Gündem Genç teğmenler: Darbe olduğunu bilmiyorduk

Genç teğmenler: Darbe olduğunu bilmiyorduk

03.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada savunma yapan sanık kursiyer teğmenler, darbe olduğunu bilmediklerini söyledi.

Genç teğmenler: Darbe olduğunu bilmiyorduk

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi kampüsündeki duruşmada savunma yapan sanıklardan kursiyer teğmenler Bünyamin Bozkurt, Zeynel Abidin Öztürk, Celal Keçeloğlu, Kübra Arpaguş ve Abdullah Can, 15 Temmuz akşamı komutanlarınca çağrılması üzerine okula gittiklerini, Akıncı Üssü’ne götürüldüklerini, üste herhangi bir şeye karışmadıklarını, darbe olduğunu bilmediklerini söyledi.

‘Bilmemen daha iyi’

Öztürk, Akıncı Üssü’ne getirildiklerinde iç nizamiyede bekletildiklerini, SAT komandosu olduğunu düşündüğü bir grup asker gördüğünü belirterek, “Neler olduğunu sordum, bir şey bilmediğimizi söyledim. Askerler de ‘Bilmemen daha iyi’ dedi” diye konuştu.

Keçeloğlu, Akıncı Üssü’nde bir boş alanda beklemelerinin söylendiğini, burada hiçbir olaya karışmadan beklediklerini söyledi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, “boş yerde bekliyorsun, ne bekliyorsun, ağacı mı bekliyorsun, sorgulamadın mı?” diye sordu. Keçeloğlu, “bulunduğum yer kimsenin olmadığı bir yerdi, açık alandı” şeklinde cevap verdi.

‘Yüzde 90’ı FETÖ’cü’

Arpaguş, öğrencilik yıllarında örgüt ile bağlantısını itiraf etti. Arpaguş, “Maltepe dershanesindeyken harp okulunu yazmamı istediler. 2014 yılı Kara Harp Okulu’ndan mezun olacak grupta ayrıcalıklı bir grup vardı. 2014 yılı mezun olanların yüzde 90’ı cemaatle ilişkilidir” dedi.

Can da iddianamedeki, “okul yıllarında örgüt evinde kaldığı, terör örgütü elebaşı Gülen’in vaazlarını dinlediği, örgütün kitaplarını okuduğu” şeklinde tanık beyanlarının kopyala-yapıştır ile kendi bölümüne eklendiğini, FETÖ’cü olmadığını kaydetti. Müşteki avukatlarının sorusu üzerine Can, uçak seslerini duyduğunu ancak darbe olduğunu anlamadığını söyledi. Sanığın bu sözleri üzerine izleyici sıralarından bazıları, “vatan haini” diyerek tepki gösterdi.

Eski Akkuş kaymakamı FETÖ’den gözaltında

Genç teğmenler: Darbe olduğunu bilmiyorduk

Meslekten ihraç edilen ve Bylock kullandığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Ordu’nun eski Akkuş Kaymakamı Hüseyin Atilla gözaltına alındı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, yakalama kararı çıkarılan 34 askerden, 23 subay ve astsubay gözaltına alındı. Biri meslekten ihraç edilen 11 astsubayın yakalanması için ise çalışmalar devam ediyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şube müdürlükleri ekiplerince, FETÖ’nün “Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sözleşmeli subayların imamı” olduğu belirlenen Gürdal T. gözaltına alındı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’nün finans kaynaklarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarılan 49 işadamından 41’i gözaltına alındı. Şüphelilerin 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ’nün kapatılan Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı’na 25 bin lira ile 500 bin lira arasında bağış yaptıkları iddia ediliyor.