Gündem Gençliği bitiren zehir bonzai!

Gençliği bitiren zehir bonzai!

01.05.2018 - 13:40 | Son Güncellenme:

Bonzai, sentetik kannabinoid veya Spice K2 gibi farklı adlarla anılan ve esrara alternatif olarak üretilen bir çeşit uyuşturucu maddedir. Esrara alternatif üretildi demiştik ancak Yeşilay tarafından yapılan açıklamaya göre bonzai, esrardan “100 kat daha tehlikeli” bir maddedir. Tek kullanımda dahi sonu ölüme varabilecek etkiler meydana getiren bu madde, özellikle gençleri etkisi altına alarak, kullanıcıya ciddi zararlar vermekte ve ülkemizde bonzai sebebiyle gerçekleşen ölümlerin artması da durumun vahametini ortaya koymaktadır.

Gençliği bitiren zehir bonzai

Bonzai nasıl gündeme geldi?

Haberin Devamı

Günümüzde özellikle gençler tarafından kullanımı hızla yaygınlaşan uyuşturucu maddeler arasında bonzai fiyat olarak da ucuzluğuyla öne çıkması kullanımını arttırdı. Ancak kullanan bireyler bu maddenin kendilerine verdikleri zararların farkında değiller. Öyle ki ülkemizde dahi birçok insan bu maddenin etkileriyle hayatını kaybetti. Bonzainin ucuz ve kolayca ulaşılır olması sebebiyle harekete geçen Yeşilay, bu maddenin kullanımını ve dağıtımını önlemek için faaliyetler gerçekleştirmeye başladı.

Bonzai’nin etkileri

Öncelikle belirtmek gerekir ki bonzai sentetik, yani doğal olmayan ve laboratuvar ortamında üretilmiş bir maddedir. Sırf bu özelliği bile bonzaiden uzak durmak için yeterli olacaktır ancak yine de diğer zararlarından bahsedelim. Bonzai kullanımının ardından kan basıncında ve nabızda ani ve hızlı artışlar olmaktadır. Bu durum kalp krizine yol açabilmektedir. Bunun haricinde geçici körlük ve felç durumları yaşanmaktadır. Dış dünyaya karşı duyarsızlık ve halüsinasyon görme de bonzainin sık görülen etkileri arasındadır. Tüm bu etkilerin sonucu geri dönüşsüz, yani ölüm olabilmektedir. O yüzden bonzai bireysel olarak uzak durmamız gerekmekle beraber çevremizi de koruma altına almamız gereken bir maddedir.

Haberin Devamı

Aileler dikkat

Uyuşturucu madde ve özellikle de bonzai kullanımı daha çok ergenlik döneminde hassaslaşan ve dış dünyaya karşı tepkili olan gençlerde görülmektedir. Gençlerin mantıklı karar alamadıkları bu toy yaşlarında onları bu tür maddelerden korumak da öncelikle ailelerin görevi olmaktadır. Bu yüzden onların ruhsal bunalımlardan uzaklaşması için ihtiyaçları olan sevgi ve ilgi aileler tarafından gösterilmeli, gençlere çareyi bu tür maddelerde arama fırsatı bırakılmamalıdır.