Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınav giriş yeri nasıl öğrenilir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınav giriş yeri nasıl öğrenilir?

19.12.2017 - 11:03 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına sayılı günler kaldı. Sınava girecek adaylar, son çalışmalarını yapıyorlar. Sınavda yeterli puanı alıp başarılı olanlar ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınav giriş yeri nasıl öğrenilir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak Sınav giriş yeri nasıl öğrenilir

Ehliyet sınavı bu yıl için son defa, 23 Aralık tarihinde yapılacak. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet alacaklar. Adayların sınavda başarılı olabilmesi için en az 70 puan alması gerekiyor. Yeterli puanı alamayan adaylar, 2018 yılında yapılacak sınavlara girebilirler.




EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV GİRİŞ YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Adaylar, ehliyet sınavı için giriş yerlerini Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden ya da e-Devlet uygulaması üzerinden görebilirler. Bunun dışında, sınav başlangıç tarihinden bir hafta önce sınav yerleri sürücü kurslarına bildirilir. Adaylar, sürücü kurslarından da sınava nerede gireceklerini öğrenebilirler.

SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavında adaylara 50 soru sorulur. Her soru, 2 puan değerindedir. Adayların başarılı olabilmesi için, en az 35 soruyu doğru cevaplandırarak 70 puan alması gerekir. En az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girebilirler
Sınavda dört dersten soru sorulur. Bu soruların; 23 tanesi trafik ve çevre dersinden, 12 tanesi ilk yardım dersinden, 9 tanesi araç tekniği dersinden ve 6 tanesi de trafik adabı dersinden sorulur. Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. 23 Aralık’ta gerçekleştirilecek sınavın sonuçları ise 4 Ocak’ta açıklanacak. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ile MEB internet sitesinden sorgulama yapabilecekler.

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Adaylara sınavda ilk olarak, aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara gereken cevapları veremeyenler, başarısız sayılırlar.
Sürüş aşamasında koltuğun ayarlanması, aynaların ayarlanması ve emniyet kemerinin takılması adaya artı puan getirir. Adayın aracı düzgün şekilde hareket ettirememesi, direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamaması, geri geri gidememesi, hız kurallarını ve dönüş kurallarını ihlal etmesi ise adayın puanının düşmesine neden olur. Sınavda adayın sürüş güvenliğini tehlikeye atması durumunda, uzman sürücü aracı sınav başlangıç yerine getirir.
Direksiyon sınavında da adayların başarılı olabilmesi için, en az 70 puan alması gerekir. 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavında başarılı olanlar, stajyer ehliyet alır. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıllık süre verilir. Bu sürecin başarıyla bitmesi için adayların 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetlerine el konulur. Adaylar, psikoteknik teste tabi tutulurlar. Test sonucuna göre adayların ehliyet alabilmeleri için sürücü kursuna kayıt olarak yeniden ehliyet sınavına girmesi gerekebilir.

Yazarlar