Gündem Ericek 10 saniyede haritadan silindi!

Ericek 10 saniyede haritadan silindi!

10.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dağın eteğine kurulu Göksun’a bağlı Ericek köyü, ilk depremi hasarsız atlattı. Ancak ikinci depremle sanki kıyameti yaşadı. 10 saniye içinde yerle bir olan köyde 140 kişi hayatını kaybetti.

Ericek 10 saniyede haritadan silindi

Ercan Sarıkaya / Ercan Arslan - Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli ilk depremde Ericek köyünde kimsenin burnu bile kanamadı. Erkekler kahvede, çay ocağında ve bakkallarda, kadınlar komşularına geçmiş olsun ziyaretinde ikinci depreme yakalandı. 10 saniyede haritadan silinen köyde 185 ev ve iş yeri yıkılırken, 140 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli peş peşe meydana gelen iki deprem binlerce binayı yıktı, on binlerce cana mal oldu. Köylerde durum şehir merkezlerine nazaran daha iyi. Korkudan evlerine giremeyenler bahçelerindeki çadırlarda günlük hayatlarını sürdürüyorlar.

Depremin yıkıp geçtiği köylerden birisi ise Göksun ilçesine bağlı Ericek köyü.

Daha önce belde olan Ericek’te 7 bin kişi yaşıyordu. Dağın eteğine kurulu köyün depremle ilgili bir korkusu yoktu ve herkes çok güvenli olduğuna inanıyordu. 6 Şubat sabahı 04.16’da meydana gelen Pazarcık merkezli deprem onları haklı çıkardı, kimsenin burnu bile kanamadı.

Erkeklerin bir bölümü kahvehane gidip oyun oynarken, kimisi de bakkallarda oturuyordu. 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem ise köye adeta kıyameti yaşattı. Aralarında muhtar Mehmet Gül de dahil 140 kişi yıkılan 185 binanın altında can verdi.

Haberin Devamı

Muhtar Mehmet Gül hayatını kaybettiği için muhtar olarak atanan baş aza Lütfi Kaya, “Her şey 10 saniye içinde oldu, bitti. Deprem alttan öyle sert vurdu ki bizi bir duvardan ötekine savurdu. Dışarı çıktığımızda ise küçük kıyameti resmen gördük” dedi. Deprem köyü adeta haritadan sildi 600 binadan sağlam raporu verilen sadece 50 bina kaldı. Hayatta kalan mahalle sakinleri, konteyner bekliyor.

Ericek 10 saniyede haritadan silindi

Deprem sırasında yaşadıklarını anlatan Muhtar Lütfi Kaya, “Alttan öyle sert vurdu ki, bizi duvardan duvara savurdu. Küçük kıyameti gördük” diye konuştu.

AFŞİN VE ELBİSTAN BİRLEŞİYOR

TOKİ tarafından yeni konutların bir bölümü kentin Ortaçağ’daki ilk yerleşim alanı Karaelbistan’a yapılacak. Osmangazi Mahallesi’nde kentin batısında bulunan üniversite alanına yakın kısımlarda da konut planlanıyor.

Taşburun bölgesi ve Kayseri yoluna da depremzedeler için yeni konutlar yapılacak. Afşin ile Elbistan arasına Kayseri yolunda yapılacak konutların iki ilçenin ortak merkezi olması da hedefleniyor. Böylece iki ilçe deprem sonrası birleşmiş olacak.

KARAELBİSTAN’A DÖNÜŞ YAPILACAK

Yıkıcı depremlerin ardından Elbistan ilçe merkezi ovadan, dağa taşınıyor. Kentin yeni merkezlerinden biri Ortaçağ’daki ilk kurulduğu yer olan Karaelbistan olacak. TOKİ tarafından Kayseri yolunda Elbistan ve Afşin’i birleştirecek yaklaşık 3 bin konutluk bir merkez de hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu’na son katılan Türk beyliği olan Dulkadiroğluları’na uzun süre başkentlik eden tarihi ilçe Elbistan 6 Şubat günü peş peşe iki depremle sarsıldı. 7.7’lik ilk sarsıntıda üç binanın yıkıldığı Elbistan’da asıl felaket 7.6’lık sarsıntıyla geldi. Çok sayıda bina yıkıldı. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Şimdi ilçe, tarım arazilerinden uzaklaşıp dağların yamacına yeniden inşa edilecek. Yıkılan binalardan sağ çıkanlar enkazların kaldırılmasını yaşlı gözlerle izliyor. Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, yeni konutların etap etap planlandığını ve yapılacağı yerlerin hazine arazileri olduğunu dile getirdi.