Gündem EN SICAK DURUŞMA

EN SICAK DURUŞMA

14.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savcının esas hakkındaki mütalaasını vermesi beklenen Ergenekon davasının 270. duruşmasında binlerce insan Silivri’ye aktı. Duruşma salonunda avukatlarla, heyet arasında sık sık yaşanan tartışmalar duruşmaya defalarca ara verilmesiyle sonuçlanırken, savcının beklenen mütalaası gelmedi

EN SICAK DURUŞMA

Ergenekon davasının dünkü duruşmasında, beklenenin aksine savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamadı. Mütalaa beklentisi içinde olan yüzlerce kişi, dün yargılamanın yapıldığı Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunun etrafında izdiham yaşanmasına neden oldu. Duruşma salonuna girmek isteyen kalabalığa polis cop, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Duruşma salonunda ise bütün uyarılara rağmen protesto ve destek için alkışlama yapan izleyiciler, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin talimatı ile salon dışına çıkarıldı. Avukatlarla heyet arasında da gün boyu gerginlik yaşandı.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen Ergenekon davasının dünkü 270. duruşması, savcının esas hakkındaki mütalaasını vereceği beklentisiyle oldukça kalabalıktı. Medya aracılığıyla CHP, İşçi Partisi ve 40’ı aşkın sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla dün yüzlerce kişi, duruşmayı izlemek için Silivri’ye geldi. 350 kişilik salona 500’ün üzerinde kişi girdi. Birçok kişi, duruşmayı ayakta izledi. İzleyiciler arasında CHP Grup başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce’nin yanı sıra 40’a yakın CHP milletvekili, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da vardı. Sanık avukatları ile duruşmayı izlemek için farklı il barolarından gelen yaklaşık 300 avukat da avukatlar için ayrılan bölüme sığmakta güçlük çekti.

Çoğunlukla duruşmalara katılmayan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanığın yanı sıra Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Davanın tutuksuz sanığı emekli Albay Arif Doğan da tekerlekli sandalye ve oksijen tüpüyle salondaydı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 14 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Balbay ve Özkan el ele girdiler
Sanıkların duruşma salonuna alınması ile birlikte izleyici bölümünden alkış sesleri yükseldi. İzleyiciler, “Türkiye sizinle gurur duyuyur, Mustafa Kemal’in askerleriyiz, Sizi almadan gitmiyoruz buradan” diye bağırdılar.
Duruşma salonuna CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan el ele girdi. El sallayarak izleyicilere hitap eden Tuncay Özkan, “Adalet için, Türkiye için” diye bağırdı ve izleyicilerin de bu şekilde bağırmasını istedi. İzleyiciler de “Adalet için, Türkiye için” şeklinde slogan attı.

Balbay ise, “Biz Silivri arazisinde adalet terazisini yükselteceğiz. Burada çürümeyeceğiz. Adaleti sizinle yayacağız. Biz, Türkiye’nin yediveren gülleriyiz. Sizinle birlikte adalet arayacağız” diye konuştu. İlker Başbuğ’un salona girmesinin ardından bazı izleyicilerin “Ne kadar zayıflamış. Yazık” diye bağırdıkları duyuldu.
Dosyaya gelen evrakları okuyan Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özay, Selçuk Özkan ve Erkan Ayyıldız hakkında “silahlı terör örgütüne silah sağlamak” suçundan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın bu davayla birleştirildiğini söyleyerek, duruşmada öncelikle birleşen bu iddianamenin okunacağını kaydetti. Özese’nin bu sözleri üzerine avukat Vural Ergül başta olmak üzere bazı avukatlar, konuşmak için söz istedi. Ancak Özese, söz vermeyeceğini, usuli işlemi yerine getireceklerini söyledi.

Avukatlar, ayağa kalkıp, seslerini de yükselterek mahkeme başkanına söz vermek zorunda olduğu söylediler. Başkan Özese, kendisine bağıran avukatları, seslerini yükseltmemeleri ve yerlerine oturmaları konusunda uyardı. Birçok avukatın da ayağa kalkması üzerine izleyici bölümünden alkış sesleri yükseldi. Bunun üzerine Başkan Özese, “İzleyicileri boşaltın” talimatı vererek ara verdiklerini açıkladı. Özese ve üye hakimler, duruşma salonundan mahkeme üyeleri ile birlikte ayrıldı.
Yeniden başlayan duruşmada ayağa kalkan avukat Vural Ergül, söz hakkı istedi. Başkanın söz hakkı vermeyip yerine oturmasını istemesi üzerine Ergül, “Savunma söz hakkı istiyor” şeklinde slogan atmaya başladı.

Özese’nin avukatın dışarı çıkarılmasını istemesi üzerine avukatlar tepki gösterdi. Başkan Özese, “Jandarma çıkarmasın, avukat kendisi çıksın” dedi. Ancak Ergül’ün çıkmaması nedeniyle bu kez Başkan Özese, “Zorla çıkarılmasına karar verildi” dedi. Bu karar üzerine, Avukatlar ayağa kalkarak Ergül’ün etrafında çember oluşturdu ve jandarmanın Ergül’ü salondan çıkarmasına engel oldu. Duruşmaya ara veren Başkan Özese, jandarmaya avukat Ergül’ün duruşmadan zorla çıkarılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

Başkan savcıya da söz vermedi
Ergenekon davası 1.5 saatlik aranın ardından saat 15.15’te yeniden başladı. Ancak tartışmalar yine devam etti. Bu sırada Savcı Pekgüzel, söz almak istedi. Ancak Başkan Özese’nin, savcı Pekgüzel’e dönerek, “Savcı bey söz vermiyorum. Lütfen oturun” demesi salonda gülüşmelere neden oldu. Savcı Pekgüzel ısrarla söz istedi ancak bir türlü söz alamadı. Tartışmalar üzerine duruşmaya yine ara verildi. Aranın ardından Savcı Pekgüzel, dava dosyasında eksik olduğunu düşündükleri bazı konuların araştırılması için talepleri olduğunu söyledi. “Silahlı terör örgütüne silah temin edilmesi” suçlamasıyla açılan ve Ergenekon davası ile birleştirilen 4 sanıklı dava ile ilgili olarak sanıklara savunma yapmaları için yeterli süre verilmesini talep eden Pekgüzel, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun istenmesini de talep etti. Mahkeme heyeti Pekgüzel’in taleplerini kabul ederek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

Tazyikli su biber gazı ve cop!

Duruşmayı izlemek için Silivri’ye gelen vatandaşlar ile güvenlik görevlileri arasında sık sık gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri göstericilere gaz, tazyikli su ve cop kullanarak müdahale etti

Ergenekon davası Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki duruşma salonunda görülürken dışarıda da polis müdahalesi vardı. Sabahın erken saatlerinde Türkiye’nin farklı yerlerinden Silivri’ye akın eden binlerce kişi, duruşma salonun önünde beklerken bir grubun içeriye girmeye çalışması nedeniyle gerginlik yaşandı. Jandarma, tazyikli su ve biber gazıyla göstericilere müdahale etti. Öfkeli kalabalık CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in çağrısıyla sakinleşti.

Ergenekon davasında savcıların esas hakkındaki mütalaayı açıklayacağı yönünde beklenti nedeniyle günlerdir CHP, İşçi Partisi ve 40’ı aşkın sivil toplum örgütü medya aracılığıyla “Silivri” çağrısı yapıyordu. Dün hava aydınlanmadan, sabahın erken saatlerinden itibaren Silivri’ye gelen, CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerini taşıyan otobüsler, yerleşkeye ulaşabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Cezaevi yolundaki araç kuyruğunda 100’den fazla otobüs ve onlarca özel araç vardı.

Trafik nedeniyle birçok gösterici, otobüslerden ve araçlardan inerek cezaevine yürüdü. Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde sloganlar attı, 10. Yıl Marşı, Gençlik Marşı, İzmir Marşı ile çeşitli şarkılar söyledi. Cezaevi önünde bir araya gelen kalabalık, adeta bir miting görüntüsü oluşturdu. CHP otobüsünden bir partilinin Ergenekon davası sanıklarının adlarını tek tek saymasına vatandaşlar da “Burada” diye karşılık verdi.

Haberin Devamı



EN SICAK DURUŞMA

Avukatlara robokop müdahalesi
Duruşma salonu girişi ve çevre yollarda jandarma görevlilerince yoğun güvenlik önlemi alındı. Türkiye’nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere yerleşkeye gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı. Zaman zaman duruşma salonundan gelen haberlerin cezaevi yerleşkesinde bekleyen kalabalığı öfkelendirdiği görüldü. Duruşmada avukatlara robokop müdahelesine ilişkin bilgiyi alan bir grup vatandaş avlu girişinde jandarmanın kurduğu barikatın arkasında toplandı. İçeriye girmek isteyen öfkeli kalabalığa jandarma cop ve biber gazıyla cevap verdi. Yaşanan arbedede iki jandarma er hafif şekilde yaralandı. Jandarma, duruşma salonunun hemen yanında bekleyen Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile müdahalede bulunmak isterken, araç avluda bekleyenlerce çevrildi. Aracın geçmesine izin verilmemesi üzerine, aracın önünün boşaltılması anonsu yapıldı. Grubun uyarıya uymaması üzerine araçtan su sıkılarak, gruba müdahale edildi. Gruptan bazı kişiler suyun tazyikiyle yere düştü. Jandarma müdahale sırasında biber gazı ve cop da kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, yerinde bulunan bir panzerin üzerine çıkıp, panzerin megafonundan vatandaşlara sakin olmaları yönünde çağrı yaptı. Duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi.

Haberin Devamı

EN SICAK DURUŞMA

Haberin Devamı

‘Bu günler sona erecek’
Duruşma sürerken, CHP grup başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Gökhan Günaydın, davanın sanıklarına destek için Silivri’ye gelen kalabalığa seslendi. Yerleşke önünde bulunan parti otobüsünün üzerine çıkan Tarhan, burada kendisini dinleyenlere “Darbeyle mücadele adı altında sürekli bel altı vurup, rövanş almak için Türkiye Cumhuriyeti’ni büyük bir cezaevine dönüştürdüler. Ama bu günlerin sonu gelecek. Bu ülkede özgürlük yoksa onu kazanmak gerek” dedi.

EN SICAK DURUŞMA

Sanıklara destek vermek için Silivri’ye gelen Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen’in aralarında bulunduğu sanatçılar da duruşma salonuna giremedi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı. Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanlığını sürdüren Gazeteciler Cemiyeti heyeti de Ergenekon davasında yargılanan ve aralarında üyelerden İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın da bulunduğu gazetecilerle dayanışma için Silivri’ye gitti.