Gündem Dijital savaşta hakimiyet Ukraynalılara geçti

Dijital savaşta hakimiyet Ukraynalılara geçti

04.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital dünyadaki algı savaşında hakimiyetin Rusya'dan Ukrayna'ya geçtiği görüşünde.

Dijital savaşta hakimiyet Ukraynalılara geçti

MERT İNAN İstanbul Ukraynalılar’ın savaş başlamadan önce edilgen durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Eraslan, “Savaş öncesi Ukrayna aleyhine twitterda gerçek olmayan hesaplardan atılan mesajlar vardı ve Ukrayna aleyhine mesajlarda yüzde 11 bin artış olduğu saptandı. Ancak Rusya’nın askeri operasyonu sonrası bu tablo değişti. Tüm dünya Rusya’ya karşı çıkınca, Ukrayna’yı destekleyen bot sistemler de öne çıkmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

'Çaresiz durumdalar'

Rusya’nın tek kaldığı için Ukrayna yanlısı mesajlar karşısında içerik ve strateji geliştirmede zorlandığını savunan Eraslan, “Savaş sahasında yıkılan kilise ve ibadet merkezlerinin olduğu bilgisine sahibiz ancak henüz bu görüntüler sosyal medyaya düşmedi. Ukraynalılar ceset ve vurdukları Rus askeri araçlarını, Ruslar ise askeri gücü öne çıkartan paylaşımlarla algı yaratmaya çalışıyorlar. Son bir haftadır durmaksızın Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığı'na yönelik siber saldırılar düzenleniyor. Ddos dediğimiz bu saldırılar karşısında Rus siber güvenlik uzmanları neredeyse çaresiz durumda. 200 bin kişinin aynı anda çalıştığınız kuruma taş attığını, sizin de aynı anda 200 bin kişiyi tespit etmeniz gerektiğini varsayın. Bunu yapmanız ne kadar imkansız ise Ruslar’ın da Ukrayna yanlısı dezenformasyona karşı koyması olanaksız duruma geldi” diye konuştu. Prof. Dr. Eraslan, dijital savaşla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Ukrayna yanlısı siber atak grupları telegramdan, gereken kodları paylaşıp ortak hareket ediyorlar. Algının ağırlığı Rusya’dan Ukrayna’nın eline geçmiş durumda. En çok dezenformasyon twitterda yapılıyor. Şimdiye kadarki savaşların hiçbirinde bu kadar fazla video paylaşımı görmemiştik. Batılı ülke istihbarat örgütleri de devreye girdi ve Rusya’ya karşı inanılmaz bir propaganda yürütülüyor. ABD bu organizasyonun başında. Sosyal medyada inanılmaz biçimde sayı ve görsel yanıltmalar kullanılıyor. Ruslar’a ait 100 savaş uçağının düşürüldüğü belirtiliyor ancak görüntüler yok. Algı savaşı son sürat devam edecek ancak Rusya’nın dijital mecrada bundan sonra işi çok zor.”