Gündem E-Devlet şifresi nasıl temin edilir?

E-Devlet şifresi nasıl temin edilir?

18.10.2015 - 13:23 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi üzerinden çoğu kamu kurumunun online hizmetlerini yapabilirsiniz. Ancak bunun için E-Devlet şifresi almanız gerekir. E-Devlet şifresini nasıl alacağınız bilgisine haberimizden ulaşabilirsiniz.

E-Devlet şifresi nasıl temin edilir

E-Devlet sistemi, çoğu kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan devasa bir platform özelliği taşır. Bu sistemin amacı kamu hizmetlerini, vatandaşlara internet üzerinden verebilmektir. Sistem üzerinde toplam kayıtlı 24.5 milyon kişi, 1307 hizmet ve 198 kurum bulunmaktadır. Tüm bu hizmetlerden ve sorgulamalardan faydalanabilmek için tek bir tıkla internet üzerinden E-Devlet işlemlerinizi yapabilirsiniz. E-Devlet kapısı sistemi oldukça kullanışlı ve basit bir platformdur. Tek yapmanız gereken turkiye.gov.tr adresine girmek ve sorgulama yapacağınız kurumun ismi altında yapılabilecek sorgulama işlemlerinden birini seçmektir.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Devlet kapısı tamamen internet üzerine kurulu bir sistemdir. Sistemin kullanılabilmesi için çoğu sorgulama işleminde E-Devlet şifresi istenmektedir. E-Devlet şifrenizi sizlere en yakın PTT kurumlarından kolayca temin edebilirsiniz. Şifre temin işlemi sırasında kimlik bilgilerinize başvurulacak olup, şifre temin bedeli sadece 2 TL’dir. Şifrenizi kaybetmeniz durumunda ödemeniz gereken miktar ise 4 TL’dir. Sürekli kaybedilen şifreler için istenilen E-Devlet şifre temin bedeli 10TL’ye kadar çıkmaktadır.

E-devlet şifresi temin ettikten sonra pek çok sorgulama işlemini E-Devlet kapısı üzerinden yapabilirsiniz. İnternet sorgulama işlemlerinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar arasında herhangi bir kuruma gitmenize gerek kalmadan sorgulama işleminizi yapabilmeniz, sıra bekleme durumu olmaksızın sorgulama işlemi yapabilme ve yapılan sorgulama işleminin hızlı, kolay ve pratik olmasıdır. Tüm bu pozitif etkiler düşünüldüğünde, E-Devlet kapısı üzerinden işlem yapmak çok daha elverişlidir. Bu sorgulama işlemlerini yapabilmek için turkiye.gov.tr adresine girmeniz ve sol kısımdan E-Hizmetler butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha sonrasında açılan sayfada sorgulama işlemlerinin çeşitlerini alfabe sırasına göre seçebilirsiniz. Şimdi de birkaç örnek ile E-Devlet kapısı üzerinden yapabileceğiniz sorgulama işlemlerinden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

· Adalet Bakanlığı üzerinden Adli Sicil Kaydı Sorgulama,

· Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden Gelir Testi Sonucu Sorgulama,

· Çalışma ve Sosyan Güvenlik Bakanlığı üzerinden İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri,

· Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden Müteahhitlik Bilgi Sistemi,

· Dış İşleri Bakanlığı üzerinden Diplomatik Liste,

· Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden Araç Sorgulama,

· Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Vergi Borcu Sorgulama,

· İçişleri Bakanlığı üzerinden Evrak Takibi,

Haberin Devamı

· Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinden OGS Geçiş İhlali Sorgulama,

· Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden MEB Sınav Sonuç Sorgulama,

· Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden 4A, 4B ve 4C hizmetleri sorgulama gibi pek çok sorgulama işlemini E-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapabilirsiniz.

Bu sorgulama işlemleri çeşitli bakanlıklar üzerinden yapılan sorgulama işlemleridir. Bunların haricinde belediye hizmetleri de son zamanlarda aktif hale gelerek kullanılabilir bir şekilde hayata geçmiştir. Belediye sorgulamaları ile seçeceğiniz il ve ilçeye göre çeşitli sorgulama işlemleri yapabileceksiniz. 81 il aktik olarak kullanılmasa da pek çok ilimiz için sorgulama işlemleri mevcut olarak kullanılabilmektedir. Belediye sorgulama işlemleri ile beyan bilgileri, borç bilgileri, sicil bilgileri, tahsilat bilgileri, arsa rayiç değerleri ve bilgi edinme sistemleri gibi pek çok sorgulama işlemi mevcut olarak kullanılmaktadır.

Tüm sorgulama çeşitlerine turkiye.gov.tr adresine girip sol kısımda yer alan mini menü ile kolayca ulaşabilirsiniz. Bu menü de E-Hizmetler, Kamu Kurumları ve Belediyeler seçenekleri ile sorgulama çeşitlerine hızlı, kolay ve pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yapabileceğiniz E-Devlet işlemleri ile sorgulama yapmak istediğiniz kuruma gitmenize gerek kalmayacaktır. Böylece gündelik hayat içerisinde yer alan yoğunluk sebebi ile zamandan tasarruf etmiş olacaksınız. Sorgulama işlemlerinizi çay molasında dahi akıllı telefonlarınızdan yapabilirsiniz. İnternetinizin olması aranan tek kriterdir. Ek olarak çoğu sorgulama işleminde E-Devlet şifresi istenmektedir. Bunların haricinde ihtiyacınız olacak herhangi bir şey yoktur. TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile hemen hemen tüm E-Devlet sorgulama işlemlerinizi yapabileceksiniz. Yaşanan herhangi bir sıkıntı da ana sayfanın sol kısmında yer alan İletişim ve Yardım Merkezi butonuna tıklayarak, yardım alabileceğiniz bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Ayrıca yine aynı şekilde ana sayfanın üst kısmından arama sekmesi ile ulaşmak istediğiniz kurumun ismini yada yapacağınız sorgulama işleminin ismini yazarak, E-Devlet sistemini daha kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Ek olarak ulaşmak istediğiniz sonuca daha hızlı bir şekilde ulaşmış olursunuz. Ana sayfadan ulaşabileceğiniz bir diğer veri ise duyurulardır. Yeni çıkan bir yasayı buradan da takip edebilme imkanına sahipsiniz.