Gündem Enkaz altından ‘Bizi kurtarın’ çığlıkları

Enkaz altından ‘Bizi kurtarın’ çığlıkları

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

7.7 büyüklüğündeki deprem Malatya’da büyük yıkıma yol açtı. Kentteki birçok bina yerle bir olurken, enkazlardan yükselen yardım çığlıkları sosyal medyada da yankılandı. Enkaz altında kalanlar sosyal medyada konumlarını paylaşarak çaresizce yardım bekledi.

Enkaz altından ‘Bizi kurtarın’ çığlıkları

GÜLDEN ÇOKTAN - Depremden en çok etkilenen illerden biri de Malatya oldu. Kentte en az 89 kişi yaşamını yitirdi, 1388 kişi ise yaralandı, 300 binanın ise yıkıldığı öğrenildi. Ağır hasar alan kentte, tarihi Yeni Camii de yıkıldı. Depremin ana yollarda tahribata neden olması nedeniyle kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşımında güçlükler yaşanırken, enkaz altında kalanlar da sosyal medyada konumlarını paylaşarak yardım bekledi. Malatya Yeşilyurt Özalper Mahallesi’nde bulunan 4 katlı Hayat Sitesi, yıkılan binalar arasında yer alıyor. Enkaz altında yaklaşık 21 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında 10 kişi enkaz altından çıkarıldı.

Haberin Devamı

Sokakta sabahladılar

Aynı mahalledeki Çelebi Apartmanı sakinleri ise evlerinde oluşan çatlaklar nedeniyle geceyi sokakta geçirdi. Evlerinin önünde ısınmak için ateş yakan depremzedeler yaşadıklarını şöyle anlattı: “İlk depremde evdeydik. Evimizde eşya bile kıpırdamamıştı. Sağlamdı. Depremden sonra yeniden evimize girdik. İkinci deprem olduğunda evimizde çatlaklar oluştu. Geceyi sokakta geçireceğiz. Ertesi gün de çadırda kalacağız. Can kaybımız yok ama etrafımızdaki evler yıkıldı. Merkezde çoğu kişi başka ilçelere veya köylerine gitti.”

Yeşilyurt’ta bulunan Trend Garden Residence isimli konaklama tesisi de yıkılan yapılar arasında yer alıyor. 20 kişinin enkaz altından cansız bedeni çıkarılırken 1 kişi yaralı kurtarıldı. Malatya Valiliği’nden yapılan açıklamada DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından baraj ve göletlerinin kontrol edildiği belirtilerek Sultansuyu barajının tedbiren kademeli olarak boşaltılacağı ifade edildi. Valilik, kentte bulunan kapalı spor salonları, kongre ve kültür merkezlerinin vatandaşların kullanımına açık olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Havalimanı terminal binasında hasar

Öğle saatlerinde meydana gelen 7,6 şiddetindeki ikinci depremin ardından Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana geldi. Konuyla ilgili olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24`te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya Havalimanı terminal binasında küçük çaplı hasar meydana gelmiştir. Sivil hava trafiğine kapalı bulunan havalimanı, insani yardım ve arama kurtarma uçuşlarına açıktır” denildi.

Enkaz altından ‘Bizi kurtarın’ çığlıkları

AK Parti il binası yıkıldı

Battalgazi ilçesinde AK Parti İl Başkanlığı’nın da bulunduğu 7 katlı bina yerle bir oldu. Bölgede arama kurtarma ekipleri ve güvenlik güçleri bulunurken onlar da büyük tehlike atlattı.

Malatya’da hava sıcaklığı düşüyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Malatya’da son 4 günlük hava durumu ise şöyle;  Bugün: -4 derece ile -1 derece arasında kar yağışlı, yarın -3 derece ile -7 derece arasında, 9 Şubat Perşembe -5 ile -11 derece arasında olacak.

Haberin Devamı

Şebeke suyu yasaklandı

Malatya Valiliği yaptığı açıklamada, Gündüzbey Pınarbaşı Kaptaş’ından içme suyu alan bölgedeki vatandaşların, ikinci bir duyuruya kadar şebeke içmemeleri gerektiğini söyledi.

Enkaz altından ‘Bizi kurtarın’ çığlıkları

BÖLGEDEN İZLENİM

Beton binalar unutuldu

Burhan KARADUMAN MALATYA - Malatya, depremle ilgili son sınavını 24 Ocak 2020’de Elazığ-Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremle vermişti. Malatya işte o depremdeki sınavını tam verememiş olmasının büyük acısını bu son depremde de yaşadı. 24 Ocak 2020 depremi sonrasında kırsalda 100 yıllık kerpiç evler yıkılıp yenileri yapılırken, maalesef Malatya il merkezindeki bugün onlarca insana mezar olan beton binalar unutuldu.

Malatya’da ilk başta yaklaşık 300 binanın enkazına müdahalede de Malatya ekipleri yetersiz kaldı. Ardından daha ilk enkazlara diğer illerden gelen ekiplerin müdahalesi esnasında ikinci yıkıcı depremin yaşanması olağanüstü bir sistemi gerektirdi.

Haberin Devamı

PÖH görev başında

Onca deprem uyarı ve yaşanmışlıklara rağmen ilk anda trafiğin kilitlenmesi, toplanma merkezlerine gidilmemesi, artçılar devam ederken binalara girilmesi deprem kültürü konusunda alınması gereken çok mesafenin olduğunu gösterdi. Yeni Camii yanındaki otel enkazı çalışması sürerken, ikinci deprem anında sesi hisseden görevlilerin uyarısı ve yönlendirmesi olmasa onca meraklı kalabalık deprem kaybı olarak kaydedilecekti.

Polis Özel Harekat (PÖH) ekipleri, Malatya’da enkaz altında kalan vatandaşları kurtardı. Depremin büyük yıkıma yol açtığı yerlerde çalışmalarını devam ettiren PÖH ekipleri yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Yıkıma neden olan depremin ardından PÖH ekipleri arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan vatandaşları kurtardı.

Mehmetçik’ten sıcak yemek

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Malatya 2’nci Ordu Komutanlığında görevli Mehmetçiğin arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü noktalarda yemek dağıtarak vatandaşa destek sağladığını duyurdu. Ayrıca Mehmetçik, deprem bölgesinde seyyar mutfak desteği de sağlayacağı belirtildi. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderildiği de öğrenildi.