildi. Günay’ın Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye bu tür eserlerin müzelere kazandırılmasına önem verdiğini ve kendisine referans olduğu bildirildi. İş adamı Boza’nın da her kesimden gelen belgenin imha edilmemesi baskısı üzerine idam hükmünü müzeye bağışladığı belirtildi.