Gündem Ek kızamık aşısını olmayı unutmayın

Ek kızamık aşısını olmayı unutmayın

17.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, son verilere göre bin 144’ün üzerinde vaka ile kayıtlara geçen kızamık konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

Ek kızamık aşısını olmayı unutmayın

HANDE ATILGAN Ankara - Mocan, “Kızamığın neler yapabileceğini genç jenerasyonlar bilmiyor. Kızamık deyip geçmemek lazım” dedi. Mocan, yılbaşından sonra artan vakalara tedbir olarak açılan, 9 aylık bebeklere ek kızamık aşı dozunun yeterince uygulanmadığını belirterek, ailelere “Haydi aşıya” çağrısı yaptı. Aileleri artan kızamık vakaları sebebiyle korkutan aşılama çalışmalarının “çocuk sağlığında 1 numaralı konu” olduğunu vurgulayan Mocan, en az yaygın olanından, en çok görülenine; Ulusal Aşı Takvimi’ndeki tüm aşıların koruyuculuğunun yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirtti. Mocan, “Aşı çocuğun en tabi hakkı. Ailelerin bu hakkı çocuğun elinden almaması gerekir. Ailelerin çocukların aşı kaydını iyi tutması gerekiyor. Yurt dışında bu bir pasaport niteliğinde. Doktor, çocuk bir yere gittiğinde önce aşı karnesine bakıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kayıt sistemi ciddi’

Son dönemde aşılamanın, iki grupla, aşı karşıtları ve dışardan gelen aşısız kesimle etkilendiğini değerlendiren Mocan, aşı zorunluluğunun üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunu ifade etti. Mocan, kamunun aşılama konusundaki çalışmalarını değerlendirirken de, “Devletin en iyi yaptığı şey, aşıların ücretsiz sunulması ve kayıt sisteminin ciddi olması. Her türlü istatistiki bilgiye erişebiliyoruz. Aşı işi çok ciddi tutuluyor ancak bilgi eksikliği ya da özentilik sebebiyle aileler aşıdan uzaklaşıyor. Bu diğer çocuklara da haksızlık, aşısız bir grup çocuk, tümünü etkiliyor” diye konuştu.

Koca: Hepatit A aşısı stokta var

Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur, pek çok il deposundan Hepatit A aşılarını tedarik edemediklerini ve buralardaki Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) bebeklere rutin aşılamanın yapılamadığını açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise iddiayı sosyal medya üzerinden, “Halen stoklarımızda 312 bin doz Pediatrik Hepatit A aşısı bulunuyor. 1 milyon doz aşının alım süreci ise devam ediyor. Buna mukabil, Hepatit A aşısı sıkıntısı olduğu iddiası mevcuttur ve asılsızdır” diye yanıtladı. İddianın sahibi Uğur, Milliyet’e ASM’lerde temmuz ayında ortaya çıkan tedarik sıkıntısının bir dağıtım probleminden kaynaklandığını söyledi. Uğur, eline hiç aşı gelmeyen ASM’ler kadar, bu ay eline aşı ulaşmayan ancak geçen ay sevk edilen ve elinde kalan aşıları uygulayan ASM’ler de olduğunu kaydetti.