Gündem Denizli bayram namazı kaçta? 2022 Denizli'de bayram namazı vakti ne zaman?

Denizli bayram namazı kaçta? 2022 Denizli'de bayram namazı vakti ne zaman?

02.05.2022 - 05:59 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı namazı için vakit arayışı başladı. Diyanet il il bayram namazı saatlerini duyurdu. Denizli de bu iller arasında yer aldı. Denizli'de bayram namazı kılacak vatandaşlar, Denizli bayram namazı kaçta aramasına başladı. İşte 2022 Deniz bayram namazı vakti...

Denizli bayram namazı kaçta 2022 Denizlide bayram namazı vakti ne zaman

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılının bayram namazı vakitlerini bir araya topladı. 81 ilin bayram namazı saati tek tek araştırılmaya başladı. Denizli de merak eidlen iller arasına girdi. Peki Denizli'de bayram namazı kaçta? Denizli'de bayram namazı vakti ne zaman? İşte bayram namazına katılarak dini görevini yerine getirmek isteyenler için bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

DENİZLİ BAYRAM NAMAZI KAÇTA?

Denizli'de bayram namazı 06:38'de kılınacak.

Fıtır sadakası nedir ve ne zaman verilir?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.