Gündem Gazze için yoğun diplomasi trafiği

Gazze için yoğun diplomasi trafiği

22.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Nijerya, Katar ve Ürdün’ün oluşturduğu Temas Grubu’nun, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 4 ülkeye yönelik başlattığı Gazze diplomasisi ziyaretleri sürüyor.

Gazze için yoğun diplomasi trafiği

ANKARA Milliyet - 11 Kasım’da Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Ortak Zirvesi’nde bir temas grubu kurulması kararlaştırılmıştı. Türkiye, kararın bu maddesinin metinde yer almasını özellikle savunmuştu.

Haberin Devamı

Temas grubunda Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Nijerya, Katar ve Ürdün’ün yanı sıra Filistin ve İİT Genel Sekreteri de bulunuyor. Temas grubunun öncelikli amacı bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımın Gazze’ye ulaştırılması. Nihai olarak ise uluslararası kabul görmüş parametreler çerçevesinde iki devletli bir çözüme katkı yapmayı; Filistinlilerin kendi ülkelerinde güvenlik, istikrar ve refah içinde yaşamasını amaçlıyor.

Bu doğrultuda, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri başta olmak üzere bir dizi ziyaret planlandı. Grup, ilk ziyaretini Pazartesi günü Pekin’e yaptı. Grup üyeleri, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Temas Grubu’nun dünkü durağıysa Moskova oldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazartesi günü Meclis’teki bütçe görüşmeleri, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyaretine eşlik etmesi nedeniyle ilk iki ziyarete katılamadı.

Haberin Devamı

Temas grubunun bugün, hem Londra hem de Paris’te görüşmeler yapması planlandı. Dışişleri Bakanı Fidan’ın da katılacağı ziyaretlerde, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşmeler öngörülüyor.