Gündem Gezginin rehberi artık cebinde

Gezginin rehberi artık cebinde

10.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Telefonlara indirilen uygulamalar, konaklamadan ulaşıma, haritadan sözlüğe gezginlerin her adımını kolaylaştırıyor. Bir tıkla ulaşılabilen uygulamaların dünyada milyonlarca kullanıcısı var

Gezginin rehberi artık cebinde

Gelişen teknoloji gezginlerin de hayatını kolaylaştırıyor. Eskiden harita, şehir rehberi, sözlükler gezginlerin çantalarının olmazsa olmazıydı. Artık bunlara ve daha fazlasına tek tıkla ulaşmak mümkün. Seyahatte kullanmak üzere yüzlerce uygulama ve internet sitesi bulunuyor. Bunlar arasında ücretsiz konaklamadan ucuza ulaşıma kadar bir gezginin sorunsuz seyahat etmesine yardımcı olacak birçok uygulama var. Tüm dünyada milyonlarca gezginin kullanmayı tercih ettiği uygulamalar şöyle:

Haberin Devamı

Couchsurfing: İnsanların ücretsiz konaklama ve rehberlik konularında birbirlerine yardım etmeleri amacıyla kurulan uygulama 2 milyondan fazla gezgin tarafından dünyada 230 bini aşkın şehirde kullanılıyor. Sitede profil açarak evinize misafir alıp, misafir olabiliyorsunuz.

Airnb.com: 191 ülkede hizmet veren konaklama sitesinde oda ya da dairenin tamamını kiralayabiliyorsunuz. Ağaç evlerden stüdyo dairelere kadar her türlü evin bulunduğu siteye kayıtlı şatolar da var. Şu anda 3 milyondan fazla mekânın olduğu site, gezginlerin favori uygulamalarından. Özellikle kalabalık arkadaş grupları, ev kiralayarak çok uygun fiyatlara konaklayabilir.

Booking.com: Daireler, tatil evleri, lüks tatil köyleri, iglolara kadar geniş yelpazede konaklama yerleriyle gezginleri bir araya getiriyor. 40’tan fazla dilde hizmet veren Booking.com’da dünyada 227 ülkede 1 milyon 443 binden fazla tesis var.

Haberin Devamı

Ulaşımı ucuza getirin

TripAdvisor: 7 milyonun üzerinde konaklama yeri, havayolu şirketi, gezilecek yer ve restoranın yer aldığı sitede 500 milyonu aşkın yorum ve görüş var. Gezginlerin deneyimlerine yer verilen sitede ayrıca en uygun otelde en uygun fiyatı bulabilmek için 200’ü aşkın otel rezervasyon sitesindeki fiyatlar karşılaştırılabiliyor.

BlaBlaCar: Aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle, aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturan BlaBlaCar, bir yolculuk paylaşım ağı. 35 milyon üyeye sahip uygulama, Türkiye dahil 22 ülkede kullanılıyor. Bu sayede ücret karşılığında aracınıza yolcu alabiliyor ya da siz yolcu olabiliyorsunuz. Türkiye’de Yolyola.com da benzer konsepte hizmet veriyor.

Rome2rio: Uygulamaya bulunduğunuz şehri ve gitmek istediğiniz şehri yazıyorsunuz ve size uçak, tren, otobüs, feribot ve kendi arabanızla kaç paraya, kaç dakikada ulaşım yapacağınız listeleniyor. Karşılaştırma yapacağınız uygulamada ayrıca gideceğiniz şehir için otel imkânlarını da inceleyebiliyorsunuz. Seyahat arama motorunda, 158’den fazla ülke için seçenek bulunuyor.

Uber: Türkiye’de de hizmet veren Uber, özellikle yurt dışında çok yaygın kullanılıyor. Alınacak konumuzu belirleyip araç çağırıyorsunuz ve araç kapınıza kadar geliyor. Yolculuk başlamadan önce tahmini vereceğiniz ücreti de görebiliyorsunuz. Gidilecek konumu işaretlediğiniz için şoförle iletişime geçmeden yolculuk yapabiliyorsunuz. Ayrıca yolculuk öncesinde şoförün adını, fotoğrafını, araç markasını, modelini ve plaka numarasını görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Haritasız olmaz

Google Maps: Bir şehri gezerken mutlaka haritaya sahip olmanız gerekiyor. Google Maps’te, 220 ülke ve bölgenin kapsamlı haritası, araba, bisiklet ve yaya rotaları için sesli GPS navigasyonu, 15 bin üzerinde kasaba ve şehir için toplu taşıma yol tarifleri ve haritalar var.

WiFi Map: Dünyanın her yerinden şifresiz, ücretsiz internet noktalarını bulmak için WiFi Map’i kullanabilirsiniz. Harita üzerinden internet bağlantılarını listeleyen uygulamada 100 milyon internet noktası kayıtlı.

Google Translate: 103 dilde çeviri yapılabilen uygulama, internetsiz de 59 dilde çalışıyor. 37 dilde metnin fotoğrafını çekerek de çeviri yapılabilen uygulama, farklı alfabelerin kullanıldığı ülkelerde gezginlerin işini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

XE Currency: Döviz çevirici uygulaması XE Currency ile pek çok para birimi arasında çeviri yapılabiliyor.

Piri: Sesli yürüyüş rotası sunan Piri’de gezmek istediğiniz turu seçiyorsunuz ve uygulama sizi başlangıç noktasına yönlendiriyor. Rotanızda yürürken kulaklıkla şehrin bilinmeyen hikâyelerini rehberlerin sesinden öğrenebiliyorsunuz. Mekân önerileri de yapan Piri, İstanbul, Gaziantep, Edirne, Konya, Kars, Bursa, Nevşehir, Londra, Paris, Roma’da hizmet veriyor.

İletişimsiz kalmayın

Seyahat dönüşünde telefon faturanızda sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız yurt dışı konuşma ve internet paketi ya da gittiğiniz ülkelerin GSM operatörlerinden bir hat satın alabilirsiniz. Telefonunuza ücretsiz iletişim kurabileceğiniz uygulamalar da yükleyebilirsiniz. Bu uygulamaların başında ise WhatsApp, Skype, Facebook Messenger, Viber, Tango geliyor. Görüntülü veya sesli iletişim kurabileceğiniz uygulamaları internet bağlantınız oldukça kullanabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

“Benim Festivalim” gençleri buluşturuyor

Liseli gençlere deneyim ve beceriler kazandırmak amacıyla düzenlenen “Benim Festivalim”, birbirinden farklı sahne performanslarıyla gençleri coşturacak. Gün boyu sürecek yaratıcı atölyelerden sektör profesyonelleriyle söyleşilere, inovatif teknolojik aktivitelerden sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok dalda içeriğin yer alacağı festival, 17 Eylül’de Kültür Üniversitesi ana sponsorluğu ve URU organizasyonu ile KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek. Festivalde, Duman, Büyük Ev Ablukada, Flört, Son Feci Bisiklet, Hayat Meyal grup Ansızın Bi’ İnfilak sahne alacak. VR oyun alanı, sanat atölyeleri ve söyleşilerin yer alacağı festivalin biletleri Biletix’te.

Prontotour’dan ‘güz’ü güldüren kampanya

Seyahatseverlerin yüzünü güldüren sonbahar kampanyası Prontotour’dan geldi. Tatile doyamayanlara, yazın tatil yapamayanlara erken rezervasyon tadında indirim sunan Prontotour, güz kampanyası kapsamında, 7 - 15 Eylül’de yapılacak 400 euro ve üzeri yurt dışı paket tur rezervasyonlarında, odabaşı 300 TL indirim fırsatı sağlayacak. 31 Mart 2018’e kadar yapılacak yurt dışı tur rezervasyonlarında geçerli olan kampanya 15 Eylül’de sona erecek. 87’den fazla ülkeye tur düzenleyen Prontotour’un avantajlı indirim kampanyasından faydalanabilmek için ödemenin tamamının satış anında yapılması gerekiyor. İndirim kampanyası grup taleplerinde geçerli olmayıp Prontotour merkez ofisi, tüm satış acentaları ve www.prontotour.com adresinden yapılan satın alımlarda geçerli olacak.

Gezginin rehberi artık cebinde

‘Lama ile gezen yerliler’

Selçuk Tanaydın: Peru, Cusco sokaklarında, lama ve kuzu ile gezen yerli insanlar görmek yüksek olasılık. Cusco’ya gelip de burayı sevmedim diyen tek bir kişi duymazsınız. Burası yerli ve turist karması bir kent. Olağanüstü…

‘Gotik mimarinin eşsiz örneği’

Bora ve Dide Kayasu: Asıl adı Notre Dame De Paris olan Notre Dam Katedrali, Paris’in en çok ziyaretçi çeken noktalarından biri. Katedralin bu denli ünlü olmasının nedenlerinin başında şüphesiz ünlü yazar, Victor Hugo’nun eseri olan “Notre Dame’ın Kamburu” adlı kitabı gelmekte.

Gezginin rehberi artık cebinde

Katedral Fransız gotik mimarisinin eşsiz örneklerinden biri. Yapımına 1163’ten başlanılan, 1345’te ancak bitirilen katedrale giriş ücretsiz; bu sebeple de önünde inanılmaz bir kuyruk oluyor.

İçerisi cennet dışarısı çöplük!

Turistik bölgelerden nereye giderseniz gidin, hiç değişmeyen tablo, başlıkta da ifade ettiğimiz çelişkilerle dolu.

Tatil köyleri, oteller, plajlar ya da sitelerin içerisine girdiğinizde, müthiş güzelliklerle karşılaşıyorsunuz ama kapıdan çıktığınız andan itibaren, çirkinliğin her türlüsü sizi bekliyor.

Peki, nasıl oluyor da, içerideki güzellikleri, dışarıya taşıyamıyoruz?

Nedeni çok basit! Bizim olmayan hiçbir şey bizi ilgilendirmiyor.

Peki, belediyeler nerede? Bu konuda onlara bir dokunun bin ah işitin. “Kış nüfusu 40, 50 bin olan tatil beldeleri, yazın yarım milyona hatta bazı dönemlerde bir milyona ulaşıyor ve ekstra hiçbir gelirimiz yok” diyorlar.

Milyon dolarlık evler köy kapsamında olduğu için vergi vermiyor, yetkiler de Büyükşehir Belediyelerine verildiği için kadro ve ek kaynak sağlanmıyor. Bütün sorunlar bundan kaynaklanıyor. İşletmelerin ve halkımızın bu konudaki duyarsızlığı da, işin tuzu biberi oluyor... Bu konuda kabahatli değil, çözüm arıyoruz. Ankara’da kısır siyasi tartışmaların ötesine geçemeyenler, umarız, bu konuya özel bir önem gösterirler!..

Yöresel tatlar!

Tatil ya da seyahat demek, sadece, bir yerleri gidip görmek ya da deniz, kum, güneş demek olmamalı. Yurt dışına gider gitmez Türk restoranı arayan, odasından dışarı çıkmayan arkadaşlarımız çok oldu. Seyahatlerde eminim ki, benzer tablo ile karşılaşanınız çok olmuştur!

Evde ne yiyorsa onu yiyor, evde hangi diziyi izliyorsa onu izliyor, evde hangi konular konuşuluyorsa onları konuşuyorlar. Biraz farkındalık yaratıp, çevreyi gezeni, yöresel tatlar arayanı, tarihini, kültürünü araştıranı, çevresel konulara kafa yoran bulmak gerçekten de çok zor. Ama şikâyet etmeye geldi mi, ilk sırada yine hep onlar var.

Taşın altına elimi koyayım ki, en azından benden sonra gelenler daha keyifli tatil yapsınlar, noktasına gelmemiz için görünen o ki daha çok uzun zaman gerekecek...

Neden yurt dışı?..

Yurt dışına tatil amaçlı gidişlerde, özellikle de Yunan Adaları’na seyahatlerde ciddi bir artış var.

Peki, birden bire ne oldu da, tablo tam tersine döndü? Birkaç yıl öncesine kadar, Bodrum ve Çeşme, Yunan Adaları’ndan gelenlerin istilasına uğramış gibiydi. Çarşıda, pazarda Rumca etiketler vardı. Şimdi, bir tane bile bulamazsınız, çünkü artık gelmiyorlar.

Niye? Çünkü kaçırdık!

Sadece onları mı? Bodrum’da, Çeşme’de, Alaçatı’da kazık yemekten bıkan yerli turistleri de, adeta tepside onlara sunduk!..

Tekne ve Doğu turları

Ege’de, Akdeniz’de tekne turları için en iyi zaman, ne zaman? Bu konuda hemen herkes farklı bir şey söylüyor.

Sarı yaz olarak nitelendirilen eylül, ekimi kaçırılmayacak bir dönem olarak niteleyenler de var, ilk kez çıkacaklara hiç önermeyenler de. Doğu ve Güneydoğu turları için de durum farklı değil. Tam zamanı diyen kadar farlı tarih önerenler de var. Siz en iyisi mi, söylenenlere değil, kendi tercihlerinize göre bir rota ve takvim belirleyin. Hatası da, sevabı da sizin olur...

Konser eşliginde bağ bozumu

Türkiye’nin üzüm bağlarındaki ilk konser Alaşehir’de verildi. Alaşehir Belediyesi’nin 6 Eylül’de düzenlediği Alaşehir Bağ Bozumu Gecesi’nde uçsuz bucaksız bağlardan dünyaca ünlü opera sanatçıları Hakan Aysev ile Levent Gündüz’ün sesleri yükseldi. Sanatçıların Napolitenlerden, türkülerden, klasik ve popüler şarkılardan oluşan bir repertuar sunduğu gecede şair ve yazar Sunay Akın gösterisini sergiledi. Etkinlikle ilgili konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, “Üzümüne güvenen ve sahip çıkan Alaşehir, iki yıl gibi çok yakın bir gelecekte üzümle anılan marka kent olma hedefiyle yola çıkmış bulunuyor” dedi.

Abbas Güçlü / Yakamoz