Gündem Girişimci ve yeniliğe açık olan kazanacak

Girişimci ve yeniliğe açık olan kazanacak

30.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelecekte en fazla iş imkânı sunacak sektörler arasında bilişim teknolojileri başta olmak üzere inşaat, gıda, enerji, lojistik ve mühendislik dalları yer alıyor. Yeni çağın iş dünyasında ise analitik düşünceye sahip, problemler karşısında pes etmeyen, girişimci ve inovasyona açık gençler öne çıkıyor

Girişimci ve yeniliğe  açık olan kazanacak

Üniversite tercih maratonu dün başladı; 3 Ağustos’a kadar devam edecek. Adayların 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan tüm programlardan 24 tercih hakkı bulunuyor. ÖSYM, 18 Temmuz’da yayınladığı kılavuzdan kapatılan üniversiteleri çıkartarak önceki gün yeni bir kılavuz yayınladı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda ‘Kimya’ alanında alınan dereceler için ‘tıp programı’ eklenen kılavuzda, Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin kontenjanları da yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

ORTAK SORULAR

1-Üniversite adaylarının tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?
2-Size göre geleceğin üç mesleği hangisi?

Tercihlerin başlamasıyla birlikte adaylar hangi üniversite ve bölüm sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Biz de adaylara yol gösterici olması için rektörlere tercih yaparken nelere dikkat etmeli ve gelecekte öne çıkacak meslekler hangileri diye sorduk. İşte cevaplar...

‘Sağlığın önemi artıyor’

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri:

1-Meslek tercihi yaparken hayallerini, hedeflerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurup meslekler hakkında bilgi toplamalı ve kendi özelliklerine en uygununu belirlemeliler. Meslek seçimi kadar üniversite tercihi de önemli. Üniversitelerin imkânları, uluslararası yapısı, eğitim kalitesi, bağımsız bilimsel kurumlardan aldıkları akreditasyonlar, burs imkânları, barınma, kampüs ve yaşam koşulları yanında eğitim alacakları üniversitenin bulunduğu ülke ve şehrin sosyal ortamı ve güvenlik koşulları hakkında detaylı araştırma yapıp bilgi almaları önemli.

2-Sağlık alanındaki mesleklerin, günden güne gelişen bilim ve teknoloji ile önemi artmaya devam ediyor. Ayrıca küreselleşen ticari rekabet ortamında muhasebe ve finans, işletmeler için önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Günlük yaşantımızda büyük bir yer kaplayan bilgisayar ve akıllı telefonların devam eden bu gelişimi, geleceğin bir diğer mesleği olan bilişim alanındaki uzmanlaşma alanlarını ön plana çıkarıyor.

Haberin Devamı

‘Yüzmeyi okyanusta öğrenin’

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca:


1-Gençlerin tercihlerini yaparken eğitim almak istedikleri bölümleri, üniversitelerin en önemli göstergeleri olan Ar-Ge’ye yatırımlarını, üniversite-sanayi iş birliği çalışmalarını ve mezun ailesini inceleyerek değerlendirmelerini öneririm. Köklü ve geleneği olan kurumlarda eğitim almak, kariyer yolculuklarında büyük avantajlar sağlayacaktır. Tabii ki aldıkları puana göre tercih yapmaları gerekebilir. Fakat tercih edilenle sevebilecekleri bölüm bütünleşmeli, hatta tercih ettikleri meslek ileride hobileri haline de dönüşebilir. Gençlere tavsiyem kendilerine güveniyorlarsa, yüzmeyi okyanuslarda öğrensinler, küçük derelerde zaman kaybetmesinler. Büyük üniversitede olmanın çok farklı ayrıcalıkları var, tercihlerini ona göre şekillendirsinler. Bu ayrıcalıkları ancak okurken ve mezun olduktan sonra hissedebilirler.
2-Her dönemin gözde meslekleri olacaktır. Ülkemizde ve dünyada gelişmekte olan sektörleri göz önünde bulundururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, üniversitede eğitimini alacağınız bölümle kişisel becerilerinizi birleştirdiğiniz zaman, mesleğinizde bir adım öne çıkacağınızdır. Mühendislik vizyonu alan; analitik düşünceye sahip, problemler karşısında pes etmeyen, girişimci ve inovasyona açık olan gençlerin böyle bir kaygısı olacağına inanmıyorum. En fazla iş imkânı sunacak sektörler arasında; bilişim teknolojileri, yapı-inşaat, gayrimenkul, gıda, enerji ve lojistik ile perakendecilik sektörünü görüyorum. Doğal kaynakların iyi şekilde kullanılması, çevrenin korunması ve insan sağlığına en uygun biçimde geliştirilmesi konuları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı da buna ilave edilebilir. Bu sektörlere hitap eden mühendislik, mimarlık, ekonomi alanlarının popülerliğini sürdüreceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Sosyoloji ve psikoloji öne çıkıyor’

Haberin Devamı

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun:

1-Öğrencilerin tercihinde iki önemli parametre var. Yaşayacakları şehir ve okuyacakları üniversite, tercih edecekleri bölüm. Burada dikkat edecekleri en önemli hususlardan biri akademik kadrosu. Bir bölümde kaç öğretim üyesi olduğunu, öğretim üyelerinin öz geçmişlerini değerlendirmeliler. Türkiye’deki sıralamalara, şehrin sosyal imkânlarına, üniversitenin sunduğu imkanlara bakmalılar.

2-Geleceğin üç mesleği eğer çok iyi bir hukukçu olursanız doğrusu hukuk. Ama kuru bir hukuktan bahsedemem. Tıp geçmişte de gelecekte de önemli bir yer işgal etmekte. Ama sosyal bilimler alanı da özellikle bazı ülkelerde çok fazla. Sosyal gelişmişlik açısından sosyoloji veya ona benzer, psikoloji gibi alanların da çok önemli olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Sanayi bölgelerine yakın olmalı’

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün:

1-Adaylarımız isteyerek okuyacağı ve mezun olduktan sonra da severek yapacakları mesleği seçmeli. Bunu seçerken de “İstediğim bölümün puanı aldığım puandan çok düşük, puanım boşa gidecek” kaygısından çıkmaları gerekir. Çünkü seçecekleri bölüm ve mezun olduktan sonra yapacakları meslekle bir ömür geçirecekler. Seçilecek bölümler kadar üniversite tercihleri de büyük önem taşımakta. Bunun için üniversitelerin yerinde gidilip görülmesini tavsiye ederim.
Üniversitelerin internet sitelerinden, akademisyenlerinin niceliği ve niteliği, eğitiminin içeriği, ulusal ve uluslararası projeler, Erasmus ile yurt dışında eğitim alabilme imkânlarının yüzdesi gibi edinecekleri pek çok bilgiyi göz önüne alarak tercihlerini yapabilirler. Yerleşkesinin bulunduğu konumun sağlayacağı avantajları da incelemek gerekir. Yerleşkenin etrafında sanayi bölgelerinin, Ar-Ge merkezlerinin çokluğu ve üniversitelerin bu merkezlerle yapmış oldukları işbirlikleri, öğrenciye daha fazla staj ve mezun olmadan iş bulma imkânı sağlayacaktır.
2-Bilgisayar Mühendisliği, bulunduğumuz çağın en önemli mesleği haline geldi ve gelecekte de bu özelliğini sürdürecek. Bilgisayar mühendisliğinin yazılım alanı dünyamızın en önemli gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, bulunduğumuz yüzyılda sağlıktan teknolojiye kadar hayatımızı kolaylaştıran bir meslek dalı olmaya başladı.
Önemli bir diğer alan ise insanlığın amansız hastalıkları için çözüm üretecek; araştırma, çalışma ve buluşları sağlayacak olan Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü olacak. Özellikle kanser araştırmaları ve biyolojik saat konusunda gelinen araştırmalar Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün önünü açmaya devam edecek.

65 bin öğrenci nereye geçti?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan üniversitelerde okuyan 65 bin 216 öğrencinin yerleştirildiği yeni üniversiteleri açıkladı. Buna göre,
- İpek Üniversitesi öğrencileri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne,
- Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesi’ne,
- Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne,
- Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri Dicle Üniversitesi’ne,
- Melikşah Üniversitesi öğrencileri Erciyes Üniversitesi’ne,
- Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, diğer bölümlerdeki öğrencileri Selçuk Üniversitesi’ne,
- Şifa Üniversitesi öğrencileri Ege Üniversitesi’ne,
- Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne,
- Zirve Üniversitesi öğrencileri Gaziantep Üniversitesi’ne,
- İzmir Üniversitesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne,
- Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ne,
- Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesi’ne, diğer bölümlerdeki öğrenciler İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne,
- Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne yerleştirilecek.
- Fatih Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri MYO Bezmialem Vakıf Üniversitesi’ne, diğer fakültelerdeki öğrenciler de İstanbul Üniversitesi’ne yerleştirilecek.
Kapatılan 15 üniversiteden Kanuni Üniversitesi eğitime başlamamıştı. 14 üniversitede ise 9 bin 148 lisans, 4 bin 3 ön lisans, 160 özel yetenek olmak üzere 13 bin 311 kontenjan bulunuyordu.
Tüm hakları korunacak
YÖK’ün paylaştığı bilgiye göre öğrencilerin yeni üniversitelere geçişlerinde tüm hakları korunacak. Öğrenci üniversitede ücretli okuyorsa mezun oluncaya kadar bu ücreti yerleştirildiği üniversiteye ödemeye devam edecek. Burslu okuyorsa, yine burslu okuyacak. Eğitim ücreti dışında aylık bir burs alıyorsa bu bursu da devam edecek. Eğer kapatılan üniversitedeki bir bölüm, öğrencilerin yerleştirildikleri yeni üniversitede yoksa bölüm açılacak.
Öğrencilerin diplomaları, yerleştirildikleri üniversiteler tarafından verilecek; diploma eki ve transkriptlerinde önceki üniversitelerden aldıkları dersler belirtilecek. Öğrenciler, YÖK tarafından yapılan bu yerleştirme dışında, diğer üniversitelere yatay geçiş yapabilecek. (AYSEL YILMAZ BOZAN)

YÖK’ten 2.318 hocaya inceleme

YÖK OHAL Komisyonu oluşturdu. Üniversitelerdeki sürece ilişkin görevden almalar ve soruşturmalarla ilgili süreçleri koordine eden komisyon, önceki gün itibariyle devlet üniversitelerinde 440’ı profesör, 525’i doçent, 654’ü yardımcı doçent olmak üzere 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerinde de 79’u akademik, 18’i idari olmak üzere 97 personel hakkında işlem başlattı. Akademik personellerle ilgili işlemler YÖK’te, idari personelerle ilgili işlemler ise 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ilgili üniversitelerde sonuçlandırılacak.

YARIN: Rektörlerden, üniversite adaylarına doğru tercihle ilgili tüyolar. Hukuk fakültelerinin başarı sırası ve taban puanları.