Gündem Fok mağaralarını çöplüğe çevirdiler

Fok mağaralarını çöplüğe çevirdiler

17.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsanoğlunun kirli eli en uzak kıyı mağaralarına bile ulaştı. Akdeniz foklarının yuvası olan denizden girişli kıyı mağaralarındaki plastik, metal ve cam atık kirliliği uzmanları endişelendirdi.

Fok mağaralarını çöplüğe çevirdiler

Gökhan Karakaş - Dünya genelinde soyu kritik derecede tehlikede olduğu için uluslararası antlaşmalarla korunan Akdeniz fokunun kıyılarımızdaki nadir doğum olaylarından biri görüntülendi. Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü ile Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) işbirliğinde yürütülen 'Muğla Akdeniz Foku Tür Koruma Eylem Planı' kapsamında denizden girişli kıyı mağaralarına takılan kızılötesi kameralar tarafından görüntülenen anne ve yavru Akdeniz foku umut verirken, bu narin canlıyı bekleyen plastik, metal ve cam atık kirliliği uzmanları korkuttu. 

Haberin Devamı

İnsan etkisinden en uzak alanda sualtından girişi olan kayalık kıyı mağarasında doğan yavrunun doğum kumsalında SAD-AFAG araştırmacıları ciddi miktarda cam kırıkları ve parçalanmış metal kutuları içeren çöpleri topladılar. 

Türkiye ve Yunanistan’ın yer aldığı Doğu Akdeniz dışında sadece Batı Afrika'da yaşam alanı bulabilen Akdeniz foklarından dünya üzerinde sadece 700 civarında kaldı. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği bu ender deniz canlısının Akdeniz genelinde nesli kritik derecede tehlike altında olduğunu hatırlatırken, korunması için yaşam alanlarının korunması ve kıyıların betonlaşmasının önlenmesi vurgusu yapıyor. SAD-AFAG, ülkemiz kıyılarında var olma savaşı veren 100 kadar Akdeniz fokunun dünya popülasyonu için çok önemli olduğunu belirtirken Muğla ilindeki uzak kıyı mağaralarından birinde yeni bir Akdeniz fokunun doğumunu müjdeledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ile Sualtı Araştırmaları Derneği arasında imzalanan protokol ile başlayan izleme uygulama kapsamındaki çalışmalarda görüntülenen fok yavrusu uzmanlara umut verdi.  

Haberin Devamı

Fok mağaralarını çöplüğe çevirdiler

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki denizden girişli mağaralara yerleştirilen kameraların tespit ettiği Akdeniz foku doğumu çalışmalar için önemli bir basamak oldu. 

16 mağara temizlendi

Sualtı Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Orkun Kıraç, fok mağarasına sürüklenen bu atıkların deniz ekosistemine de büyük zarar verdiğini belirtirken, “Akdeniz foku, dünyada en fazla nesli tehlike altındaki canlılardan biri. Türkiye 4 ana üreme popülasyonundan biri. Ülkemiz kıyılarında çok az kalan foklardan birinin doğum yapması çok sevindirici. Su altı mağaralarına yerleştirdiğimiz kızılötesi ışık kaynaklı kameralar fokların mağaralardaki hareketlerini görüntülüyor. Fokların barındığı kıyı mağaralarında görülen tüm çöp ve tehlikeli katı atıkları toplamaya çalışıyoruz. Bu mağaradaki katı atıkları da toplayarak anne ve yavrunun zarar görmesini engelledik. 16 sualtı mağarasındaki çöpleri temizledik” dedi.