Gündem En çok obez birey Adana'da

En çok obez birey Adana'da

04.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), İzmir'de 11. Ulusal Obezite Kongresi'nde düzenledi. Her 3 kişiden 1'inin obez olduğu Türkiye'nin Avrupa'da obezitenin en yüksek ülke olduğu açıklandı.

En çok obez birey Adanada

 

MELTEM GÜNAY İzmir - Kongrede açıklanan araştırmaya göre, Türkiye'de en fazla obez Adana'da, en az ise Erzurum'da. Obezitenin genel olarak bir sağlık sorunu ve kronik bir hastalık olduğu söyleyen 11. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, "1976’da 5-19 yaş arasındaki çocuklarda obezite sıklığı yüzde 4 iken, 2016 da bu sıklık yüzde 18’e çıktı. Türkiye, diyabet sıklığı neredeyse 12 yılda yüzde 90-95 arttı. Bunun en önemli nedeninin de obezitedeki artış olduğu düşünülüyor" diye anlattı. Obezitenin tedavi edilemeyeceğine işaret eden İlkova, "Obezite yönetilmesi gereken bir hastalıktır, iyileştirilmesi mümkün değil, hayat boyu süren bir hastalıktır" dedi. Prof. Dr. Taner Damcı da obeziteye eşlik eden hastalıklara dikkat çekerken, "Kalp damar hastalığı, Tip 2 diyabet, özelikle meme ve kolon olmak üzere kanser, mide barsak sistemi hastalıkları, uyku sorunları, eklem ve iskelet sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kadınlarda ve erkeklerde ürogenital sistem hastalıklarının sıklığını ve ağırlığını artırır ve ağırlaştırır" dedi.

Haberin Devamı

Kovid için risk

TOAD Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, obeziteli bireylerde bağışıklık sisteminde problemler ve obeziteye bağlı hastalıklar bulunduğunu belirtirken, bu hastaların Kovid'i ağır geçirmelerine yol açtığını vurguladı. Yumuk, araştırmalara göre, obez bireyler aşılandığında antikor yanıtlarının da anlamlı derecede düşük olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Fırat Bayraktar da, "Kilo fazlalığı ve obezitenin sıklığı, 1980’lerden beri ikiye katlandı ve halen dünya nüfusunun yüzde 39'unu oluşturuyor" dedi. Çocuklardaki obezite artış hızına da dikkat çeken Prof. Dr. Bayraktar şu bilgileri verdi: "Ülkemizdeki durum ise vahimdir. 1998 ile 2010 yılları arasındaki 12 yılda obezite sıklığımız yüzde 22.3’ten yüzde 31.2 ye yükseldi. Yaklaşık yüzde 10’luk bu artış, ülkemizdeki diyabet sıklığında yaklaşık yüzde 90’lık artışa neden olmuştur. Ülkemizdeki obez sayısı 18 milyon civarında olup en fazla obez birey Adana’da, en az Erzurum’dadır."

Haberin Devamı

20 milyondan fazla

- Türkiye yetişkin nüfusta yüzde 32.1 ile Avrupa’da obezitenin en yüksek olduğu ülke.

- Türkiye’de obeziteli bireylerin sayısı 20 milyondan fazla. Yani her 3 yetişkinden biri obeziteli.

- Her 4 çocuktan biri fazla kilolu veya obez.

- Dünyada 1.9 milyar fazla kilolu ve 650 milyon obeziteli birey var.

- 2030’da dünya nüfusunun yüzde 11’i obeziteli olacak.

- On yılda dünya genelinde 250 milyon çocuk obez olacak.