Gündem GİB trafik cezası sorgulama ve plaka ile HGS sorgulama online yapılır mı?

GİB trafik cezası sorgulama ve plaka ile HGS sorgulama online yapılır mı?

16.03.2016 - 21:18 | Son Güncellenme:

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ve PTT’nin online hizmetler sistemini kullanarak trafik cezası sorgulamanızı ve HGS sorgulamalarınızı yapabiliyorsunuz. Nasıl yapacağınızın bilgisi haberimizde.

GİB trafik cezası sorgulama ve plaka ile HGS sorgulama online yapılır mı

HGS yani hızlı geçiş sistemi şu an köprü ve otoyol girişlerinden geçiş yapabilmemiz için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem sürücülerden geçiş ücretini almaktadır. Ulaştırma Bakanlığı daha önceki yıllarda değişik sistemler denemiştir. Ama her geçen yıl artan araç sayısından dolayı bu sistemler hep yavaş kalmıştır ve köprü ve otoyol girişlerinde sürücüler beklemek zorunda kalmıştır. Ulaştırma Bakanlığı bu durumun önüne geçmek için HGS sistemini hizmete sokmuştur. Bu sistem hizmete girdikten sonra sürücüler artık köprü ve otoyol girişlerinde sıra beklemek zorunda kalmamaktadır. Sürücüler hızlı bir şekilde köprü ve otoyol girişlerinden geçiş yapabilmektedir. HGS sisteminin çalışma prensibi köprü ve otoyol girişlerinde hiç durmadan seri bir şekilde geçiş yapmaya dayanmaktadır. Bu sistemi kullanabilmek için ilk olarak PTT kurumlarına veya anlaşmalı bankalara gitmeniz gereklidir. Buralardan alacağınız HGS çipini aracınızın ön camına taktıktan sonra köprü ve otoyol girişlerinden geçiş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

HGS BAKİYE SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI ÖDEME İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Geçiş yaptığınızda geçiş ücretini sistem bankanızdaki bakiyenizden alacaktır. Bu şekilde köprü ve otoyollardan geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yaptığınız sırada sisteme kayıtlı olan cep telefonunuza bir bilgi mesajı gelecektir. Geçiş yaptığınıza dair ve ne kadar ücret ödediğinize dair bir bilgi mesajı cep telefonunuza gelecektir. HGS sisteminizde ne kadar bakiyeniz kaldığını HGS bakiye sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. HGS bakiye sorgulama işlemini PTT kurumlarına veya anlaşmalı bankalara giderek gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden de HGS bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden gerçekleştirebilmeniz için PTT kurumunun HGS müşteri hizmetlerinin internet sayfasına giriş yapmanız gereklidir.

Haberin Devamı

Eğer bir üyeliğiniz bulunuyor ise müşteri hizmetleri giriş sayfasından sisteme giriş yaparak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir üyeliğiniz yok ise ilk önce bir üyelik almanız gereklidir. Müşteri hizmetleri giriş sayfasından üye olun linkini seçmeniz gereklidir. Açılan sayfaya T.C. kimlik numarası, e-posta adresini girdikten sonra bir şifre oluşturmanız gereklidir. Son olarak da güvenlik kodunu girerek üyelik alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Üyelik alma işleminden sonra giriş sayfasına e-posta adresinizi ve şifrenizi girmeniz gereklidir. Giriş için çubuğu sağa kaydırdıktan sonra güvenlik kodunu da girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra HGS bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. HGS geçiş ihlali sorgulama işlemini de bu sistemden gerçekleştirebilirsiniz. Ana sayfada yer alan HGS geçiş ihlali sorgulama seçeneğini seçtikten sonra araç plaka numarasını sisteme girmeniz gereklidir. Çubuğu sağa doğru kaydırdıktan sonra da güvenlik kodunu girerek geçiş ihlali sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

HGS bakiye yükleme işlemini PTT kurumlarından veya anlaşmalı bankalardan gerçekleştirebildiğiniz gibi internet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden HGS bakiye yükleme internet sayfasına giriş yaptıktan sonra üye olmadan bakiye yükleme seçeneğini seçmeniz gereklidir. Plaka numarası ile sorgulama seçeneğini seçtikten sonra araç plaka numarasını girdikten sonra HGS bakiye yükleme işlemine devam edebilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme
Trafiğe çıktığınızda eğer trafik kurallarına uymazsanız trafik cezası alabilirsiniz. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü trafik şubenin yerleştirmiş olduğu mobese kameraları ile trafiğin akışını kontrol etmektedir. Trafik kurallarına uymayan sürücülere denk geldiği zamanlarda bu sürücülere trafik cezaları yazabilir. Bu yüzden trafiğe çıktığınızda trafik kurallarına uymanız gereklidir. Eğer bir trafik cezası alırsanız bu cezanın ne kadar olduğunu öğrenmeniz için trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir.

Haberin Devamı

Trafik cezası sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan bölümlerden e-işlemler bölümünü seçmeniz gereklidir. E-işlemler bölümünden açılan seçeneklerden borç sorgulama ve ödeme seçeneğini seçtikten sonra trafik para cezası sorgulama ve ödeme seçeneğini seçmeniz gereklidir. Karşınıza gelen giriş sayfasına T.C. kimlik numarasını girmeniz gereklidir. Doğum tarihi bilginizi de girdikten sonra anne kızlık soyadınızın 1. ve 2. harfini girmeniz gereklidir. Son olarak da annenizin, babanızın, eşinizin veya çocuğunuzu T.C. kimlik numarasını girmeniz gereklidir. Güvenlik kodunu da girdikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra araç plaka numarasını girmelisiniz. Eğer özel plaka ise bunu seçeneklerde belirtmeniz gereklidir. Tescil belge seri ve numarasını da girdikten sonra sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Eğer bir trafik cezanız var ise bunu anlaşmalı bankaların kredi kartları ile ödeyebilirsiniz.