Gündem Eğirdir Gölü’nde parazit alarmı

Eğirdir Gölü’nde parazit alarmı

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eğirdir Gölü’nde kirlilik nedeniyle artan balık parazitlerinin boyu 10 santime ulaştı. Uzmanlar, gölden tutulan balıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunarak gölde avcılığın yasaklanması gerektiğini belirtiyor

Eğirdir Gölü’nde parazit alarmı

Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü kirlenme kıskacında. Evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklara maruz kalan gölde, kirlenmenin etkisiyle son 10 yılda balık parazitleri oluşmaya başladı. Parazitlerin boyu da artan kirliliğin etkisiyle 10 santimetreyi buldu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici’ye göre, ekosistemin bozulmasıyla su kuşlarının bölgeyi terk etmesi parazit sorunu yarattı.

Haberin Devamı

Balığın kaslarında

Sudak (levrek-dişli balık) balıklarının etinin beyaz olmasının, solucan cinsi kırmızı renkli parazitlerin görülmesini kolaylaştırdığını aktaran Kesici, “Boyu neredeyse 10 santimetreye ulaşan bu parazitler, çıplak gözle bile kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Parazitleri bu yıl sazan türü balıkların kas ve iç organlarında da tespit ettik. Geçen senelerde bu oran yarıdan daha azdı ve boyutları da 5, 6 santimetre arasındaydı” dedi.

‘Başka ete geçebilir’

Eğirdir Gölü’nde parazit alarmı

Eğirdir Gölü’ndeki balıklarda parazit tespit edildiğini yetkililerin de kabul ettiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kesici, “Ancak hiçbir önlem alınmadı. Bu balıklar hâlâ avlanıp tüketiliyor. Balığın neredeyse bütün organ ve kaslarında parazitler görülüyor. Bu parazitler balığa zarar vererek ölmesine neden oluyor. Bu parazitleri içinde barındıran balıkların iyi pişirilse bile yenmemesi gerekiyor. Dışarıda pişirilerek satılan balıkların ne kadar sağlıklı olduğu ve iyi pişirildiğini de bilemeyiz. Ayrıca Eğirdir ve çevresinde sazan türü balıkların tuzda bekletilerek yenmesi de oldukça yaygın. İyi temizlenmemeleri sonucu bu parazitlerin başka etlere de geçebilmesi söz konusu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çiğ veya az pişmiş tüketmeyin’

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Hastalıklar Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Gülşen Timur, “İnsanlarda görülen, halk diliyle tenya ya da şerit diye isimlendirilen parazitlerin, levrek, turna, alabalık gibi tatlı su balıklarının konakçısıdır. Balıklarda bulunan parazitler insanda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik gibi tenyalardan kaynaklanan hastalıklara neden olur. Bu nedenle parazit kistlerine sahip balıkların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.

Eğirdir Gölü’nde parazit alarmı